Žoze Murinjo (©Reuters)
Žoze Murinjo (©Reuters)

Buongiorno Italia: Murinjo želi da ode iz Rome ili je u pitanju samo taktika za meč sa Interom?

Vreme čitanja: 6min | čet. 04.05.23. | 13:30

U Seriji A prethodnih dana u fokusu treneri najvećih ekipa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Treneri su ukrali fudbalerima glavna svetla pozornice u Seriji A. Žoze Murinjo i Mauricio Sari su izjavama posle mečeva sa Moncom i Sasuolom pokrenuli lavinu komentara i tumačenja. Simone Inzagi je sve više doktor Džekil a sve manje mister Hajd. Stefano Pioli nije ništa naučio iz prethodnih pokušaja primene masivne rotacije u startnoj postavi. Maks Alegri je uz veliku patnju i strepnju stigao do prve pobede u Seriji A posle mesec dana. Đan Pjero Gasperini iz prikrajka vrebe šansu i pleta mrežu da ponovo izabci jedan veliki italijanski tim iz Lige šampiona.

Izabrane vesti

MURINJO RASPALIO PO SVIMA OSIM PO SEBI

Žoze Murinjo je ponovo uspeo da privuče svu pažnju na sebe zahvaljujući nastupu u stilu najboljih "storitelera" nakon utakmice sa Moncom. Frontalni napad na arbitra Kifija, na čitavu sudijsku organizaciju i njihovog šefa Đanluku Rokija i na upravu Rome, otvorili su niz pitanja i seriju interpretacija šta je Portugalac želeo da postigne sa svojim nastupom.

Remi sa Moncom nije apriori neuspeh za Romu. Briankoli su stigli na okršaj sa Romom nakon tri uzastopne pobede. Rafaele Paladino od kada je preuzeo Moncu osvojio je samo jedan bod manje od Murinjove Rome, plus Đalorosi su imali deset igrača van stroja, što zbog povreda što zbog kartona.

Murinjo ima otvoren račun sa Kifijem još od meča sa Atalantom na Olimpiku kada mu je italiajnski arbitar pokazao crveni karton zbog protesta i primorao ga da preskoči meč sa Interom u prvom delu sezone.

Kada Murinjo kaže da postoje klubovi u Seriji A koji imaju snage da nametnu svoju volju da im određeni arbitri ne sude mečeve on je samo delimično u pravu. Činjenica je da pojedini delioci pravde posle krupnih previda i grešaka nisu dugo sudili timovima koji su bili žrtve njihovog deljenja pravde. Primer Orsata koji godinama nije sudio Interu posle oproštenog drugog žutog i direktnog crvenog kartona Miralemu Pjaniću u meču sa Juventusom je najeklatantniji. Međutim, nije posredi bila snaga Intera već zdrav razum rukvodilaca sudijske organizacije koji nisu želeli da dovode u nezgodnu situaciju Orsata.

Murinjo je poznat po svojim nastupima na konferencijama za novinare kao i sposobnošću da pronalazi ili proizvodi nove neprijatelje, čak i tamo gde ih nema. Još se mnogi sećaju kada je u Real Madridu sipao drvlje i kamenje na Karima Benzemu izjavljujući, metaforički, da drugi treneri idu u lov sa psima a on sa mačkom, misleći na Benzemu.

Posebno intrigantan je bio napad na upravu Rome. Murinjo je optužio svoj klub da nema snagu a nekad ni volju da zaštiti tim i podigne glas u njegovu odbranu da bi na kraju poentirao da je Roma jedini klub koji se nalazi u vrhu tabele a da nema adekvatan park igrača u borbi za jedno mesto u Ligi šampiona.

Murinjove otrovne strelica na račun Fridkinovih se interpretiraju kao signal da je sastanak između Žoaa Pinta, generalnog direktora Rome, i menadžera Žozea Murinjo okončan bez željenog epiloga. Drugim rečima, Murinjo sprema teren za prevremeni adio Večnom gradu, odnosno godinu dana pre isteka ugovora koji ga veže za Romu do 2024. godine.

Portugalac nije propustio priliku da ponovi da je Roma jedini tim koji se nalazi u borbi za mesto u Ligi šampiona a da nema tim koji je po kvantitetu i kvalitetu osposobljen da bude u tom društvu.

Postoji i treća teorija o motivima Murinjovog nastupa i ona se odnosi na psihološko-medijsku taktiku i pripremu meča sa Interom na Olimpijskom stadionu koja je poprimila obrise odlučujuće za ambicije dva tima u Seriji A.

Naime, sa napadom na sudije Murinjo rezonuje da će šef arbitara Đanluka Roki morati dobro da razmisli koga će poslati da deli pravdu na Olimpiku, istovremeno zbija redove svojih preostalih igrača na raspolaganju budući da su se Stefan El Šaravi (verovatno sezona završena) i Zeki Čelik (crveni karton) pridodali dugačkoj listi odsutnih.

Murinjo, bez obzira da li će biti na klupi ili ne - protiv njega je u međuvremenu pokrenuta istraga zbog izjava nakon meča sa Moncom i mogao bi da bude suspnednovan na nekoliko nedelja – imaće velike probleme da saastavi tim. Može da računa na povratak Nemanje Matića koji je izdržao suspenziju i da se nada da će Paulo Dibala i Žoržinjo Vajnaldum moći da igraju protiv Nerazura.

SARIJEVO OBJAŠNJENJE ZAŠTO JE SERGEJ OSTAO NA KLUPI

Mauricio Sari je pokušao da ugasi požar oko polemika zašto je izostavio iz startne postave Sergeja Milinkovića-Savića objašnjenjem da je hteo da ga poštedi pred meč sa Milanom koji je postao neka vrsta prve set-meč lopte Nebeskoplavih u trci za mesto u Ligi šampiona.

Milinković je odigrao drugo poluvreme i zaradio prelaznu ocenu. Nismo videli njeogve najbolje poteze, ali se Sergej stavio u službu tima i doprineo da se prekine serija od dva poraza.

Trener Nebeskoplavih i sportski direktor Igli Tare nastavljaju da se prepucavaju na distanci. Prvi insistira da je plasman Lacija u LŠ ravno čudu, drugi podvlači da je to bio cilj od starta sezone za Nebeskoplave.

Kao i mnogo puta u ovom prvenstvu, Lacio je došao do pobede zahvaljujući čeličnoj odbrani i golmanu Ivanu Provedelu koji je čak 19. put završio meč u šampionatu bez primljenog gola.

ZAŠTO PIOLI I INZAGI NE MOGU DA SE POREDE

Simone Inzagi može da završi sezonu sa tri osvojena trofeja i sa pozicijom među četiri najbolja tima u Seriji A uprkos dvocifrenom broju poraza u ovoj sezoni. Nije lako objsniti činjenicu da je Inter u poslednjih deset dana, na tri meča u Seriji A postigao približan broj golova kao u prethodna tri meseca, kao da je tek sada uspeo da veže tri pobede u prvenstvu (prethodne jedine tri vezane pobede su bile razdvojene gotovo dvomesečnom pauzom zbog Mundijala u Kataru).

Snaga Intera, koja neizbežno budi žal za propuštenim prilikama, se ogleda u timu koji je sinoć igrao na Bentegodiju i igračima na klupi Nerazura. Klub koji sebi može da dopusti da bez posledica ostavi na klupi fudbalere kalibra Nikola Barele, Romelua Lukakua, Alesandra Bastonija i da ne oseti izostanak Milana Škrinjara i Robina Gosensa, mora da se pita zašto je zaostao 20 bodova za Napolijem u ovoj sezoni?

U svakom slučaju Inzagi i njegovi momci imaju veliku šansu da u grandioznom stilu zatvore sezonu. U ovom momentu Nerazuri se nalaze u najboljoj formi u Seriji A, favoriti su da osvoje Kup Italije protiv Fjorentine i da se plasiraju u finale LŠ jer stoje mnogo bolje od Milana, a u finalu u 90 ili 120 minuta je sve moguće, čak i protiv galaktikosa iz Madrida ili Gvardioline mašinerije na emiratski pogon.

Razlika između Intera i Milana se videla juče bolje nego ikada: Pioli i Inzagi su poslali timove sa 5-6 rezervi odmarajući startere ili usled njihovih povreda. Inzagi je umesto Andrea Onane imao Samira Handanovića, umesto Škrinjara Danila D‘Ambrozija, Stefana De Fraja a ne Bastonija, Hakana Čalhanoglua na poziciji Barele, Edina Džeka umesto Lukakua dok su Federiko Dimarko i Denzel Dumfris u gotovo istom statusu kao Mateo Darmjan i Gosens.

Na drugoj strani Pioli je u odsustvu Tomorija i želje da odmori Kjaera poslao na teren Kalulua i Tšaua, Balo Ture je zamenio Tea Ernandeza, Vranks je odmenjivao Tonalija, De Ketalare i Origi su odmernjivali Leaa i Žirua. Drugim rečima, Inzagi sa igračima na raspolaganju nije tamo gde bi trebalo da bude u prvenstvu, dok je Pioli prošle godine napravio čudo a ove godine je upravo tamo gde Milan, po kvalitetu igrača, treba da bude.

Treneru Rosonera može da se pripiše tvrdoglavost da ponavlja istu grešku: pravi neadekvatne rotacije i ostavlja na klupi veliki broj startera protiv tzv. malih timova i plaća, po pravilu, kao i sinoć, danak. Statistika je neumoljiva: Milan je 11 puta počeo utakmicu bez Leaa u ovoj sezoni i samo je dva puta uspeo da pobedi. Premalo puta da bi bila slučajnost.

De Ketelare, Origi, Vranks, Balo Ture nisu na potrebnoj visini da bi bili validne alternative. Tšau je posle par dobrih partija, istina u trojnoj odbrani, pokazao sve limite u četvoročlanoj odbrambenoj liniji dok su Dijaz i Salemakers igrači koji mogu da budu deo značajnih timova, ali ne i njihovi stubovi.

Pioli je sa slabijim timom od Interovog osvojio skudeto, ako u ovoj sezoni eliminiše gradskog rivala u polufinalu Lige šampiona, bio bi to još jedan njegov, personalni, uspeh nad mlađim zemljakom iz Emilije koji nije znao da iskoristi mnogo veći igrački potencijal na raspolaganju.


tagovi

Buongiorno ItaliaSerija AŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara