Murinjo (© Reuters)
Murinjo (© Reuters)

Buongiorno Italia: Počeo derbi Rima! Murinjo podseća da je osvojio 26 trofeja, a Sari?

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.11.23. | 12:15

Međusobne prozivke deo kolorita, iako Roma igra sa Slavijom, a Lacio još slavi pobedu nad Fajenordom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Rimski derbi je već počeo. Utakmica se igra u nedelju u 18 časova, ali su treneri i rukovodioci veće ušli u klimu gradskog okršaja podižući temeperturu na tačku ključanja.

Izabrane vesti

Sve je počelo podvlačenjem Žozea Murinja prošle subote da će Lacio biti u velikoj prednosti, jer igra dva dana ranije i kod kuće za razliku od Rome koja ima gostovanje u Pragu u Ligi Evrope protiv Slavije.

Nije se čekalo mnogo na odgovor Mauricija Sarija. Nakon meča sa Fajenordom u Ligi šampiona, trener nebesko-plavih je odgovorio:

„Roma je u prednosti, za razliku od nas koji smo večeras vodili bitiku do posledjeg daha, oni će u četvrtak igrati prijateljsku utakmicu sa rezervama“.

Murinjo nije propustio priliku da odgovori kolegi. Neki kažu da je bio umeren, drugi smatraju da je preterao i da je uvredio Sarija:

„Ne postoje prijateljske utakmice. Sarij je uvredio Slaviju, a ne mene. Razlika između nekog ko je osvojio 26 trofeja i nekog ko je osvojio samo nekoliko je u tome da znaš da ne postoje prijateljske utakmice u evropskim kup takmičenjima“.

Istini za volju, Murinjo je u pravu. Roma i Lacio su u poslednje dve godine osetile to pravilo na svojoj koži. Đalorosi su primili šest golova od Bodo Glimta u Norveškoj, a Lacio pet komada od Midtjilanda u Danskoj.

Čorbu je dodatno zabiberio predsednik Lacija Klaudio Lotito:

„Meni je najdraža pobeda nad Romom u derbiju finala Kupa Italije 2013. Derbi je uvek poseban događaj, ceo grad ga proživljava do srži, čak i uz fizičku bol. Naši protivnici su skloni da previše naglašavaju pobede, oni su velike galamdžije (izraz na rimskom narečju je mnogo uvredljivij), ali kada ne ostvare cilj koji su zacrtali, kriju se i pokušavaju da ispare na par dana. Mi Lacijali smo drugačiji, izgleda, podvlačim izgleda, da mi patimo u tišini i stojeći primamo udarce“.

Familija Fridkin, ni otac Dan, ni sin Rajan, još uvek nisu progovorili jednu reč u javnosti o Romi, za bilo koji italiajnski mediji, tako da je teško da će neko od njih odgovoriti Lotitu.

U svakom slučaju, čekaju nas dve konferencije za novinare u subotu pred derbi, pod uslovom da ih bude, za pamćenje, tim pre što u poslednje vreme i Sari i Murinju daju mnoštvo materijala za diskusije i analize.

Inače, barem prema najavama Roma će protiv Slavije igrati u najjačem sastavu sa izuzetkom Dibale i golamana Ruija Patrisija. Naravno, ne računajući povređene fudbalere.

Na drugoj strani, u Laciju su odahnuli. Luis Alberto nije teže povređen, trebalo bi da bude u početnoj formaciju nedelju, baš kao i Marušić dok je pod znakom pitanja Zakanji. I krilni napadač nebeskoplavih i pored prvih signala, koji su bili zabrinjavajući, nije se teže povredio, tako da postoje šanse da i on bude u protokolu derbija.

MAGIČNI INZAGI

Inzagi i Lautaro (© Reuters)Inzagi i Lautaro (© Reuters)

Simone Inzagi je iskoristio prolaz Intera u osminu finala Lige šampiona da podseti na avanturu u Apijano Đentileu. Tri prolaza u nokaut fazu Lige šampiona posle tri neuspeha Spaletija i Kontea, plus jedno finale. Zahvaljujući rezultatima Intera u poslednje tri edicije LŠ, Nerazuri su obezbedili učešće na Mundijalu za klubove leta 2025. godine koji će doneti u kase Intera između 50.000.000 i 200.000.000 evra.

U međuvremenu su i pored dva kiksa u prvenstvu, pogotovo u prvoj sezoni, osvojena dva Kupa Italije i dva Superkupa Italije. Naravno, ostaje kao glavni cilj u ovoj sezoni pehar prvaka Italije i prišivanje druge zvezdice iznad grba. Za ceo svet crno-plavih je bitno da Inter nakači zvezdicu pre Milana koji je takođe na korak od cilja.

Treća stvar, veoma važna na kojoj Inzagi insistira je da su pre njega kineski vlasnici bili u minusu od 300.000.000 kada je u pitanju prodaja i kupovina igrača, prethodna tri letnja prelazna roka sa Inzagijem su završena u plusu a Inter ima sve kompetitivniji i mlađi tim.

Čini se da Inzagija i Inter u ovoj sezoni, barem u Seriji A, ne može ništa da zaustavi. O tome svedoči i činjenica da Nerazuri prave rotacije u Ligi šampiona, odnosno da igrači sa manjom minutažom nastupaju u Evropi, a starteri u Seriji A. Još jedan signal o determinisanosti kluba, ali i snazi igračkog parka da iznese na nivou sva tri takmičenja u sezoni.

PIOLI ČOVEK KARAKTER

Stefano Pioli nije želeo da proslavi pobedu sa stručnim štabom i igračima ispod južne tribine i na samom travnatom tepihu San Sira, jer su ga pogodile kritike, uvrede, ružne reči, i talasi raznoraznih haštaga koji su tražili njegovu, metaforički rečeno, glavu.

Dobar deo ambijenta crvno-crnih je optuživao Piolija za lošije rezultate u poslednjih mesec dana. Pre meča sa PSŽ-om prvi put posle duže vremena nije krenula sa juga horski pesmcia „Pioli is on fire“, što je bio još jedan neprijateljski gest prema šefu stručnog štaba.

Na društvenim mrežama su u poslednja 24 sata kružili različiti snimci Piolija kako teatralno odbija da proslavi pobedu neposredno po poslednjem sudijskom zvižduku. Neki su to tumačili kao protest trenera protiv dela saradnika ili igrača, što naravno nije bilo tačno. Pioli i Milan su percizirali da je trener čestitao svima, svakom pojedinačno u njegovom stručnom štabu i svakom igraču.

Kakva je temperatura sa navijačima videće se već u subotu protiv Lećea, odnosno da li će organizovana grupa tifoza Rosonera na stadionu „Via del Mare“ zapevati „Pioli is on fire“.



tagovi

Mauricio SariŽoze MurinjoKlaudio LotitoLacioRomaBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara