Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Buongiorno Italia: Napoli pobegao Milanu, Vlahović pod znakom pitanja i za Lacio

Vreme čitanja: 5min | sre. 09.11.22. | 14:53

Problemi sa preponama su takve prirode da ne ostavljaju mnogo prostora za sigurnost i nije moguće imati precizna vremena oporavka kao ni povratka istog problema

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Napoli je počeo da pobeđuje i kada ne igra dobro, a i sudije su postale blagonaklone prema napuljskom timu. U takvoj konstelaciji teško je poverovati da Lučano Spaleti, sa iskustvom akumuliranim u prethodnih 20 godina, može da dozvoli da mu izmakne prilika da osvoji skudeto.

Izabrane vesti

Razlika od osam bodova između Napolija i Milana se može objasniti u tri reči: letnji prelazni rok. Pojačanja Azura od Kima i Kvarachelije do Raspadorija, Simeonea i Ndombelea i Olivere su već deo podmazane mašine i standardni starteri o validne alternative. Novi igrači u redovima Rosonera su blede senke njih samih, opklade koje, barem u prva tri meseca sezone, nisu dobijene. De Ketelar, Origi, Adli, Dest, Vranks, Tšau, Pobega ne samo da nisu upseli da se izbore za mesto u startnoj postavi Milana nego nisu, sem Pobege s vremena na vreme, ni ubedljive alternative.

Paolo Maldini i Riki Masara su konstruisali tim koji je osvojio skudeto prošle godine i zato zaslužuju sve čestitke, ali su prošlog leta omanuli i nisu uspeli da pojačaju tim i pored toga što je bilo vidljivo gde su mu slabe tačke.

Povrede, umor, Mundijal, (ne)srećne okolnosti, sve su to faktori koji su doprineli da se Rosoneri nađu na osam bodova zaostatka u odnosu na Napoli. Međutim, ono što mnogo više žesti Maldinija i Masaru, ali i Piolija, je glupost. A ne može se drugačije definisati potez Olivijea Žirua. Francuz je sam sebe diskvalifikovao sa meča sa Kremonezeom skidanjem majce posle gola Speciji (dobio je drugi žuti karton i posledično crveni). Da je to uradio mladi Lazetić koji je sinoć debitovao u Seriji A, to bi moglo da se razume i bilo bi logično. Nije razumljivo ni logično da igrač koji je osvojio sve u karijeri, od skudeta do titule prvaka sveta, zbog pogotka Speciji, izgubi glavu i sam sebe izbaci iz igre zbog neregularnog proslavljanja gola.

Slikovito rečeno Žiru je kao ona krava iz priče u kojoj daje desetine litara mleka a onda se ritne i prospe kofu punu mleka. U prevodu Žiru je poklonio dodatna dva boda Milanu protiv Specije, ali je svojim izostankom doprineo da ista ta dva boda Rosoneri izgube u Kremoni. Nije slučajno da su protiv Specije golove postigli Teo Ernandez i Žiru, a sinoć ih nije bilo zbog kartona i Milan nije zatresao mrežu.

Brigu budi i Rafa Leao. Od Portugalca se očekivao veći kontinuitet u ovom prvenstvu, barem na nivou završnice prethodne sezone. Talentovani fudbaler igra u previše promneljivoj formi za igrača njegove klase, preduge su pauze u kojima se izgubi ili se svađa sam sa samim soboom. Nije isključeno i da Leao, kao i mnogi fudbaleri, već misli na Mundijal. Ne treba potceniti okolnost da se pred ovaj Mundijal plaća i najmanja povreda za razliku od normalnih ulsova kada između kraja šampionata i početka Mundjijala imamo bar tri nedelje pauze.

Tragovi krize u igri Milana su vidljivi već neko vreme. Piolijevi izabranici su se provukli na mečevimas sa Veronom i Specijom, ali su platili danak protiv Torina i Kremonezea i Napoli je udvostručio prednost na tabeli.

U svakm slučaju sa ovakvom igrom Milan ne samo da nema šansu da odbrani titulu nego će morati da se prilično potrudi da završi šampinat među prva četiri tima. Činjenica da postoji šest timova koji sa više-maje sličnim šansama pretenduju na preostala tri mesta za najprestižnije takmičenje nagoveštava vrlo neizvesnu borbu, verovatno do kraja maja i početka juna kada se završava ovo prvenstvo.

LACIO SA TROZUPCEM ROMERO-ANDERSON – KANČELIJERI

Lacio počinje da plaća skupo cenu vrlo zgusnutog kalenadara. Posle Čira Imobilea, u boksu povređenih igrača su se našli Zakanji i Pedro. Bivši igrač Verone je istegao mišić i videćemo ga tek u januaru kada se nastavi prvenstvo. Katalonac je rovit i igra na ivici ozbiljnije povrede već nekoliko nedelja. Čiro Imobile će biti u protokolu meča, ali neće igrati pošto je želja Sarija da ga ima u što boljoj formi i zdravijeg za okršaj sa Juventusom.

U odsustvu trojice napadača i sa Felipeom Andersonom, koji takođe nije sto posto fit, Mauricio Sari je primoran da u vatru baci Romera koji puni 18 godina za devet dana i Kančelijerija. Njih dvojica su u derbiju protiv Rome dobili šansu u drugom poluvremenu i nisu razočarali, naprotiv. Susret sa Moncom je velika šansa za Kančelijerija i Romera koji bi trebalo da potpiše prvi profesionalni ugovor sa Lacijom u sledećoj nedelji. Igli Tare je već zakazao sastanak sa Falijem Ramadanijem menadžerom mladog Argentinca.

Sergej Milnković Savić se vratio u Rim pošto je proveo par dana u Beogradu uz svoju životnu saputnicu koja bi trebala da se porodi u sledeće dve nedelje. Povratak Sergeja u tim Lacija je od fundamentalnog značaja. Njegov izostanak se više osetio na meču sa Romom nego Imobileov što je još jedan motiv za predsednika Lotita da pokuša da produži ugovor sa Milinkovićem. Međutim, to neće biti izvodljivo, barem ne pre januara, pošto su Milinković i Kežman odlučili da odlože bilo kakve razgovore o proširenju ugovora sa Nebeskoplavima dok se ne završi Mundijal.

VLAHOVIĆEVA PUBALGIJA BRINE SVE, OD TORINA DO BEOGRADA

Pubalgija ponovo muči Dušana Vlahovića. Srpski as je pod znakom pitanja za meč sa Veronom ali i sa Lacijom. Problemi sa preponama su takve prirode da ne ostavljaju mnogo prostora za sigurnost i nije moguće imati precizna vremena oporavka kao ni povratka istog problema.

Podsetimo, problemi sa pubalgijom su već prilično kompromitovali Vlahovićev završetak prethodne sezone i doprineli su da njegov učinak bude značajno mršaviji u drugom delu prvenstva nego u prvom kada je nosio dres Fjorentine.

Upravo zbog toga Vlahović je tokom leta radio mnogo na preventivi, ali nije bilo dovoljno, pubalgija se vratila. Dušan ne želi da stavi pod znak pitanja učešće na Mundijalu i zato će imati razgovore sa trenerom Maksom Alegrijem i danas pred meč sa Veronom i zatim pred duel sa Lacijom.

Uprkos svim izostancima i zdravstvenim problemima Vlahović je najbolji strelac Juvea u dosadašnjem delu sezone sa osam golova i zato je razumljivo zašto u Kontinasi sa velikom zabrinutošću prate razvoj događaja. Protiv Verone prisustvo Vlahovića na terenu ne mora da bude toliko važno ali je u sudaru sa Lacijom i te kako potrebna njegova pomoć, pogotovo sada kada su Bjankoneri nanizali četiri uzastopne pobede, preskočili Inter na tabeli i u teoriji bi mogli da se nađu na trećem mestu u nedelju veče posle meča sa Lacijom.

Inače, Vlahović je 17. igrač koji se povredio od avgusta do danas u redovima Starem dame. Drugim rečima, samo osmorica fudbalera, među njima i naš Filip Kostić, nisu imali zdravstvene problem. Od Pola Pogbe i Federika Kjeze do Dušana Vlahovića i Kena, igrači Juvea su preskočili, zajedno 125 utakmica.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Dušan VlahovićRafael LeaoOlivije ŽiruFelipe AndersonSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara