Lukaku u opremi Intera (© Reuters)
Lukaku u opremi Intera (© Reuters)

Buongiorno Italia: Lukaku u Interu je trka protiv vremena, Kardinale smiruje Maldinija

Vreme čitanja: 8min | pon. 30.05.22. | 11:57

Murijel je savršena alternativa Vlahoviću, ne buni se kad sedi na klupi, a produktivan je kad uđe

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Romelu Lukaku je više puta u karijeri pokazao tvrdoglavost i impulsivnost, dve osobine koje su ponekad komplementarne, a češće u kontrapoziciji. Svaki put kada je reagovao impulsivno pravio je greške, kada je tvrdoglavo insistirao na nečemu ispostavilo se da je bilo u pravu.

Izabrane vesti

Pre tri godine je prešao u Inter zahavljujući svojeglvosti – tri meseca je dosađivao upravi Mančester junajteda da ga pusti - sledeći sportske, a ne ekonomske motive. Prošlog avgusta je reagovao impulsivno na poziv Čelsija koji mu je ponudio gotovo duplo veću platu od one koju je imao u Interu i onda se kajao natenane čitavu sezonu.

Lukaku bi želeo da ispravi grešku, ali ovoga puta će morati sve sam da uradi i to veoma brzo. Naime, osim što mora da ubedi Čelsi da ga pusti na pozajmicu u Inter, Big Rom mora da završi sve do kraja juna. Naime, da ne bi izgubio poreske olakšice u Italiji, Lukaku mora da se vrati u Inter pre 30. juna, odnosno pre nego što zvanično počne nova obračunska sezona.

Ako bi Lukaku došao posle 30. juna u Inter klub ne bi mogao da uživa u poreskim olakšicama budući da je Romelu proveo samo jednu godinu van Italije, a potrebne su najmanje dve. Kvaka je u tom što bi se povratak Lukakua pre 30. juna, vodio kao da nije ni odlazio iz Intera, budući da bi se vratio pre kraja sezone i klub bi mogao da nastavi sa korišćenjem manje stope oporezivanja njegovih primanja, kao da nije ni odlazio iz Apijano Đentilea.

Šanse da Lukaku uspe u svojoj nameri su male, ali postoje. Upravo zbog toga Nerezuri su zaledili ponudu Dibali, odnosno zamolili su ga da sačeka još koju nedelju. Naravno, ako Argentinac dobije ponudu koja mu je unosnija od Interove, Nerazuri nemaju način da ga spreče da je prihvati. Osim Rome, u trku za Dibalu se uključila i Sevilja.

Eventualni povratak Lukakua u Inter bi otvorio nekoliko scenarija. Prvi je da Inter uz Lukakua angažuje i Dibalu i da proda Lautara Martineza. Takav scenario se najviše sviđa kineskim vlasnicima kluba: imali bi i jare i pare, tim Simonea Inzagija bi bio veoma konkurentan u Seriji A i Ligi šampiona, a računi kluba bi bili značajno popravljeni.

Drugi scenario predviđa da u slučaju dolaska Belgijanca otpada dovođenje Dibale i obnavljanje tandema Lu-La (Lukaku-Lautaro). Takav razvoj događaja bi mogao da utiče na planove u drugim klubovima, odnosno imao bi domino efekata. Dibala bi mogao da završi u Romi što bi za posledicu moglo da ima selidbu Zaniola u Milan.

Inače, kako stvari stoji Inter će morati proda još jednog top igača osim Bastonija, koji će sigurno biti žrtvovan u ovom prelaznom roku. Inzagi i generalni direktor Bepe Marota se nadaju da bi to mogao da bude De Fraj. Holanđaninu ističe ugovor sledeće godine i njegov odlazak bi bio mnogo manje bolan od pozdrava igrača poput Nikoloa Barele ili Milana Škrinjara.

Marota je već sve utanačio sa Glejsonom Bremerom a na radaru Intera je i Nikola Milenković. Defanzivac Fjorentine bi postao važan cilj u prelaznom roku vicešampiona Italije ako bi De Fraj otišao u drugi klub. Fančesko Ačerbi se pominje kao zamena za Andrea Ranokju. Još jedan igrač koji bi mogao da pojača Intera bez evra obeštećenja je Federiko Bernardeski. Bepe Marota ima visoko mišljenje o bivšem fudbaleru Juventusa i Fjorentine i smatra da je on dobra prilika na fudbalskoj pijaci. Bernardeski može da igra u više uloga i da bude višestruko koristan Inzagiju počev od toga da bude alternativa za Gosensa na levom boku.  Plata Bernardeskija koju bi on želeo da zadrži i u sledećem klubu, oko 4.000.000 evra, ne bi trebalo da bude problem pošto je Perišić primao, više-manje, sličan iznos.

Iz Intera, osim vezista Vidala i Vesina, i eventualno Galjardinija, odlazi i Stefano Sensi. Menadžeru igrača koji je proveo poslednjih šest meseci je rečeno da slobodno traži novi klub za svog klijenta.

S druge strane, sve je gotovo spremno za dolazak Mhitarjana. U Interu nikada pre nije igrao Jermen i tako bi Henrik postao pripadnik 51. nacije čiji su fudbaleri nosili dres Internacionalea.

KARDINALE SMIRUJE MALDINIJA

Džeri Kardinale, vlasnik fonda Redbird, dolazi danas u Milano, sutra bi trebalo da potpiše preliminarni ugovor o kupovini Milana, a već prekosutra je predviđen susret sa Paolom Maldinijem. Kampanja koju je Gazeta delo sport povela prošle nedelje sa velikim intervjuom Maldinija u kojem je izneo par zamerki na račun odlazećih vlasnika kluba dala je rezultate. Kardinale je već stavio do znanja da će tehnički direktor Maldini i sportski direktor Riki Masara biti potvrđeni na svojim mestima.

Takođe se kaže da je Kardinale već poslao jasne signale Maldiniju da se ne brine budući da su njegovi planovi sa Milanom veoma ambiciozni. Sa svoje strane i tehnički direktor Milana je spustio loptu na zemlju i stavio do znanja da on i Masara neće postavljati ultimatume oko kupovine igrača i strategije u prelaznom roku.

Interasantno mišljenje je izneo Žan Pjer Papen. Bivši, što bi rekao Mino Rajola, politički osvajač Zlatne lopte, nije bio „politički korektan“ u intervju za Gazetu rekavši da Origi nije dovoljan za Milan, to jest da je Rosonerima potreban igrač jačeg profila ako žele da naprave kvalititativan skok: „Enkunku iz Lajpciga je pravi igrač za Milan. Mlad, brz, efikasan. Mislim da bi on sa Piolijem dodatno napredovao”.

MURIJEL VICE VLAHOVIĆ

Murijel (© Reuters)Murijel (© Reuters)

Juventus sve ozbiljnije razmišlja o Luisu Murijelu kao zameni za Dušana Vlahovića. Kolumbijac ima sve karatkeristike za idealnu rezervu: ne pravi probleme što sedi na klupi, kada uđe u igru često donosi preokret, može po potrebi da bude starter, a i da igra zajedno sa Vlahovićem.

Murijel je sa Matrijem postigao najviše golova sa klupe od kada se za pobedu dodeljuju tri boda, odnosno od sezone 1994/95. Čak 25 puta je zatresao mrežu napadač Atalante ulazeći u igru u drugom polovremenu. Naravno, pre nego što Juve zakuca zvanično na vrata Atalante i Kolumbijca mora da reši pitanja Morate i Kena. S druge strane Dušan Vlahović i Federiko Kjeza su imali „debitatnsko“ tandemsko pojavljivanje u javnosti na VN Monaka u Monte Karlu gde su navijali za Ferarijeve pilote Leklera i Sainca.

Panteleo Korvino koji je obojicu doveo u Fjorentinu u intervju tvrdi da će Dušan i Federiko biti najlepši i najubitačniji napadački tandem i podseća da je on u Fjorentini formirao napadačku četvorku koju su činili pored Vlahovića i Kjeze, Murijel i Simeone. Već za koju nedelju, trojica od četvorice bi mogla da budu ponovo zajedno u Juventusu.

Đorđo Kjelini je spremio kofere i posle oproštajnog meča za reprezentaciju Italije protiv Argentine na Vembliju, po svoj prilici, odlazi u SAD gde će igrati barem jednu sezonu u MLS ligi. Dugogodišnji kapiten Juvea je rekao da ostavlja kapitensku traku Bonučiju i da će njegovim odlaskom otvoriti prostor za mlade defanzivce da se izbore za mesto u startnoj postavi Juvea.

SPALETI SE NADA DA NIKO NEĆE ZAKUCTI NA VRATA OSIMENA

Patron Napolija Aurelio De Laurentis je potvrdio da Viktor Osimen može da ode iz kluba pod uslovom da mu neko ponudi 100.000.000 evra ili više. Novinu predstavlja dodatni uslov koji je takođe definisao De Laurentis: ponude se primaju samo do početka pripremnog dela sezone. Drugim rečima, ko želi Osimena mora da se pojavi na vratima predsednika Azura do kraja juna, u suprotnom moraće da sačeka sledeće leto.

De Laurentisov potez je logičan: želi da ima dovoljno vremena da pronađe adekvatnu zamenu za Nigerijca. U tom kontekstu Napoli se već pokrenuo i tražio je zvanično od Sasuola informacije o Đanluki Skamaki. Ako bi Osimen bio prodat za traženu cifru, Napoli ne bi imao nikakav problem da plati 40.000.000 evra koliko Đovani Karnevali traži za italijanskog napadača.

Trener Napolija Lučano Spaleti se nada da će se ponoviti scenario od prošle godine kada se mnogo pričalo o prodaji igrača Napolija a na kraju niko nije otišao. Ovoga puta neće biti tako, Insinje je već u Kanadi, ali se toskanski stručnjak nada će moći da konstruiše tim okok Osimena.

I kada već pričamo o odlascima iz Napolija, Barselona je sve zainteresovanija za Kulibalija, ali nije voljna da potroši 40.000.000 evra koliko traži De Laurentis. U tom smislu su Katalonci pokušali da u priču ubace Miralema Pjanića, ali je problem plata veziste koja iznosi više od 6.000.000 evra. Podsetimo, Insinje je otišao iz Napolija, jer De Laurentis nije hteo da mu da tu platu, a Kulibaliju koji prima već 6.000.000 evra u Napoliju za produžetak ugovora je ponudio polovinu, to jest 3.000.000 evra.

Napoli i dalje drži na čekanju Mertensa. Klub ima opciju da produži ugovor do 30. juna i dosada nisu dali nikakvu komunikciju Belgijancu: ni da ostaje ni da može da ide. U međuvremenu se šuška da je Napoli veoma blizu da angažuje Deulofeua, odnosno da se čeka ishod pregovora pre nego što se donese odluka da li da produži ili ne ugovor Mertensu. Udineze traži za Deulofeua oko 15.000.000 evra.

LACIO I SARI POTPISUJU DANAS?

Toliko dugo najavljivani i isto toliko otkazivani dan produžetka ugovora između Sarija i Lacija bi mogao da padne danas ili najkasnije sutra, tvrde kolege koje svakodnevno prate Nebeskoplave. Ugovor bi trebalo da bude produžen do 2025, a Sari je od predsednika Lotita dobio garancije da će se njegova slušati oko izbora pojačanja za igrački kadar Nebeskoplavih.

U međuvremenu, Alan je stavio do znanje da neće doći u Lacio čak ni za „ljubav“ Sarija. Bivšem igraču Napolija se sviđa u Premijer ligi i nema nameru da se vrati u Seriju A.

Inače, u Formelu se priča najviše o pojačanjima u odbrani, budući da su Strakoša i Luiz Felipe već otišli, da su Rejna i Radu samo rezerve a da menadžer Frančeska Ačerbija uveliko traži novi klub za iskusnog defanzivca.

Dakle, Lacio mora da angažuje golmana startera, u konkurenciji su Karneseki i Vikario, i barem dvojicu ako ne i trojicu centralnih defanzivaca. Prema poslednjim informacijama pregovora se uveliko sa Romanjolijem kao i sa Kazeleom iz Verone. Za Romanjolija je problem visina nejgove plate, a za mladog centralnog beka visina obeštećenja koje traži Verona. Imajući u vidu odnose sa Romanjolijem i prijateljstvo Lotita sa Mauriciojm Setijem, gazdom Verone, cirkuliše optimizam da bi ti transferi mogli da se realizuju. U igri su i Diop iz Vest Hema i Ferari iz Sasuola.



tagovi

Buongiorno ItaliaRomelu LukakuDušan VlahovićLuis MurijelPaolo Maldini

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Lacio
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara