Žoao Pedro (© Reuters)
Žoao Pedro (© Reuters)

Buongiorno Italia: Nešto je trulo u Kalču ako su spas Azura Žoao Pedro i Baloteli

Vreme čitanja: 6min | pet. 19.11.21. | 13:19

Reprezentacija u problemu sa napadačima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Posle autopromocije Marije Balotelija, stigao je red i na Žoao Pedra. U potrazi za efikasnim napadačima, koji su hronični problem Azura od odlaska zlatne generacije rođenih tokom sedamdesetih godina prošlog veka (Bobo Vijeri, Filipo Inzagi, Ale Del Pjero, Frančesko Toti, Vinčenco Montela, pa i Luka Toni) Azuri kubure sa centarforima.

Izabrane vesti

Na poslednjim utakmicama isplivalo je na površinu ponovo pitanje centarfora koji je kadar da u reprezentaciji garantuje golove. Čiro Imobile, statistika nedvosmisleno pokazuje, tri puta je manje efikasan u nacionalnom dresu nego sa grbom Lacija na grudima.

Sportski direktor Kaljarija Stefano Kapozuka je kandidovao svog golegetera Žoaa Pedra. Napadač Kaljarija je u prethodne dve sezone u Seriji A postigao 34 gola a u ovoj je već sedam puta zatresao mrežu. Nijedan Brazilac u pet najjačih evropskih liga, uključujući Nejmara i Firmina, nije tako efikasan u ovoj sezoni kao Žoao Pedro, ali mu to nije pomoglo da dobije poziv da stane pod barjak Selesaa.

Kapiten Kaljarija je pre četiri godine dobio državljanstvo na osnovu braka sa italijanskom državljankom i budući da nije igrao do sada za svoju otadžbinu, uz dozvolu FIFA bi mogao da obuče dres Italije, već u plej-ofu za Mundijal.

Podsetimo, Italija je prve i poslednje trofeje na velikim takmičenjima osvojila uz pomoć naturalizovanih Italijana. U aktuelnoj selekciji Italije već ima tri Italo-Brazilca (Žoržinjo, Emerson Palmieri i Toloi).

Kako god, izronjavanje imena Žoao Pedra i povratak u opticaj Marija Balotelija za selekciju Azura je indikator velikog problema sa kojim se Roberto Mančini suočava u ovom periodu.

SVE REKORDE TUČE VLAHOVIĆ

Dušan Vlahović tuče sve rekorde. Mladi centarfor Fjorentine već je postigao 35 golova u Seriji A od kojih samo u ovoj sezoni osam. Naš reprezentetivac je igrač koji donosi najviše bodova svom timu u prvenstvu. Vlahović je direktno omogućio devet poena, odnosno polovinu osvojenih Ljubičastih. Inače, na listi fudbalera koji donose najviše bodova svom kluba, iza Vlahovića se nalazi Đovani Simeone iz Verone koji je doneo svom timu osam bodova.

Takođe, srpski as je zatresao mrežu svim velikim klubovima u Seriji A osim Romi i Milanu. Sutra uveče će moći da svede listu imena velikih klubova na jedno slovo. Na stadionu „Artemio Franki“ će biti preko 30.000 navijača, rekord od početka pandemije, a trener Vinčenco Italijano još uvek nije odlučio kako će zameniti startni par centralnih bekova Milenković-Kvarta. Igor će igrati sigurno budući da je ostao jedini defanzivac na raspolaganju, pošto se Nastasić povredio, a ostaje da se vidi da li će kormilar Fjorentine prekomandovati Venutija ili Amrabata u odbranu.

MILAN SA ŽIRUOM I REBIĆEM

Stefano Pioli će prvi put u ovoj sezoni imati sve svoje napadače na raspolaganju, od veterana Ibrahimovića do mlađanog Pelegrija koji ima tačno duplo manje godina do Šveđanina. Međutim, šansu bi trebalo da dobiju od prvog minuta protiv Fjorentine Žiru i Rebić.

Paralelno, rukovodioci Rosonera nastavljaju da rade na produžavanju ugovora irgača na koje računaju u budućnosti. Na opšte iznenađenje juče se pojavio u Milanelu Mino Rajola. Još veće je iznenađenje što je italo-holandski menadžer otvorio vrata za moguće prepolovljavanje plate Romanjolija, sa aktuelnih 6.000.000 na 3.500.000.

SARI I SPALETI NAPLAĆUJU STARE RAČUNE

Spaleti (© Reuters)Spaleti (© Reuters)

Mauricio Sari i Lučano Spaleti se spremaju da potope nade bivših klubova ovog vikenda. Poraz Juventusa od Lacija bi uveo Bjankonere u tunel iz koga se ne bi više videlo ni četvrto mesto koje vodi u Ligu šampiona, dok bi za Inter pogrešan korak protiv Napolija bio plaćen oproštanjem od snova o prišivanju druge zvezedice iznad grba.

Dva trenera su se na različit način oprostila od bivših klubova, mada im je zajedničko da su naplatili do poslednjeg evra „plandovanje“ Juventusu i Interu. Nisu dozvolili torinskom i milanskom klubu da uštede cent na ugovorima, pošto su obojica čekali da oni isteknu da bi prihvatili angažman Lacija i Napolija.

Sarija je u Kontinasi više pogodilo i povredilo ponašanje igrača Juventusa nego uprave. Novi trener Lacija nije krio da se u Juveu osećao kao strano telo, od prvog do poslednjeg dana, odnosno da nije mogao da nametne volju i disciplinu u svlačionici. Takođe ga je pogodilo što u Torinu nisu bili zahvalni za osvojenu titulu prvaka. Više mu je smetalo što je omalovažen njegov Skudeto, nego što je bio primoran da provede godinu dana gledajući utakmice na televizoru.

Nisu hteli zajednički ni da proslave titulu, svako je otišao svojoj kući, a onda su slavili četvrto mesto kao da su osvojili Ligu šampiona“, zajedljivo je prokomentarisao nedavno Sari.

Spaletijeva avantura u Interu je imala drugačiji razvoj. Spaleti je ostao u dobrim, čak odličnim odnosima sa većinom igrača Intera, o čemu svedoče i glasine da bi putem Politana mogli da krenu i neki drugi fudbaleri Nerazura. Ego kormiliara Napolija je pogodila motivacija dovođenja Antonija Kontea u Inter. Podsetimo, generalni direktor Bepe Marota je predstavio odluku o angažovanju bivšeg trenera Juventusa kao želju da ulije pobednički mentalitet i osvoji trofeje u relativno kratkom roku.

Lučano je i danas uveren da su rukovodioci Intera bili nepravedni i nezahvalni prema njemu. Vratio je Inter u Ligu šampiona, omogućivši u dve sezone klubu da inkasira preko 100.000.000i na kraju je otpušten kao neko ko nije kadar da završi započeti posao.

PELEGRINI ŠALJE ZANIOLA I MIHITARJANA NA KLUPU

Neočekivani oporavak Lorenca Pelegrinija bi mogao da napravi veću štetu nego korist Rome. Kapiten je nesumnjivo najbolji igrač Đalorosih u prvom delu sezone, ali sa promenom formacijske postavke iz 4-2-3-1 u 3-4-1-2, njegovo volšebno ordravljenje znači da će i Zaniolo i MhitarIjan, drugu utakmicu zaredom u Seriji A početi na klupi.

Za Jeremenom se neće toliko dići prašina, već se priča da će napustiti Rim možda i u januaru, ali će još jedno izostavljanje Zaniola iz startne postave proizvesti seriju polemika. U samo nekoliko nedelja, mladi Italijan je od stuba na kojem će se graditi nova Roma postao rezerva. Nema sumnje da bi Zaniolo mogao da bude prva ozbiljna provera autoriteta Murinja u Trigoriji. Lako je bilo škartirati igrače koji su na kraju karijere ili mlade fudbalere bez zaleđa i minulog rada koji bi im davao kredibilitet. Sa Zaniolom će to biti sasvim drugačije.

Na ruku Murinja ide činjenica da je Đenova bukvalno desetkovana i Andrij Ševčenko će u nedelju biti primoran da na svom debitantskom meču izvede eksperimentalni tim. Podstetimo, pored našeg Maksimovića van stroja su Destro, Kaisedo, Krišito, Bani, Ernani, Fares.

ČAK 16 IGRAČA ATLANTE NA MUNDIJALU

Đan Pjero Gasperini je konstruisao tim u kome su gotovo svi igrači reprezentativci. Čak osmorica igrača Atalante već imaju kartu za Mundijal u Kataru u džepu, dok još osmorica imaju šanse da ih izvade do početka proleća. U najboljem scenariju Boginja bi mogla da pošalje u petromonarhiju u Persijskom zalivu čak 16 fudbalera. U Seriji A samo Juventus može da bude zastupljen sa više igrača na Svetskom prvenstvu.

Pred meč sa Specijom Gasperini ima i drugi motiv da bude zadovoljan. Svi povređeni igrači sa izuzetkom Hatebora i Gosensa su se oporavili i Boginja će u prelomni deo sezone u Seriji A i Ligi šampiona ući sa gotovo kompletnim timom pošto bi Gosens trebalo da se vrati na teren protiv Viljareala. Nemački reprezentativac iz predostrožnosti nije želeo da forsira oporavak da bi se izbegao rizik od nove povrede.

 


tagovi

Žoao PedroMario BaloteliBuongiorno ItaliaNikolo ZanioloDušan VlahovićLučano SpaletiFjorentina

Obaveštavaj me

Roma
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara