Nikolo Barela i Filip Kostić (Reuters)
Nikolo Barela i Filip Kostić (Reuters)

Buongiorno Italia: Paradoks derbija Italije - igrači Juvea koštaju više a vrede manje od Interovih

Vreme čitanja: 6min | pet. 24.11.23. | 12:08

Sad ili nikad za Luku Jovića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Kako se približavamo Derbiju Italije koji u ovoj sezoni u potpunosti opravdava svoje ime budući da su Inter i Juve na čelu tabele Serije A, raste broj analiza dva tima. Jedna od njih je fotografisala paradoksalnu situaciju: Juve plaće više svoj igrački kadar od Intera, ali na fudbalskoj pijaci tim Bjankonera vredi manje od Interovog.

Izabrane vesti

Prema podacima Juve izdvaja oko 120 miliona evra za plate svojih fudbalera dok Inter plaća 116 miliona. Najplaćeniji u redovima Stare dame su Dušan Vlahović (9,5 miliona), Adrijen Rabio (7 miliona), Ščesni (6,5 miliona) dok su na pobedničkom postolju najplećenijih u Apijano Đentileu Lautaro Martinez i Hakan Čalhanoglu sa 6.000.000 evra plate a sledi ih Alesandro Bastoni sa 5.500.000.

Međutim, kada se uporedi vrednost pogona dva tima dobija se rezultat da Interov vredi 140 miliona evra više. Naime, tržišna cena Bjankonera je 421.000.000 evra dok Nerazuri dosežu do 563.000.000 evra. Među igračima Juvea najskuplji fudbaler je Dušan Vlahović čiji se igrački karton kotira na 70 miliona evra, sledi Kjezin 45.000.000 i Bremerov 40.000.000. Među izabranicima Simonea Inzagija najskuplji je Lautaro Martinez (100.000.000 evra). Iza njega su Nikolo Barela 75.000.000 evra i Bastoni 60.000.000 evra.

Tutosport je intervjuisao pred sudar Juvea i Intera bivšeg fudbalera Stare dame i sada televizijskog komentatora Paola Di Kanija. On je dao iznenađujuće iskren sud o Vlahoviću izjavivši da bi pre par meseci podelio krivicu između Juventusa i Dušana za nedovoljno uspešnu integraciju srpskog napadača u tim Maksa Alergija, a da sada smatra da je Vlahović odgovoran 75 odsto a Juve 25 odsto.

Što se tiče samog meča, Manuel Lokateli je i dalje pod velikim znakom pitanja, dok su ohrabrujući signali stigli od Mekenija i Miretija koji su se oporavili i juče su trenirali zajedno sa ostatkom tima.

Mnogo se očekuje od Filipa Kostića, ne samo zato što je u prošloj sezoni srpski reprezentativac bio apsolutni protagonista dula sa Interom u Seriji A, dve asistencije i gol - poslednji gol u Seriji A je upravo dao Interu prošlog marta - već i zato što je na prethodnim susretima pokazao veliki uspon forme. Kostić je stavio potpis preko asistencija na tri od šest poslednjih golova Bjankonera.

Interu će nedostajati Pavar, Bastoni i Kvadrado. Svi ostali su orni za duel sa Juveom.

JOVIĆ SAD ILI NIKAD

Život je režirao još jednu šansu za Luku Jovića da da smisao svom dolasku u Milan prethodnog leta. Povreda Okafora i suspenzija Žirua (crveni karton protiv Lećea) primorali su Stefana Piolija da pruži, još jednom, poverenje srpskom centarforu.

Jović nije iskoristio dve prethodne prilike protiv Đenove i Udinezea kada ga je Pioli poslao na teren od prvog sudijskog zvižduka. Protiv Fjorentine će imati treću šansu i u Milanelu se nadaju da će biti “treća sreća”, tim pre što je protivnik bivši Lukin klub.

Gazeta delo Sport koja nije bila baš nežna prema Joviću prethodnih nedelja danas piše da je ovo poslednja šansa za Luku uz eksplicitan naslov “Jović silom prilika. Sad ili nikad protiv njegove Viole”. 

Koliko je situacija alarmantna u Milanu govori pozivanje na meč 15-ogodišnjeg Frančeska Kamarde. Mladi Italijan ako bude ušao u igru protiv Fjorentine postaće najmlađi debitant u istoriji Serije A sa 15 godina, osam meseci i 15 dana. Kamarda je jedan od najvećih talenata italijanskog fudbala i u mladim selekcijama i postiže lavinu golova, ali Serija A je nešto sasvim drugo. U svakom slučaju na meču Milan - Fjorentina bi mogli da prisustvujemo pisanju istorije zbog Kamarde.

MACARI IDE SPALETIJEVIM PUTEM

Valter Macari želi da se vrati na put Lučana Spaletija. U prethodnih par dana toskanski stručnjak je imao seriju razgovora u četiri oka sa fudbalerima Napolija kako bi “obnovio” pobedički duh iz prehodne sezone. Drugi cilj sastanaka Macarija sa fudbalerima je bio detektovanje grešaka koje je pravio Garsija i njihovo ispravljanje. Macari je uveren da može da vrati na pobednički kolosek Napoli i pored toga što ima pakleni raspored u sledeće tri nedelje.

Protiv Atalante neće moći da računa na Angisu i najverovatnije Zjelinskog. Njima treba dodati i Lindstroma koji se nadao većoj minutaži sa Macarijem, ali se povredio i biće van stroja dve nedelje.

Umesto Angise i Zjelinskog bi trebalo da igraju Kajuste i Elmas dok će napad predvoditi Džek Raspadori. Kao što smo već pisali, Osimen će biti u Bergamu, ali će početi meč na klupi, Macari želi da Nigerijac bude u top formi za dvoboje sa Interom, Juveom i Bragom.

Inače, Lučano Spaleti je izjavio da, uprkos malo slabijem startu Napolija i promeni na klupi, veruje da njegov bivši tim može da odbrani titulu. Selektor Azura ipak priznaje da su Inter i Juve favoriti za šampionsku titulu a da su Napoli i Milan kandidati iz drugog plana.

PINTO I MURINJO PRIČAJU JEDNO, BROJKE KAŽU DRUGO

Generalni menadžeri Rome Tijago Pinto i šef stručnog štaba Žoze Murinjo su imali par javnih nastupa tokom pauze u prvenstvu u kojima su iz petnih žila branili svoje rezultate i ukazivali da je Roma, sa njima, postala bolji i kompetitvniji klub. Ti njihovi nastupi su tumačeni kao neka vrsta “izborne kampanje” ili autopromocije budući da obojici ističe ugovor sa Đalorosima sledećeg leta i familija Fridkin nije dala nagoveštaje da bi oni mogli da budu produženi.

Što se tiče brojeva oni kažu da igrački park Rome danas vredi 37 miliona evra manje nego pre tri godine. Kada je Žoze Murinjo stigao u Večni grad pre dve i po godine Romini fudbaleri su zbirno vredeli 396.600.000 evra, danas je njihova sveukupna cena 362.150.000.

Takođe, naruku dvojice Portugalaca ne ide činjenica da Roma sledećeg leta neće imati koga da proda da bi napunila kasu, izuzev kapitena Lorenca Pelegrinija i Tamija Ejbrahama. Naravno, puno toga zavisi od načina na koji će se Ejbraham vratiti na teren posle jednogodišnjeg odsustva zbog teške povrede.

Istovremeno, Roma teško može da otkupi Romelua Lukakua čak i da se plasira u Ligu šampiona budući da je Čelsi fiksirao cenu na 40.000.000 evra. Eventualna operacija prodaje Ejbrahama i reinvestiranje u otkup Belgijanca nemaju mnogo smisla budući da će Big Rom sledećeg leta imati 31 godinu.

Veliki problem Rome su povrede. U prva dva meseca Đalorosi su imali devetoricu fudbalera van stroja od kojih su najduže odsustvovali ili odsustvuju igrači koji su trebali da budu stub tima. Smoling ne igra od 1. septembra i pitanje je kada će se vratiti, Renato Sančez je već preskočio 11 utakmica kapiten Lorenco Pelegrini 9. Njima treba dodati i Dibalu sa sedam propuštenih mečeva.

SARIJEV PARADOKS

Lacio se nalazi na desetom mestu sa samo 17 bodova u prvih 12 kola, odnosno prosekom od 1,4 bod po meču. Radi se o najslabijem startu Mauricija Sarija na klupi Nebeskoplavih budući da je u prethodne dve godine imao prosek od dva odnosom 1,7 bodova po utakmici. Međutim, taj podatak može da se čita i na drugi način. Raspored Lacija je bio veoma nepovoljan na startu sezone i ako uzmemo rezultate sa istim protivnicima u prehodne dve godine dolazimo do iznenađujućeg otkrića: Lacio je osvojio u proseku više bodova. Brojevi kažu da je sa 12 protivnika na početku šampionata Lacio u dva poslednja prvenstva u proseku osvajao 1 ili 1,2 boda, dakle manje od 1,4.

Protiv Salernitane Lacio neće moći da računa na Luisa Alberta koji je odigrao sve utakmice u ovoj sezoni i praktično je, uz golmana Provedela, jedini nezamenljivi igrač u Sarijevom timu.

Umesto Španca šansu će dobiti Kamada. Japanac je počeo sezonu kao starter i trebalo je da zameni Sergeja Milinkovića-Savića, ali se nije snašao u novoj ulozi i izgubio je mesto u startnoj postavi. Protiv Salernitane ima veliku priliku da se nametne kao ozbiljna alternativa za Luisa Alberta jer će, konačno, igrati u svojoj prirodnoj ulozi, kao što je to bio slučaju u Ajntrahtu iz Frankfurta.

U međuvremenu kapiten Čiro Imobile, Alesio Romanjoli i Ivan Provedel su organizovali posebno druženje igrača Lacija na kome su postigli dogovor koji su nazvali “pakt za Ligu šampiona”. Drugim rečima, fudbaleri Lacija žele da pokažu da prošlosezonski uspeh i osvajanje drugog mesta nisu bili izuzetak i puki sticaj okolonosti.


tagovi

Buongiorno ItaliaFilip KostićLuka Jović

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara