Paolo Maldini (AFP)
Paolo Maldini (AFP)

Paolo Maldini o najlepšoj tituli Milana: Leao je nedodirljiv, ekstremno inteligentan! Tonali miks Pirla i Gatuza

Vreme čitanja: 8min | pet. 27.05.22. | 08:17

"Ova titula je remek delo", kaže ikona Rosonera

Teško da je moglo romantičnije. Da na najslađem skudetu u istoriji, stoji pečat čoveka čije je prezime u genetskom kodu Milana. Maldini. Familija čije su tri generacije obgrlile pehar namenjen šampionu Italije. Ćezare, Paolo, pa na kraju i Danijel. Deda, otac i sin.

Međutim, otac je ikona Rosonera. Čovek koji je sa Milanom pet puta pokoravao Evropu, koji je za 24 godine u crveno-crnom dresu odigrao 902 utakmice. Sedam puta je Paolo bio šampion Italije kao fudbaler. Pre par dana ponovo je osetio kako izgleda kada Đavo ponovo zaposedne svoj grad.

Izabrane vesti

U velikom intervjuu za milansku Gazetu, Maldini je naširoko pričao o šampionskoj sezoni, Stefanu Pioliju, transfer politici kluba, novom stadionu...

Počelo je, baš od te, za njega prve titule u novom, direktorskom ruhu.

“Ovo je prva pobeda u novom životu. Ovoga puta nisam igrao na brzinu i tehniku, ali sam koristio um i svoje vrline i vrednosti. Smatram to divnim. Jedna stvar ipak povezuje ovu titulu sa onima koje sam osvajao kao fudbaler – strast prema Milanu i fudbalu", počeo je legendarni defanzivac priču.

Da li je ova titula remek-delo ili čudo?

“Rekao bih da je remek-delo. Ovo je pobeda ideje, volje i timskog duha. Dve godine smo ostali u vrhu, uspevajući da uradimo nešto što se ozbiljno kosilo sa prognozama. I nije nevažno što je Milan u poslednjih nešto manje od dvadesetak godina osvojio samo dva Skudeta. To nam daje još više razloga da budemo ponosni.

Mnogi bivši Milanovi šampioni su ovaj skudeto u Gazetinoj anketi označili kao najlepši, najneočekivaniji.

"Rekao bih da on to zaista i jeste. Sličan je kao titula koju smo osvojili sa Zakeronijem 1999. godine, ali je ovaj skudeto osvojen sa mnogo manjim ulaganjima i sa više ideja.”

Ima onih koji na Milanov uspeh gledaju iz drugačije perspektive, koji kažu da je titulu izgubio Inter...

“Postoje različita mišljenja. Ja kažem da smo osvojili 86 bodova. Samo jednom otkako je uveden sistem tri boda za pobedu Milan je osvojio više od toga. Dodao bih da je za entuzijazam koji je stvoren kod navijača zaslužan fudbal koji smo igrali i hrabrost koju smo pokazali. Čak i potezi i izbori u prelaznom roku. Zimus smo imali Kjera koji se povredio do kraja sezone, a Tomori je takođe povredio meniskus. Nije bilo budžeta za transfere. Mogli smo da pozajmimo igrača da popuni rupu. Umesto toga, verovali smo našim mladim ljudima zato što smo znali da garantuju mnogo.”

Šta je ove sezone bila tajna Milanovog uspeha?

"Od 2019. godine do danas angažovali smo 21 fudbalera. Bila je to mešavina iskusnih momaka i mladih ljudi. Masara i ja smo svima njima ispričali priču o projektu koji je potom realizovan. Dakle, bili smo uverljivi i to je važan deo našeg uspeha. Naravno, priče nisu bile iste za sve. U slučaju Zlatana, zamolili smo ga da timu ono što mu je potrebno da postane kolektiv. Kada je reč o mladom Kaluluu, priča je bila sledeća: Prvih šest meseci gledaj i uči. Pamti i memoriši sve. Pre ili kasnije, prilika će doći."

Najveće zadovoljstvo koje ti daje ovaj posao?

“Lični odnosi koje sam izgradio sa fudbalerima. Mnogi od njih su mladi i potrebno im je vođstvo. Mnogi me vide kao drugog oca.”

Tvoj sin Danijel je takođe tu. Da li je teško vladati tom situacijom?

“Ne, zato što je on veoma dobar dečak koji zna da se ponaša i bude na mestu. Cenjen je zbog toga što jeste. A onda, teren govori za sebe. Ako niste podesni za taj nivo, saigrači to momentalno prepoznaju. Danijelu se to ne dešava. Jasno je da mora da raste, ali njegova misaona i životna autonomija unutar grupe je vrlo jasna.”

Maldini je za čitavu sezonu samo jednom javno digao glas i to nakon meča sa Udinezeom kada je Zebretama priznat vrlo diskutabilan pogodak.

“S vremena na vreme korisno je reći stvari, nazvati ih onakvima kakve jesu. Ne čujem se često jer preferiram da odgovore tražim od arbitara u posebnim kancelarijama. Uvek postoji otvorenost za dijalog. U tom trenutku nije bilo otvorenosti, pa sam odlučio da govorim. Ne volimo da se žalimo jer to može da stvori alibije igračima i rizikujemo negativnu sliku u javnosti."

 Da li je bilo momenata frustracije, kada bi video nekog fudbalera koji bi se idealno uklopio, a morao si da ga propustiš zbog praznog klupskog novčanika.

“Naravno. Otkad sam ja preuzeo funkciju dolazak 21 fudbalera prouzrokovao je neto rashode od 75.000.000 evra. Kada sam ostao nakon odlaska Leonarda, imao sam veći budžet na umu. Onda se rodila ideja, da neke stvari ne moruju nužno da se rade. Ako mogu da sačuvam klub, to ću i učiniti. To je značilo da se moja vizija potpuno promenila."

Prošlog leta Đanluiđi Donaruma je bez obeštećenja napustio San Siro, a kao zamena stigao Majk Menjan iz Lila. Mnogi nisu verovali da će Milan moći da nadomesti Donarumin top kvalitet, ali ispostavilo se da su Rosoneri dobili još kvalitetnijeg golmana.

“Oslonili smo se na mišljenje Dide, Ranja i Betija, naših trenera golmana. Pričajući sa Didom, razumeli smo šta ima na umu, njegovu ličnost, neverovatnu glad za pobedama."

Da li je Donaruma čestitao?

“Nije, ali tokom godine smo razgovarali i videli smo se na Ibrinom 40 rođendanu. Da li se kaje? Ne znam, nadam se da je srećan. Puno je dao Milanu."

Briljantnu sezonu iza sebe ima Sandro Tonali, sasvim izvesno novni kapiten Milana u jednom momentu, za čiji potpis sve zasluge idu upravo na Maldinijev račun.

"Vlada mišljenje da bi mogao da bude novi Pirlo, ali na terenu se njegovo prisustvo oseća kao da je Gatuzo. Rekao bih da ima karakteristike obojice. U prvoj sezoni živeo je u vrlo teškoj situaciji. Tek je izašao iz povrede, a takođe je bio pod pritiskom dolaska u svoj omiljeni klub. Mi smo ga razumeli i zadržali sa nama. Rezultate ste videli."

Kako je Pioli od gospodina normalnog postao apsolutno poseban trener?

“Biti normalan u 2022. godini je samo po sebi nešto posebno. Poznavao sam Stefana jer sam igrao sa njim za reprezentaciju do 21 godine i uvek sam ga poštovao zbog toga kakav je čovek i kakav je trener. Uvek mi se dopadao, ali ono što me je iznanadilo je brzina transformacije njegovih ideja i energija koju je uložio u Milanelu. Više puta sam mu ponovio da može da menja sistem igre koliko mu je volja, ali da ne gubi ovu energiju koja je vitalna za nas. On je takođe čvrst na rečima."

Da li je Pioli pravi čovek za Milanov novi ciklus?

“Naravno, Pioli je važan faktor. Međutim, klub mora da pokaže volju da otvori novi ciklus. Danas Milan krasi strateška vizija na visokom nivou koja podrazumeva nadmetanje sa najvećima, već od naredne sezone. Sa dva ili tri važna pojačanja i konsolidacijom igrača koje već imamo, možemo da se nadmećemo za nešto veće u Ligi šampiona."

Da li je istina da Milan dobija nove vlasnike?

“To nam je rečeno nakon što se pojavilo u medijima. Ali primetio sam da se nešto dešava u centrali. To u svakom slučaju nije problem. Kada uspete da napravite ovako posebnu grupu kao što je naša, glasine ne uznemiruju okruženje. U Milanelu u svakom trenutku znamo da imamo snažan klub iza nas koji je uvek maksimalno precizan u isplatama. Naravno, postoji znatiželja. Neki fudbaleri sa kojima pregovaramo o produžetku ugovora su nam rekli: Hajde da sačekamo jer će možda biti još više novca.”

Sezona za nama, naročito njen drugi deo, pokazao je da Milan u timu ima suvo zlato. Rafael Leao je svojim prodorima i dodavanjima "namestio" Skudeto Milanu i već se na vidiku pojavio Real Madrid koji bi da ga uzme za ogromnu sumu novca.

“Leao je nedodirljiv. On je i dalje nebrušeni dijamant koji je doživljava ogroman napredak iz sezone u sezonu. Uzeli smo ga sa klupe Lila, platili 24.000.000 i odmah mu postavili otkupnu klauzulu na 150.000.000 jer smo Boban, Masara i ja verovali da ima šampionski gen. On je morao da prati put koji još nije gotov. Ekstremno je inteligentan. Bilo mu je potrebno malo pomoći pa sam često pričao sa njim. Jasno je da bi stvari mogle da se promene ako u budućnosti Milan ne bude na Leaovom nivou, ili Leao ne bude na Milanovom. Ali u ovom trenutku i on i klub doživljavaju eksponencijalni rast."

I dalje se spekuliše o sudbini Zlatana Ibrahimovića koji je pre dva dana operisao ligamente kolena i kojeg čeka pauza od šest, sedam meseci.

“Razgovarao sam sa njim u ponedeljak i dogovorili smo sastanak. Ne vidim nikakvu prepreku na putu ka dogovoru. Njemu nikako ne prija to što je igrao malo. Videćemo šta će biti za dve nedelje. Sve što uradimo uradićemo za njegovo dobro i dobrobit Milana. Koliko ja shvatam, njegova namera je nastavak karijere."

Olivije Žiru je bio jedan od ključnih igrača za Milanov skudeto. Od 11 golova u Seriji A, nekolicina je bila izuzetno važna. Ali Milanu je neophodan bar još jedan špic.

“Naravno, pregovaramo sa Origijem i sve teče u dobrom smeru. Da li će biti dovoljan samo on? Ne zaboravite da je Žiru šampion, igrač najvišeg nivoa. Takođe imamo i Rebića. Postoje opcije. Kada se takmičite, morate da razmišljate o napretku. Kretaćemo se u skladu sa budžetom."

Da li je Botman rešenje u odbrani?

“Pratili smo ga, ali postoji mnogo kvalitetnih igrač za tu ulogu."

Pol Singer, prvi čovek kompanije Eliot, bio je na tribinama u Ređo Emiliji kada je Milan overio skudeto protiv Sasuola.

“Bio je oduševljen, znao je moju priču. Čestitao mi je na vrednostima koje sam preneo na klub. I bio je isto tako očaran i iznenađen strašću kod ljudi. Znao je da sam verovao. Njegov sin Gordon mu je preneo poruku koju sam mu poslao pre šest meseci – spremi se da osvojiš skudeto."

Za kraj, da li će Milan napustiti San Siro i sagraditi novi stadion?

“San Siro je ušao u legendu zbog timova koji su na njemu igrali. Ako želimo da budemo konkurentni, potreban nam je novi stadion. To je jedini način da budeš konkurentan u evropskim okvirima. Ali novi stadion ne sme da ima 55.000 mesta, mora biti ogroman, prostran. Fudbal je popularan sport, a stadion ne sme biti elitistički. Dugujemo našim navijačima građevinu jednako veliku kao San Siro.”


tagovi

ac milanPaolo MaldiniRafael LeaoStefano Pioli

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara