Pregled štampe
Pregled štampe

Buongiorno Italia: Ni Maradona ne može da pomiri sve Napolitance

Vreme čitanja: 7min | čet. 22.07.21. | 13:01

Dani iščekivanja u Juventusu, Milanova tri šeme, Lacio mora da prodaje

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Animozitet između gazde Napolija Aurelija de Laurentisa i gradonačelnika Napulja Luiđija de Mađistrisa je toliko velika da čak ni upokojeni Armando Dijego Maradona ne može da ih pomiri. I pored zdravorazumskih apela od strane većeg dela navijača i građana Napulja, na stadionu Maradona, nekadašnjem San Paolu, imaćemo dve statute „El Pibea d’Oro“ i dve svečanosti na kojima će one biti inaugurisane.

Izabrane vesti

Gradonačelnik De Mađistris je najavio da će sledećeg četvrtka otkriti spomenik posvećen najboljem igraču svih vremena, dok su iz Napolija saopštili da neće biti prisutni na toj svetkovini uz opravdanje da dva dana kasnije igraju prijateljsku utakmicu u Minhenu.

Očekuje sa da na De Mađistrisovoj manifestaciji bude nekoliko hiljada navijača Napolija koji su već godinama na pozicijama protiv predsednika De Laurentisa. Na drugoj strani, Napoli sa nekadašnjim menadžerom Maradone već radi na izlivanju druge statue slavnog Argentinca na bivšem stadionu San Paolo.

Na pripremama u Dimaru, Lučano Spaleti je odgovarao na pitanja navijača Napolija koji se nalaze u Dolomita u pratnji voljenog tima. Toskanski stručnjak je bio prilično jasan oko pitanja Kulibalija i Insinjea. Zbog Senegalca, Spaleti je rekao da je spreman da se veže lancima gde god bi trebalo, kako bi sprečio njegov odlazak. Što se tiče Insinjea odgovor je bio više diplomatski: „Dajmo vreme predsedniku De Laurentisu i kapitenu da se sretnu, porazgovaraju i pronađu rešenje. Ja sam i dalje optimista”, podvukao je novi šef stručnog štaba Napolija. 

Sa dosadašnjeg toka priprema Napolija su izašle dve važne indikacije: centralna figura u timu će biti Osimen, dok Deme izrasta u režisera igre u stilu Pizara. Reč je o figuri veoma važnoj za primenu fudbalske filozofije Spaletija, budući da je Čileanac bio kičma odličnih rezultata i igre Udinezea i Rome pod komandnom palicom Lučana.

INTER

Arsenal je bukvalno spasao Inter. Londonski klub pod udarom zaraženih fudbalera kovidom 19 bio je primoran da otkaže učešće na Kupu Florida što je otvorilo vrata italijanskom klubu da odustane, bez plaćanja penala, turneju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Putovanje u SAD je bilo noćna mora za Simonea Inzagija i njegov stučni štab. Ne samo zbog putovanja preko Atlantika i pandemije koliko zbog rigidnih pravila koja se primenjuju na strance u SAD i od njih ne bi bili izuzeti ni fudbaleri Intera. Upravo zbog toga se razmišljalo da u SAD pođe limitirani broj igrača prvog tima i vrlo brojna grupa fudbalera iz podmlatka.

Na test meču protiv Pro Verčelija, završenog pobedom 4:0, u prvi plan je izbio Čalhanoglu koji je osim gola pokazao da je više nego dostojna zamena za Kristijana Eriksena.

Iskrsli su problemi sa Najngolanom. Belgijanac ne želi da prihvati otrpemninu od 1.200.000 evra. Pretenduje da mu Inter isplati tačno polovinu godišnje plate koju mu garantuje ugovor koji ističe sledećeg leta, odnosno 2.000.000 evra. Nindža, nije tajna, želi da se vrati u Kaljari, ali ja na adresu Intera stigla ponuda Bešiktaša koji je voljan da ponudi dvogodišnji ugovor Belgijancu. Ipak, male su verovatnoće da Najngolan završi na Bosforu i pored ponude koja je unosnija i za Inter i za samog igrača.

Nastavljaju se pregovori između Kaljarija i Intera oko Najtana Nandeza. Klub sa Sardinije želi da izvuče barem 10.000.000 evra za transfer reprezentativca Urugvaja. Cena nije toliki problem koliko način na koji bi mogla da bude plaćena. Inter u ovom momentu ne može da plati traženu cifru, ali je moguće pronaći formulu sa pozajmicama i garancijama koje bi zadovoljile sve zainteresovane strane. Nerazuri se nalaze u privilegovanoj poziciji jer već imaju totalni dogovor sa Nandezom i on je decidirano stavio do znanja da želi samo u Apijano Đentile.

Milan Škrinjar je u intervju za Gazetu izjavio da Inter neće biti redimenzioniran i da ostaje favorit za osvajanje Skudeta i da će, štaviše, u novoj sezoni ostvariti i odlične rezultate u Ligi šampiona. Ipak, slovački reprezentativac je priznao da će Ašraf Hakimi nedostajati Interovoj paklenoj ofanzivnoj mašini.

MILAN

Stefano Pioli i Brahim Dijaz (© Reuters)Stefano Pioli i Brahim Dijaz (© Reuters)

Trener Milana Stefano Pioli već radi na tri moguće taktiče solucije koje previđaju različite formacijske postavke: 4-2-3-1, 4-4-2 i 4-3-1-2. Prva, klasična formacija predviđa samo Ibrahimovića u špicu i praktično je tim iz prethodne godine sa Menjanom na golu i Brahimom Dijazom na kilu. Klasična formacija 4-4-2 predviđa tandem Ibra-Žiru i ima dve verzije: konzervativnu sa Bajo Tureom u odbrani i Teom Ernandezom kao spoljnim veznim, a ofanzivnu Teo Ernandez u ulozi levog beka a Rebić četvrti spoljni u veznom redu. Poslednja varijanta za Milan budućnosti je 4-3-1-2 koji uključuje na sredini terena dodavanje Tonalija ili Pobege, starterima Benaseru i Kesiju, plus Dijaz u ulozi ofanzivnog pleja i napadački dvojac Ibra-Žiru.

Kad već pomenusmo Pobegu, Milan je odlučio da ne naparvi istu grešku kao sa Manuelom Lokatelijem koga je izgubio zbog manjka strpljenja i dalekovidosti. Tomazo je odigrao odličnu sezonu u Speciji, na pripremama je jedan od najboljih i na sugestiju Stefana Piolija, Paolo Maldini je skinuo mladog Italijana sa transfer liste.

Dvojac Maldini-Masara pritiska menadžera Franka Kesija da se što pre sretnu i završe posao oko produžetka ugovora. Milan želi da zatvori priču oko produžetka ugovora koji ističe sledećeg leta pre nego što se Kesi vrati iz Tokija sa Olimpijskih igara. Zastupnik interesa bivšeg fudbalera Atalante bi trebalo da stigne u Milano sledeće nedelje i da stavi karte na sto, pošto su glasine o nameri Kesija da ide na isteku ugovora, sve frekventnije.

JUVENTUS

U Juventusu sve vri, ne zbog toplotnog talasa koji je zahvatio i Italiju koliko zbog iščekivanja. Čeka se Kristijano Ronaldo (trebalo bi da se pojavi u Kontinasi u ponedeljak), čeka se Lokateli (najavljena je nova runda pregovora sa Sasuolom tokom vikenda), čeka se i produžetak ugovora Dibale (posle početnog optimizma, entuzijazam je malo splasnuo).

Objavljivanje fotografije Paula Dibale sa Aleksom Del Pjerom, od strane samo Argentinca, tumači se dvojako imajući u vidu odnose Pinturikja sa Andreom Anjelijem i upravom kluba. Jedni vide skrivenu poruku, a drugi dokaz da Dibala želi da bude „priznati“ naslednik legendarne „desetke“ Stare dame. U svakom slučaju, sastanak između Dibalinih agenata i uprave Juventusa je predviđen za sledeću nedelju.

Dibala se povredio na treningu i moraće da se zaustavi na sedam dana što znači da će preskočiti prijateljski meč sa Čezenom zakazan za subotu veče.

Maks Alegri radi već na razrađivanju ideja za sledeću sezonu i već sada je jasno da možemo da zaboravimo na Juve iz Pirlovog perioda koji u prošloj sezoni nije igrao nijednom sa istim sastavom: 52 utakmice, 52 različite formacije. Toskanski stučnjak ima nameru da stvori tvrdo jezgro startera koji će se menjati samo u iznimnim slučajevima.

LACIO

Sportski direktor Igli Tare je postigao načelni dogovor sa Luisom Albertom: Španac trenira i igra kao da će karijeru završiti u Laciju, a ako se pojavi klub koji je spreman da plati 50.000.000 evra za obeštećenje.

Inače, ceo prelazni rok Lacija je direktno uslovljen prodajom Hoakina Koree. Nebeskoplavi i dalje ne mogu da licenciraju kupljene fudbalere, jer ne zadvoljavaju parametre likvidnosti koje traži FS Italije i prema nezvaničnim informacijama potrebno je da u kasu kluba uđe barem 30.000.000 evra da bi mogli da licenciraju fudbalere.

Predsednik Lotito traži za Koreu između 40.000.000 i 45.000.000, ali bi bio spreman i da ga proda za cifru u rasponu od 30.000.000 do 35.000.000 evra. PSŽ više nije zainteresovan napadača Lacija tako da su ostali samo engleski klubovi. Osim Koreinog menadžera Lučija, u igru se uključio i Žorže Mendeš koji bi mogao da otvori vrata Vulverhemptona i Lestera, pored Totenhema i Arsenala koji su demonstrirali zainteresovanost, ali nisu izašli sa konkretnom ponudom. Osim Koree, Lacio traži i kupce za seriju igrača pod ugovorom: od Kaiseda, Faresa i Lukakua do Durmizija i Džonija.

Tomo Bašić iz Bordoa i Julijan Brant ostaju prvi ciljevi kampanje pojačanja Lacija, praktično, sve je utanačeno sa dvojicom fudbalera, ali je potrebno da u kase rimskog kluba uđe sveži kapital kako bi mogli da se realizuju transferi. Paralelno, Kaljehonovi menadžeri su ponudili Španca imajući u vidu vrlo berićetnu saradnju Hosea sa Sarijem u Napoliju.

Režiser igre Lacija Lukas Leiva je na pripremama u Auroncu di Kadoreo izrazio optimizam da će on i njegovi saigrači uspeti da uđu u mehanizme igre koje od njih očekuje Mauricio Sari i da će se značajni pomaci videti već na startu nove sezone.

ROMA

Prva ozbiljnija provera u pripremnom periodu protiv Triesetine je pokazala da su Edin Džeko, Karsdorp i Romini klinci Zalevski, Bove i Červo, u ovom momentu u najboljoj formi. Na jučerašnjem prijateljsokm meču koji su Đalorosi dobili golom mladog Poljaka Zalevskog, Murinjo je izveo na teren od prvog minuta poker napadača koji će, po svoj prilici, biti prvi izbor i na startu sezone: Zaniolo, Pelegrini, Mhitarijan i Džeko.

Jučerašnja provera je potvrdila i da će Lorenco Pelegrini ostati kapiten Rome i sa novim trenerom dok će Edin Džeko biti zamenik. Takođe se videla i prva varnica između portugalskog stručnjaka i Zaniola. Murinju se nije svidela burna i neumerena reakcija Nikoloa posle jednog pretrpljenog faula, zbog čega je „izribao“ mladog asa.

Roma će sledećeg vikenda, pre nego što ode u Portugal na sledeću fazu priprema, odigrati prijateljsku utakmicu u Frozinoneu sa mađarskim Debrecinom i na tom meču će debitovati na golu Đalorosih Rui Patisio. Portugalski golman je skratio sebi godišnji odmor kako bi se odmah stavio na raspolaganje svom zemljaku Murinju i Romi.

Filip Kostić je prvi izbor Murinja za ofanzivnog veznog, međutim, pre nego što se Roma usredsredi na pregovore sa Ajntrahtom, potrebno je da proda ili da se oslobodi ugovora sa Pedrom. Kostićeva cena od 25.000.000 evra nije prepreka, tim pre što Rimljani veruju da mogu da je spuste za nekoliko miliona ili da je oblikuju sa bonusima kako bi izbegli pritiska na tekući budžet.


tagovi

Buongiorno ItaliaŽeljko PantelićDijego Armando MaradonaDijego Armango MaradonaAurelio De Laurentis

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara