(Reuters)
(Reuters)

Buongiorno Italia: Milano je nova-stara prestonica Serije A

Vreme čitanja: 7min | pet. 26.11.21. | 13:00

Uprkos svim organizacionim problemima, milanski velikani su opet zapalili svoje navijačke armije

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Inter i Milan, uprkos svim finansijskim teškoćama, limitiranim budžetima, sa vlasnicima koji čekaju prvu pravu priliku da ih prodaju, prolaze kroz sportsku renesansu. Nerazuri će posle deset godina prezimeti u Ligi šampiona, a mogli bi da im se pridruže i Rosoneri pod ulsovom da pobede Liverpul, a Porto i Atletiko Madrid odigraju nerešeno na Dragau.

Izabrane vesti

Navijači Intera su se obrušili žestoko na društvenim mrežama na predsednika kluba Stivena Žanga koji je iz Kine objavio nekoliko postova proslavljajući prolaz u osminu finala LŠ. Odsustvo familije Žang iz Milana i način na koji kineski vlasnici tretiraju Inter u poslednjih godinu i po dana napravli su nepremostivi jaz i jasno je da bi za sve bilo bolje da što pre prodaju klub.

Antonio Konte i Simone Inzagi, zajedno sa fudbalerima, odradili su veliki posao ali treba odati i priznanje Bepeu Maroti, Alesandru Antonelu i Pjeru Auziliju koji su bukvalno spasili klub bankrota. Moglo bi se reći i da je reč o poslovnom podvigu jer je Inter sačuvao konkurentnost i sposobnost da pravi odlične sportske rezultate i samim tim da “pravi” novac. Naravno, ne treba zaboraviti ni najverniju armiju navijača na Apeninskom poluostrvu koja kao nijedna druga puni stadion i garantuje na svakoj utakmici milionske prihode.

Plasman u osminu finala Lige šampiona je već obezbedio Interu 63 miliona evra. To praktično znači da će Nerazuri moći da se provuku sa prodajom samo jednog top igača u sledećem prelaznom roku. Ako žreb i sreća posluže Nerazure i stignu od polufinala LŠ i osvoje 20. skudeto, ne bi morali čak da se liše nijednog od ključnih igrača u Inzagijevom sastavu.

Inter će rasterećen otputovati za deset dana u Madrid na megdan Realu, a na stolu će biti ulog za prvo mesto u grupi koje omogućava povoljniji žreb.

Marota i Auzilio u međuvremenu rade na produžetku ugovora sa Marcelom Brozovićem, a pokušaće i da ubede Perišića da promeni mišljenje i prihvati ponudu za obnovu saradnje.

Brozoviću će sledeće nedelje biti ponuđen ugovor do 2025. godine sa opcijom za još jednu sezonu uz platu od 5.500.000. Za razliku od prethodnih nedelja u poslednjih par dana je počeo da filtrira optimizam da bi reprezentativac Hrvatske mogao da napravi životni izbor, i odluči da ostane do kraja karijere u Interu.

Takođe, i pored toga što je Perišić jasno stavio do znanja da ne želi da nastavi svoju avanturu u Interu, Marota i Auzilio su pripremili novu ponudu za fudbalera koji živi svoju drugu fudbalsku mladost u ovoj sezoni. Podsetimo, Perišić je četvrti najplaćeniji igrač Intera sa platom od 5.000.000 evra, budući da Ivan puni u februaru 33 godine, biće mu ponuđen dvogodišnji ugovor sa opcijom i za treću sezonu sa platom od 4.000.000 evra.

Paralelno, u Apijano Đentileu su već kaparisali golmana Ajaksa Onanu, a vrlo su blizu da zatvore i posao oko transfera Gintera iz Borusije Mehengladbah. Obojici ističe ugovor sledećeg leta i došli bi u Inter bez evra obeštećenja, vrlo važan detalj u periodu u kojem je Inter primoran da se autofinansira.

Takođe, Inter neće sedeti skrštenih ruku ni u januaru. Ako Aleksis Sančez pronađe novu sredinu gde želi da nastavi karijeru, šampion Italije će tražiti od Real Madrida Luku Jovića na pozajmicu. S druge strane, još je više verovatno da Vesino pređe u Napoli a da Nandez stigne iz Kaljarija s formulom pozajmice i pravom otkupa.

PIOLI BI DA BUDE NOVI ZAKERONI

Nije tajna da je Stefano Pioli kao klinac navijao za Inter, baš kao i Alberto Zakeroni koji je sa Milanom osvojio skudeto 1999.godine. Avantura Piolija na klupi Intera je bila kratka i neslavna. Sve ono što mu je trebalo u klubu za koji mu je kucalo dečačko srce dobio je u taboru gradskog rivala.

Piolijev novi ugovor sa Milanom će važiti do 2023. godine i imaće opciju za još jednu godinu. Startna plata će biti fiksirana na tri miliona, ali će u slučaju plasmana u Ligi šampiona ona skočiti na četiri miliona, što u ovom momentu izgleda sasvim realno.

Pobeda nad Atletiko Madridom je u potpunosti poništila gorčinu prvog poraza u Seriji A od Fjorentine. Dobro raspoloženje nije pokvarila ni povreda Olivijea Žirua. Uostalom, u Milanelu su se navikli na povrede fudbalera. Pioli nijednom u ovoj sezoni nije imao sve igrače na raspolaganju.

Na San Siru će protiv Sasuola biti preko 50.000 navijača Milana koji ne žele da zaostanu mnogo za Interovim koji po pravilu kupuju sve karte u prodaji. U Italiji je i dalje na snazi preventivna mera popunjenosti stadiona do 75 odsto kapaciteta.

ALEGRI I GASPERINI, GALEONEOVA “DECA” TOTALNO RAZLIČITA

Osim Đovanija Galeonea koji je “trenerski otac” obojice, slabo šta drugo spaja Maksa Alegrija i Đan Pjera Gasperinija. Trener Juventusa s godinama sve više liči, po stilu igre, na Fabija Kapela: rezultat i pragamatizam na uštrb lepote i spektakla. Kormilar Atalante sve češće biva poređen sa Lujom Van Galom ili kao neka vrsta, uslovno rečeno, Jirgena Klopa za siromašne.

Alegriju se zamera da je izgubio dar da igrači sa njim vidno poboljšavaju svoje kvalitete. Poslednji je bio Pol Pogba prodat za 100.000.000 evra Mančester Junajtedu. Na drugoj strani Gasperini je izbacivao kao na traci u prethodnih pet godina fudbalere. Istina nijedan nije koštao više od 40 miliona evra, ali je Atalanta zahvaljujući Gaspovom minulom radu inkasirala blizu 400.000.000 evra.

Sutrašnji meč za Juventus je “biti ili ne biti”, u stilu naslova dokumentarnojg filma na Amazonu “Sve ili ništa”. Za razliku od Atalante koja može sebi da dozvoli i luksuz da izgubi meč, Juve nema pravo na grešku, pogotovo posle najtežeg poraza kluba u 21. veku protiv Čelsija na Stamford Bridžu.

Paulo Dibala je spreman da se vrati na teren od prvog minuta, dok je u redovima Atalante moguće da se pojavi, posle dužeg vremena, Robin Gosens. Za Gasperinija je stigla i dobra vest od Zapakoste. Reprezentativac Italije srećom nije zaradio ni prelom ni ozbilijnije oštećenje zgloba i kad prođe otok, po svoj prilici, mogao bi da se vrati na teren.

Inače, finansijska situacija u Juveu je toliko alarmantna da bi eventualno neučešće u sledećoj Ligi šampiona imalo gotvo apokaliptične posledice. Praktično, ako Juve ne završi prvenstvo među četiri prvoplasirana tima moraće da se odrekne dela novca iz dokapitalizacije koji je bio namenjen za pojačanja u sledećem letnjem prelaznom roku. Govori se o cifri od 80.000.000 evra.

BOMBER ČIRO I PROFESOR SERGEJ

Lacio je protiv Lokomotive iz Moskve pokazao oba svoja lica: anemično i bezidejno u prvom poluvremenu i razigrano i efikasno u drugih 45 minuta. Promenu u igri i na semaforu su doneli Sergej Milinković Savić i Pedro koji su ušli u igru u drugom poluvremenu i preokrenuli u potpunosti tok meča. Španac i Srbin su uneli živost, fantaziju i red u igru Nebeskoplavih i promena rezultata je bila neizbežna.

Sarijev rizik da pošalje na teren Čira Imobilea se isplatio, kapiten Lacija je pretvorio hladnokrvno dva penala u golove i dočekaće spreman i oran bitku sa Napolijem na “Maradoni”.

Pedro je još jednom vrhunskom predstavom pokrenuo pitanje kako je moguće da u Romi nije bilo mesta za igrača njegovih kvaliteta, uz likovanje navijača Nebeskoplavih koji ne prestaju da se zahvaljuju “rođacima” iz Večnog grada na poklonu.

Sergej je odigrao svojih pola sata profesorski. Namestio je akciju iz koje je napravljen penal na Imobileu, delio asistencije, proigravao saigrače, cementirao vezni red rimskog kluba i na kraju samo mu je prečka, negirala i radost gola s kojim bi zaokružio odličnu partiju. Nije iznenađenje da je Sergej dobio od većine medija sedmicu za pruženu partiju i pored toga što je proveo relativno malo vremena na terenu.

Inače, Sari je osim Pedra i Sergeja odmorio za Napoli i Kataldija i Lacarija. Štaviše, bivšeg igrača Spala je probao kao krilnog napadača u završnici meča. Jedina tamnija nota sa gostovanja u Moskvi je evidentan pad forme Felipea Andersona.

DOBRO NAM SE VRATIO ZANIOLO

Žoze Murinjo je dobio još jednu opkladu u Trigoriji. Posle dve uzastopne klupe Nikolo Zaniolo je proradio protiv Zorje. Talentovani Italijan je briljirao na terenu u Ligi konferencije protiv ukrajinksog predstavnika. Driblao je, asisitirao, tresao mrežu, trčao, zatvarao prostor, menjao stranu, rečju nije stajao.

Tretman Murinja je dao odlične rezultate i neće biti iznenađenje da Zaniola vidimo i protiv Torina, tim pre što je Kristante i dalje pozitivan na Kovid 19, a Veretu ne može da igra zbog kartona. Sudeći prema jučerašnjem izboru Murinja u nedelju ćemo videti na Olimpiku Pelegrinija i Mhitarjana u veznoj liniji.

Pozitivni signali su stigli i od Smolinga koji se posle povrede prvi put pojavio među starterima, kao i od El Šaravija koji proživaljava sličnu priču kao Ivan Perišić u Interu. Faraon se sve više navikava na zadatak da pokriva ceo bok i sve je bolji u defanzivnoj fazi igre.

ITALIJANI SE PRIBOJAVAJU LEVANDOVSKOG, RONALDA I IBRE

Sa velikom zebnjom se iščekuje u Italiji žreb za plej-of koji će poslati poslednja tri evropska predstavnika na Mundijal u Kataru. Azuri su prilično istraumirani poslednjim negativnim iskustvom od pre četiri godine kada su ih Šveđani izbacili sa spiska selekcija za SP u Rusiji.

Od mogućih protivnika u polufinalu, Italijani najviše zaziru od Poljske predvođene Robertom Levandovskim i serijom igrača koji igraju u Italiji, od golmana Ščesnija do Zjelinskog. Italijani priželjkuju Severnu Makedoniju, Republiku Češku ili Ukrajinu.

U finalu bi želeli da izbegnu po svaku cenu Portugal, a i Švedsku i Ibrahimovića po mogućstvu.

Piše: Željko Pantelić

SERIJA A – 14. KOLO

Petak

20.45: (1,87) Kaljari (3,70) Salernitana (4,50)

Subota

15.00: (3,50) Empoli (3,60) Fjorentina (2,15)

15.00: (2,90) Sampdorija (3,30) Verona (2,60)

18.00: (2,20) Juventus (3,50) Atalanta (3,45)

20.45: (9,00) Venecija (4,90) Inter (1,40)

Nedelja

12.30: (1,83) Udineze (3,60) Đenova (4,90)

15.00: (1,60) Milan (4,20) Sasuolo (6,00)

15.00: (3,00) Specija (3,40) Bolonja (2,50)

18.00: (1,75) Roma (3,70) Torino (5,40)

20.45: (1,85) Napoli (3,70) Lacio (4,60)

***kvote su podložne promenama



Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara