Foto: AFP
Foto: AFP

Buongiorno Italia: Lukaku, sapunica bez kraja, Napoli može da ostane bez Osimena

Vreme čitanja: 6min | pon. 07.08.23. | 13:04

Najzanimljivije informacije iz Italije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italijanski novinari, eksperti za „kalčomerkato“, su rekonstruisali čitav put približavanja Romelua Lukakua i Juventusa. Na osnovu tih rekonstrukcija kontakti između rukovodilaca Stare dame i advokata Belgijanca Ledura su počeli u martu i traju sve do danas. Štaviše, načelni dogovor je postignut pre kraja sezone a dve strane su stisli ruke jedni drugima neposredno po završetku finala Lige šampiona u Istanbulu. Juventus je demantovao da je kontaktirao Lukakua i njegovo okruženje podvlačeći da su pregovori počeli tek u julu, po isteku pozajmice Interu 30. juna.

Izabrane vesti

U Apijano Đentileu ne veruju mnogo u demanti Stare dame. Postavljaju se i dva pitanja. Da li je Juventus prekršio pravila koja strogo zabranjuju da se kontaktiraju igrači bez znanja matičnog kluba kao i da li loša partija Lukakua protiv Mančester Sitija u Istanbulu ima veze sa odlukom da obuče dres Juventusa.

Inače, prekid pregovora Bajerna i Totenhema za Harija Kejna može da pomogne Juventusu da stigne do Lukakua jer je Dušan Vlahović prva alteranativa za engleskog reprezentativca. Očekuje se da šampion Nemačke ponovo zakuca na vrata Juve i Vlahovića. Totenhem je tražio 120 miliona za Kejna koji ima 30 godina dok je Vlahović i jeftiniji, cena je oko 80 miliona evra, i ima sedam godina manje. U Minhenu ne bi imali mnogo nedoumica oko Vlahovića da nema problem sa pubalgijom koju vuče već nekoliko meseci.

Dakle, Juve radi na dva fronta. S jedne strane nastavlja razgovore sa Čelsijem o razmeni sa Lukakuom plus doplata a s druge je spremna da otvori pregovore sa Bajernom. Cilj Juvea je da u razmeni Vlahović-Lukaku zaradi 40 miliona. U prvom slučaju je problem što Čelsi nema nameru da plati više od 30 miliona plus Lukaku a u drugom što Bajern, prema glasinama, kreće od 60 miliona sa mogućnošću da plati najviše 70.000.000 evra.

Inače, Juve bi mogao da ostane i bez drugog Srbina. Činilo se da je Filip Kostić siguran za sledeću sezonu, ali poslednje informacije iz Kontinase navode da bi srpski reprezentativac mogao da bude prodat. Kao alternativa za Kostića se navodi Karalos Augusto iz Monce.

U orbiti Juventusa je završio Amrabat. Posle Sergeja Milnkovića i Frenka Kesija koji su otišli u Saudijsku Arabiju, sve izvesnijeg odlaska Pola Pogbe i prodaje Denisa Zakarije, Bjankoneri bi mogli da pokušaju da angažuju Marokanca.

OSIMENU SE VRTI U GLAVI OD 120 MILIONA EVRA

Sve dok Rudi Garsija nije dao javni savet Viktoru Osimenu, posle prijateljskog meča za Augzburgom, da odigra još tri-četiri sezone u Evropi i da mu pare iz Arabije neće pobeći, malo ko je ozbiljno shvatao ponudu Al Ahlija.

Predsednik kluba Aurelio De Laurentis je odbio u svom stilu ponudu arapskog kluba od 120.000.000 evra, međutim ne može se reći da je Osimen uradio isto kada mu je predočeno da bi u sledeće tri godina mogao da zaradi 120 mliona eva i više, 40 miliona evra po sezoni to jest deset puta više od onoga što sada zarađuje u Napulju.

Osimen još uvek nije dao odgovor Arapima, ali ako se igrač dogovori sa Al Ahlijem nije isključeno da klub u vlasništvu fonda kojim upravlja princ prestolonaslednik Muhamed ibn Salman poveća ponudu. Podsetimo u Al Alhliju igraju već Kulibali i Milinković-Savić.

Nije samo produžetak ugovora Osimena problem. I Pjotr Žjelinski preti da se pretvorio u trn u nozi predsednika Aurelija De Laurentisa. Poljak posle prvog načelnog pristanka da produži ugovor za manju platu je promenio mišljenje. S jedne strane ima Lacio koji bi mu dao čak i veću platu od ove koju sada prima a s druge u Al Ahliju bi zarađivao 12 miliona po sezoni. Kao i u slučaju Osimena, De Laurentis traži 50 odsto više novca od onog koji su Arapi ponudili za kupovinu igrača: Al Ahli je stavio na sto 20 miliona, De Laurentis želi barem 30 miliona.

Istovremeno, patron Napolija je zapretio Žjelinskom da će biti izbačen iz takmičarskog pogona tima ako ne potpiše novi ugovor sa smanjenom platom, podećajući ga kako je završio njegov zemljak Arkadijuš Milik. Centarfor poljske repezentacije je šest meseci samo trenirao u Kastel Volturnu a mečeve Napolija je gledao na televiziji ili tribinama tadašnjeg San Paoloa a današnjeg Maradone.

REN NUDI MATIĆU TROGODIŠNJI UGOVOR

Žoze Murinjo je dao veliki intervju Korijereu delo Sportu koji ima prizvuk nagoveštaja da je ovo poslednja godina portugalskog stručnjaka na klupi Rome. U tom svetlu bi trebalo i tumačiti uzimanje u razmatarnje ponude Rena Nemanji Matiću. Nije tajna da je Matić došao u Romu samo zbog Murinja i sa perspetivom da je ovo Žozeova poslednja sezona ponuda Rena – dve godine plus jedna sa platom od tri miliona evra – je veoma interesantna budući da Nemanja ima 35 godina.

U Romi negiraju da su dobili bilo kakvu ponudu od Rena, ali iz okruženja generalnog menadžera Tijaga Pinta se stavlja do znanja da Đalorosi traže osam miliona evra za ispisnicu Matića. Reč je o nerealno visokoj ceni, s obzirom na godine Matića i da mu ugovor ističe sledeće godine, tako da se veruje da bi za 4-5 miliona evra srpski fudbaler mogao da promeni sredinu.

Roma nastavlja pregovore sa Al Ahlijem o transferu Rodžera Ibanjeza. Brazilac je u prvom momentu odbio ponudu Arapa, ali kada mu je ponuđeno osam miliona evra po sezoni, promnio je stav. Sada sve zavisi od dva kluba. Roma želi da inkasira 30 miliona kako bi mogla da kupi Markosa Leonarda i još jednog iskusnog centarfora dok Al Hilal nije ponudio više od 20 miliona evra.

Inače, Murinjo je u intervjuu rekao da je odbio ponude Al Hilala i Al Ahlija između ostalog jer je dao obećanje navijačima i igračima Rome da će ostati. Demantovao je da je u sukobu sa generalnim menadžerom Tijagom Pintom, žalio se da u Romi ne može da računa na rukovodioce poput onih u Čelsiju, Interu ili Real Madridu i Mančester Junajtedu koji su sledili njegove indikacije oko kupovine novih fudbalera, ali da je u Večnom gradu naučio da „pati“ i da svakako nije zadovoljan dosadašnjim prelaznim rokom.

Portugalac je podvukao značaj Dibale za njegov tim i da sprava mnogo bolje od kada je istekla njegova raskidna klauzula, ukazao da bi mladi Pagano mogao da bude otkriće u sledećoj sezoni, indirektno insistirao da je Morata pravi igrač za Romu i nije propustio priliku da izrazi žaljenje što ga klub nije dovoljno podržao u sukobu sa arbitrom Tejlorom koji je sudio finale Lige Evrope.

Murinjo je priznao kao sebi ravnog samo Karla Ančelotija istakavši da su njih dvojica jedini treneri koji su u rasponu od 20 godina osvajali međunarodne trofeje.

FJORENTINA PRODAJE JOVIĆA I KABRALA

U Firenci su prelomili. Žele da naprave još jednu revoluciju i detektovali su napad kao slabu tačku tima. U tom smislu Joviće i Kabral su na transfer listi i biće prodati čim se ukaže prilike. Na drugoj strani Fjorentina će u sledećih par dana zatvoriti posao oko dovođenja Beltrana iz argentinskog River Plejta dok Vinčenco Italijano insistira da mu dovedu „njegovog čoveka“ Enzolu iz Specije i u toskanskoj prestonici veruju da će se to dogoditi do kraja sedmice. To praktično znači da su Kabral i Jović pozvani da pronađu neku novu destinaciju za nastavak karijere, mada bi jedan od dvojice mogao da ostane u Firenci i pored dolaska Beltrana i Enzole.

U međuvremenu je Fjorentina postigla dogovor sa Hertom o transferu danskog golmana Kristensena. Cena oparacije iznosi šest miliona evra sa uključenim bonusima.

Piše: Željko Pantelić



tagovi

Serija ARomelu Lukaku

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara