Zlatan Ibrahimović (©Reuters)
Zlatan Ibrahimović (©Reuters)

Buongiorno Italia: Počinje Ibrina treća era u Milanu!

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.12.23. | 13:41

Interu postalo previše i 5.000.000 za pojačanje; Lacio razmišlja o Insinjeu; menadžeri blizu prve milijarde od provizija

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Zlatan Ibrahimović počinje svoju treću avanturu u Milanu. Ibra će prvo svratiti do Milanela, gde će razgovarati sa Stefanom Piolijem, a zatim će imati sastanke sa rukovodiocima kluba s kojima će sarađivati u budućnosti. I dalje nije jasno kakvu će tačno ulogu imati bivši as i koliko će veliku težinu imati njegova reč. Najakreditovanije interpretacije kažu da će Šveđanin biti glas gazde kluba Džerija Kardinalea, što praktično znači da će biti glavni, budući da Italoamerički biznismen nije često prisutan u lombardijskoj prestonici.

Izabrane vesti

U svakom slučaju, nešto će se moći naslutiti već ovog vikenda prateći agendu Ibrahimovića i njegove sastanke i protokol na meču Milana sa Moncom. Slučaj je hteo da Zlatan debituje na novoj funkciji protiv Adrijana Galijanija sa kojim ima odnos koji ide dalje i dublje od profesionalnog.

Posle ispadanja iz Lige šampiona Rosoneri su postavili nove ciljeve: osvajanje Lige Evrope i karta za Ligu šampiona, odnosno minimalno četvrto mesto u Seriji A. Kardinale i uprava Milana su prilično iziritirani ispadanjem iz LŠ i zbog toga što su Rosoneri izgubilli priliku da zarade dodatnih 50 ili više miliona evra od učešća na Mundijalu za klubove 2025.

Zbog prethodno rečenog, pozicija Stefana Piolija nije sigurna. Da bi ostao na klupi Pioli će morti da ostavi dubok trag u Ligi Evrope i da osvoji barem treće mesto u prvenstvu. Ostaje da se vidi da li je sa imenovanjem Ibrahimovića trener dobio velikog saveznika i zaštitnika ili svog egzekutora ako kola krenu nizbrdo. Naime, Ibra je u dobrim odnosima sa Piolijem,ali je u još boljim sa Abateom koji radi sa Milanovim podmlatkom.

Protiv Monce će Milan biti u kompletno alarmantnom stanju u odbrani. Kalabrija neće moći da igra zbog crvenog kartona, a van stroja su zbog povreda svi centarlni bekovi osim Tomorija. U novonastalim okolnostima, Pioli je primoran da baci u vatru nekog od „klinaca“. Glavni kandidati su Jan Karlo Simić i Davide Bartesagi. Srpski fudbaler je u maloj prednosti jer bi sa njim Teo Ernandez moga da igra na svom prirodnom mestu levog beka dok bi sa Bartesagijem, Francuz bio partner Tomoriju.

Velike šanse da bude u startnoj postavi protiv Monce ima Luka Jović. Srpski reprezentativac je vezao tri vrlo zapažene partije začinjene golovima, asistencijama, stvorenim šansama a vidno je i da se nalazi u odličnoj fizičkoj formi.

INTER BEZ PARA ZA POJAČANJA U JANUARU

Inter nastavlja da ispašta zbog finansijskih neprilika u kojima se nalaze kineski vlasnici kluba. Klub ne može da potroši ni 5.000.000 evra koliko traži Lil za Đala u januaru. Reč je o pojačanju koje je neophodno Interu s obzirom na to da Kvadrado mora na operaciju. Ideja Marote i Auzilija, podržana od Inzagija, bila je da angažuju defanzivca Lila kome ugovor ističe u junu a da Darmjana prekomanduju u vezni red gde bi bio alternativa za Dumfrisa.

Alternativa za Đala je Nandez iz Kaljarija. I urugvajskom reprezentativcu ističe ugovor u junu, komparativna prednost je što Inter ima odlične odnose sa Kaljarijem i moglo bi da se pronađe neko kreativno rešenje da Urugvajac obuče dres Nerazura.

Inter ne može da kupi fudbalere, ali zahvaljujući veoma visokom prilivu novca, obezbeđenim plasmanom u osminu finala Lige šampiona, gotovo osiguranim nastupom u sledećem izdanju Lige šampiona i sigurnim učešćem na Mundijalu za klubove, Marota i Auzilio mogu da blindiraju nosioce igre Inzagijevog tima.

O produžetku ugovora Lautara Martineza se već pisalo i u međuvremenu su stigle samo potvrde. Argentinac potpisuje ugovor do 2028. godine za platu od 8.000.000 evra. Zajedno sa kapitenom će tokom praznika produžiti vernost vicešampionu Evrope i Henrik Mhitarijan i Federiko Dimarko. Jermen će zadržati istu platu (oko 4.000.000 evra) i u sezoni 2024/2025, a Dimarko će gotovo duplirati svoja primanja, sa 2.200.000 na 4.000.000 evra do 2028. godine.

U međuvremenu selektor Italije i osvajač poslednjeg skudeta Lučano Spaleti promovisao je Inter kao glavnog favorita za osvajanje titule.

LACIO SE TEŠI SA KOLPANIJEM I INSINJEOM

Predsednik Lacija Klaudio Lotito razmišlja da izađe u susret zahtevima svog trener Mauricija Sarija u januaru. Lotito nije mnogo slušao Sarija tokom letnjeg prelaznog roka i mogao bi da promeni taktiku u januru.

Toskanski stručnjak bi želeo da vidi na raspolaganju Lorenca Insinjea i Andreu Kolpanija. Bivši kapiten bi došao u Lacio bez evra obeštaćenja, ali je problem njegova izueztno visoka plata zbog čega je Lotito prilično hladan.

Drugačija je priča za Kolpanija. Fudbaler Monce odgovara traženim paremetrima gazde kluba. Mlad je, ne košta mnogo (između 20 i 25 miliona evra) i njegova plata bi bila u okivru postavljenog plafona za primanja fudbalera. Takođe, Kolpanije je ofanzivni vezni, a rimski klub ima nekoliko fudbalera na sredini terena koje bi želeo da proda. Kamada se nije snašao u Rimu i ako se pojavi zainteresovan klub nije rečeno da će se sa Kupa Azije vratiti u Večni grad. Na transfer listi su i Bašić i Akpa Akpro (na pozajmici u Monci) a i Vesino bi posle prošlonedeljne svađe mogao da uzme u obzir ponudu Galatasaraja.

Sve u svemu, Lacio bi mogao da pronađe traženu sumu između 20 i 25 milina evra, ali prepreka ostaje Monca. Kolpani ima ugovor do 2028. godine i klub iz Brijance ne bi imao ništa protiv da ga proda u januaru, ali pod uslovom da ostane u lombardijskoj varoši do kraja sezone.

MENADŽERI MARŠIRAJU KA MILIJARDI EVRA

U poslednjih deset sezona manedažeri i drugi fudbalski mešetari su na ime provizija povećali svoja primanja za četiri puta: sa 200.000.000 evra na 800.000.000 evra. Posle trenutnog zastoja progresivnog rasta profita od prodaje fudbalera tokom i neposredno posle pandemije Kovida-19 uplate na račun menadžera, posrednika i mešetara su se značajno uvećale.

U prethodnoj godini su menadžeri inkasirali čak 200.000.000 evra više od rekordne cifre iz 2019. godine kada se u njihove džepove slilo 595.000.000 evra. U godini na izdisaju su zaradili 808.170.000 evra. Ako budu nastavili sa takvim ritmom u sledećoj godini će probiti i zvučni zid od miljardu evra.

Do eksponencijalnog rasta zarada ljudi koji profitiraju od transfera fudbalera došlo je iz nekoliko razloga. Prvi je povećana konkurencija i finansijska moć klubova u Premijer ligi. Drugi je pojava na fudbalskom horizontu Saudijske Arabije kao novog fudbalskog Eldorada. Treći je sve češća tendencija da fudbaleri idu na istek ugovora pre promene sredine.

Prema podacima FIFA u Premijer ligi su usluge agenata koštale 255.950.000 miliona evra. Iza je Serija A gde su menadžeri zaradilo 105.280.000 evra. Sledi Bundesliga koja je obogatila „posrednike“ za 80.980.000 evra a na četvrtom mestu je „new entry“ Saudijska Arabija i njena Pro Liga sa cifrom od 78.250.000 evra.

SERIJA A – 16. KOLO

Petak

20.45: (4,20) Đenova (3,30) Juventus (1,95)

Subota

15.00: (2,20) Leče (3,45) Frozinone (3,60)

18.00: Napoli - Kaljari

20.45: (1,63) Torino (3,80) Empoli (5,70)

Nedelja

12.30: (1,62) Milan (3,80) Monca (5,80)

15.00: (1,48) Fjorentina (4,40) Verona (8,00)

15.00: (2,35) Udineze (3,50) Sasuolo (3,15)

18.00: (2,55) Bolonja (3,20) Roma (3,15)

20.45: (4,80) Lacio (3,60) Inter (1,85)

Ponedeljak

20.45: (1,32) Atalanta (5,80) Salernitana (10,5)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija AZlatan Ibrahimovićac milanInterLacio

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara