Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Na „čizmi“ vide poker – Leao zasenio Embapea, danas bi Mocart navijao za Inter

Vreme čitanja: 7min | sre. 08.11.23. | 10:37

Sve nategnutiji odnosi i vlasnika Rome i Žozea Murinja, iako je Portugalac bukvalno duplirao posetu na utakmicama Vučice

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobede Milana i Lacija su otvorile put da Italija ima sva četiri tima u osmini finala Lige šampiona. Rosoneri su sada gospodari svoje sudbine, baš kao i Lacio, plus što su PSŽ i Atletiko Madrid su u poziciji da moraju da jure pobede što ide na ruku italijanskih timova. Štaviše, ako bi tim Čola Simeonea uradio svoj deo posla na “Tiganju” u Roterdamu, Lacio bi sa pobedom nad Seltikom, kolo pre kraja bio u nokaut fazi LŠ.

Izabrane vesti

NAJBOLJI MILAN KAD JE BILO NAJTEŽE

Malo ko bi se opkladio na Milan protiv PSŽ-a posle svega što se dogodilo u poslednje dve nedelje. Fudbaleri Rosonera su juče u prvih sat vremena pokazali da imaju kvalitet da se nose sa velikim klubovima i da prošlogodišnje polufinale LŠ nije bio samo sticaj okolnosti, a u poslednjih 30 minuta su ostavili srce na terenu, boreći se za pobedu da poslednjeg sudijskog zvižduka.

Rafael Leao je nadigrao u svakom pogledu Kilijana Embapea. Sinoć su na San Siru Portugalac i Francuz zamenili uloge, Leao je dominirao, a Embape je imao epizodne uloge, bez ozbiljnijeg učinka.

Sa ovakvim Leaom za Milan nema granica, problem je što ga ne viđamo dovoljno često u ovakvom izdanju. U pravu je Stefano Pioli kad kaže da Leao ima sve osobine da bude jedan od najboljih igrača na svetu, ali Portugalac mora da pronađe kontinuitet dobrih igara, odnosno da izbegne padove i tunele u koje ulazi s vremena na vreme.

Olivije Žiru i Rafael Leao (©AFP)Olivije Žiru i Rafael Leao (©AFP)

Olivije Žiru u svojih 37 godina i dalje ima odraz da bi mogli da ga nazovemo fudbalskim ili belim Džordanom. Posle Rahmanija dva puta, Francuz je nadskočio i Milana Škrinjara za pobednički gol. Osim Leaa i Žirua, moraju posebno da se istaknu golman Majk Menjan koji je potvrdio pouzdanost i pre svega Ruben Loftus-Čik, sa njim na sredini terena, Milan peva drugu pesmu. Bivši igrač Čelsija spaja kvalitet, kvantitet, inenzitet, koncentraciju, što ga čini izuzetno važnim šrafom u Piolijevoj mašineriji.Teo Ernandez nije briljirao, ali je začinio svoju stotu pobedu u dresu Milana asistencijom za pobednički gol Žirua.

Jučerašnji Milan viđen protiv PSŽ-a je nametnuo pitanje: čemu bi mogao da posluži Zlatan Ibrahimović?

Na kraju, odnosi između navijača Milana i Đanluiđija Donarume su i dalje veoma napeti. Bivši golman Rosonera je ponovo bio zasut fotokopijama dolara sa njegovim likom kao potporom za nadimak koji ga već godinama prati “Dolaruma”. Izdaje se u fudbalu ne praštaju, bez obzira na meridijane i veličinu klubova.

IMOBILE I SARI VEĆ MISLE NA ROMU

Imobile sa nacijačima Lacija (©Reuters)Imobile sa nacijačima Lacija (©Reuters)

Mauricio Sari je sinoć pobedio u stilu zemljaka, takođe Toskanca, Maksa Alegrija. Lacio je bio ružnjikav, ali efikasan i ciničan. Bio je dovoljan jedan bljesak Čira Imobilea za pobedu nad Fejnordom i tri boda koje dovode Lacio u izuzetno povoljnu poziciju da kolo pre kraja obezbedi prolaz u prolećni deo Lige šampiona.

Imobile je sinoć postao prvi igrač u istoriji Lacija koji je postigao 200 golova u dresu Nebeskoplavih. Međutim, kapiten se ne zaustavlja i sinoć je posle meče već stavio do znanja da misli na derbi sa Romom u nedelju. Bila je to poruka i Sariju da mu ne pada na pamet da eksperimentiše i da razmišlja o štafeti sa Kasteljanosom. Argentinac je sinoć ušao u igru u drugom polovremenu upravo s idejom da bude u top formi za Romu, ali se čini da je Imobile vratio status startera.

I Sari već misli na derbi. Trener Lacija je sinoć bacio rukavicu izazova svom kolegi Žozeu Murinju. Portugalac je u subotu podvukao kako će Lacio imati dva dana više odmora pred derbi, Sari mu nije ostao dužan izjavivši posle meča: “Mi smo večeras vodili bitku do poslednjeg daha sa Fejnordom, Roma u četvrtak igra prijateljsku utakmicu sa rezervama u Pragu”. Sari je aludirao na činjenicu da je Roma praktično već u sledećoj fazi Lige Evrope i da može sebi da dozvoli luksuz da pošalje na teren igrače iz druge i treće linije. Teško da ćemo ostati bez odgovora Žozea Murinja, možda već večeras.

Ivan Provedel ima velike zasluge što je Lacio u dobroj poziciji u LŠ. Golman rimskog kluba ne samo da je postigao gol protiv Atletiko Madrida, već je sinoć posle 20 godina postao prvi čuvar mreže Lacija koji je sačuvao mrežu u jednom meču Lige šampiona. Sve to je nafilovao i sa par sjajnih intervencija.

FRIDKIN VIĐA SVE SEM MURINJA

Zbog Murinja navijači dolaze na stadion (©AFP)Zbog Murinja navijači dolaze na stadion (©AFP)

Nategnuti odnosi između vlasika Rome Dana Fridkina i trenera Žozea Murinja dobili su potvrdu i u agendi američkog tajkuna koji će ovih dana imati sastanke sa svim rukovodiocima kluba s ciljem da se napravi dugogodišnji plan, ali na spisku obaveza, ne figurira susret sa Murinjom.

Podsetimo, Žozeu ističe ugovor sledećeg leta. Portugalac je u prošlosti u više navrata stavljao do znanja da je potrebno napraviti dugoročne planove, uključujući i njegov ugovor, ali ga je Fridkin uvek ignorisao

Murinjo na svojoj strani ima navijače Rome koji su uprkos svemu sve više vezani za njega. I pored povećanja cena ulaznica za mečeve Rome, Olimpiko je stalno pun kada igraju Đalorosi. Od kada je došao Murinjo u Rim, stadion nije bio rasprodat samo na dva meča i to za par desetina karti. Zahvaljujući povratku publike na stadion, Roma je u poslednje dve godine, samo od ulaznica zaradila preko 70.000.000 evra, barem polovina je zasluga Murinja jer je pre njega prosečna posećenost utakmica Rome na Olimpiku bila duplo manja.

Naravno, dolazak Paula Dibale i posle Romelua Lukakua doprinosi entuzijazmu koji traje u Večnom gradu uprkos skromnim rezultatima u Seriji A. I kad već spomenusmo prvenstvo i Lukakua. Belgijanac je postigao devet golova na 12 odigranih utakmica u prvenstvu i Ligi Evrope, sa njim na terenu, Roma osvaja, u proseku, dva boda po meču, što je ritam za sigurno mesto u Ligi šampiona.

I MOCART BI NAVIJAO ZA INTER

Čuveni italijanski dirigent Daniele Gati, jedna od zvezda muzičkih festivala posvećenih Mocartu u Salcburgu, nije mogao da sakrije svoju ljubav prema bojama Nerazura i odvažio se da izjavi: “Danas bi i Mocart navijao za Inter”. Gatijeva opaska se ne odnosi na činjenicu da je Inter favorit večeras protiv Salcburga već na kvalitet i dopadljivost igre Intera. “Inter igra nepredvidljivo, kao što je Amadeus komponovao muziku”, dodao je Gati.

Nepedvidiv će biti sastav Intera za večerašnji duel pošto je Simone Inzagi najavio prilično pozamašnu rotaciju igrača. Večeras bi trebalo da vidimo nekoliko novih igrača u startnoj postavi u odnosu na Bergamo. Šansu bi trebalo da dobiju Bišek u odbrani, biće to debitantski nastup Nemca, zatim FrateziKarlos Augusto na sredini terena i Aleksis Sančez. Biće pošteđeni barem u prvom poluvremenu Lautaro Martinez, De Fraj, Dumfris, Barela, Dimarko.

Inter je izgubio Benžamena Pavara do kraja godine, ali se u tim vraća Marko Arnautović oran da dokaže da može da doprinese pohodu milanskog kluba na drugu zvezdicu i još jednoj briljantnoj sezoni u Ligi šampiona.

Inače, Simone Inzagi je garancija za prolaz u nokaut fazu Lige šampiona. Italijanski stručnjak ima stopostotni učinak i večeras može da obezbedi četvrti put, dva kola pre kraja grupne faze, plasman u osminu finala LŠ.

INTER 3-5-2: Zomer - Bišek, Ačerbi, Bastoni- Darmjan, Fratezi, Čalhanoglu, Mhitarjan, Karlos Augusto - Tiram, Aleksis Sančez.

OSIMEN SE VRAĆA U NAPULJ

Napoli večeras igra sa Unionom Berlin u Ligi šampiona, ali vest dana je povratak Viktora Osimena u grad podno Vezuva. Golgeter Napolija posle dve nedelje provedene u Nigeriji će poslednji deo procesa oporavka od provede obaviti u Kastel Votlurnu. U Napulju se nadaju da bi mogli da imaju na raspolaganju Osimena za veoma važan i težak meč sa Atalantom, posle novembarske pauze u prvenstvu.

U iščekivanju Osimena, Raspadori je pokazao da može da bude ozbiljna alternativa. Italijanski reprezentativac je posle gola Unionu u Berlinu bio strelac i u meču sa Frozinoneom. Trenera Garsiju posebno raduje sve bolje razumevanje i sinergija između Kvarachelije i Raspadorija. Njih dvojica su zajedno potpisali 14 golova dosada, postigli su sedam a za sedam su asistirali.

Rudi Garsija ima zadatak da od stadiona “Maradona” ponovo napravi tvrđavu Napolija. U ovoj sezoni Napoli nije nijednom izgubio u gostima dok je sve poraze u Ligi šampiona i Seriji A pretrpeo na svom terenu. Tendencija koju Garsija mora da promeni ako želi da ostane na klupi i zadrži Napoli u trci na sva tri fronta.

Što se tiča sastava za večerašnji duel, u tim se vraća Natan posle odslužene kazne u Seriji A, a jedina dilema je na poziciji levog beka između Marija Ruija i Olivere.

NAPOLI 4-3-3: Meret - Di Lorenco, Rahmani, Natan, Mario Rui - Angisa, Lobotka, Zjelinski - Politano, Raspadori, Kvarachelija


tagovi

Žoze MurinjoBuongiorno ItaliaRafael Leao

Obaveštavaj me

Inter
Lacio
Roma
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara