Dušan Vlahović (Reuters)
Dušan Vlahović (Reuters)

Buongiorno Italia: Rebus Lukaku, Vlahović ima štof da bude među pet najboljih na svetu

Vreme čitanja: 10min | čet. 16.02.23. | 13:16

Real bacio oko na Kvaracheliju, Murinjo i Dibala tresu Rim...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Šta uraditi sa Romeluom Lukakuom? To je pitanje za 18.000.000 dolara koliko koštaju Big Romova bruto plata i pozajmica od Čelsija. Da je Lukaku odigrao dosadašnji deo sezone barem upola dobro kao prve dve godine u dresu Intera ne bi bilo mnogo dilema, ali sa samo dva postignuta gola, serijom povreda, viškom kila i bledim partijama sve solucije su otvorene.

Izabrane vesti

Belgijanac ove godine puni 30 i vrlo je indikativno da oni koji to navode kao motiv zašto bi ga trebalo poslati nazad u London zagovaraju produžetak ugovora Edinu Džeku koji za par nedelja puni 37. Ovde treba napomenuti da bruto plata bivšeg centarfora Rome iznosi gotovo jednako kao i Lukakova zbog poreskih olakšica. Pojedini italijanski mediji primenjuju isti pristup prema Džeku kao prema ranijim veterenima: kad odigraju pet-šest utakmica zaredom ispod nivoa odgovornost se svaljuje na druge igrače, međutim kada ubodu jedan ili dva vezana nastupa krenu hvalospevi o neprolaznosti velikih igrača.

Podsetimo, Džeko je u ovoj sezoni u Seriji A postigao sedam golova od kojih četiri na mečevima protiv Atalante i Sasuola što znači da je zatresao mrežu samo tri puta na preostalih 19 mečeva u Seriji A. Takođe, ako pogledamo uticaj Džekovih golova na ishod utakmica Intera u ovoj sezoni, oni su samo su tri puta bili odlučujući, protiv Atalante, Sasuola i Napolija. U 2023. godini Džeko je u Seriji A postigao gol samo protiv Napolija 4. januara, od tada više nijedan. Istini za volju upisao se u listu strelaca protiv Milana u Superkupu Italije.

Naravno, učinak Džeka je daleko bolji od Lukakovog u ovoj sezoni i zaslužuje više da bude starter na sledećim mečevima u Seriji A i Ligi šampiona od Belgijanca, ali bi bila mnogo veća greška produžiti njemu ugovor i potrošiti još 10.000.000 evra nego zaigrati na kartu Lukakua jer Big Rom može da proradi u 30. godini i da u sledeće tri - četiri bude stub Intera što Džeko,svakako, ne može zbog starosti.

Romelu Lukaku (AFP)Romelu Lukaku (AFP)

Finansijska situacija u Interu je takva da ostanak Lautara Martineza nije siguran. Ako se na horizontu pojavi tim koji je spreman da plati 80 ili više miliona evra za Argentinca gotovo je neizbežna njegova prodaja. Nerazuri neće moći da iskoriste taj novac za kupovinu novog napadača. Veliki deo će biti upotrebljen za pokrivanje kamata i pripselih dugova na naplatu, odnosno za puko preživljavanje.

Ostati sa Džekom i Koreom - u Interu sanjaju da ga prodaju, ali ga niko ne želi pogotovo kada vide kolika je plata Arentincu, 3.500.000 evra - kao napadačima je neka vrsta sportske eutanazije ambicija Intera. Tačno je da će na fudbalskoj pijaci biti centarfora kojima ističu ugovori, ali i Roberto Firmino i Markus Tiram, pod uslovom da dođu u Inter, su igrači sa kojima maksimalno možeš da dobaciš do borbe za mesto u Ligi šampiona.

Nekadašnji italijanski fudbaler, a danas stručni konsultant Lele Adani je u intervju za Gazetu, pored odgovornosti koja leži na leđima Lukakua, upro prst i u Simonea Inzagija. Adani je podsetio da je ključni motiv eksplozije Belgijanca u dresu Intera bio njegov specijalni odnos sa Antonijem Konteom. Inzagi, očigledno, nije uspeo da pronađe prave tačke dodira u relaciji sa Romeluom, kao što nije konstruisao igru u kojoj bi Lukaku pokazao sve svoje kvalitete i omogućio saigračima, kao što je to bio slučaj tokom prvog boravka u Apijano Đentileu, da se razmahnu.

I kad smo se već dotakli Inzagija. Jučerašnji sastanak trenera sa rukovodiocima kluba je i iznedrio dva cilja koji bi mogli da ublaže gorak sezonski ukus: osvajanje drugog mesta u Seriji A i prolaz u četvrt finale LŠ.

EMERI: VLAHOVIĆ IMA ŠTOFA DA BUDE MEĐU PET NAJBOLJIH NAPADAČA SVETA

Unaj Emeri, specijalista za osvajanje Lige Evrope (tri sa Seviljom i jedna sa Viljarealom) lansirao je Juventus među favorite za osvajanje drugog po važnosti evorpskog takmičenja. Baskijski trener Aston Vile smatra da Juve sa Anehelom di Marijom i Dušanom Vlahovićem ima šta da kaže u Evropi jer Argentinca je trenirao u PSŽ-u i zna kakav ima potencijal i kvalitet a za Vlahovića je ubeđen da ima štofa da bude među pet najjačih napadača na planeti u bliskoj budućnosti.

Inače, u Torino se vratio optimizam, dobra atmosfera i vera da bi ova sezona mogla da donese i neku radost navijačima Bjankonera, uprkos tamnim oblacima koji su se nadvili nad Starom damom.

Vlahović, Kjeza, Rabio (AFP)Vlahović, Kjeza, Rabio (AFP)

Prva reakcija je stigla od tifoza Juvea koji će ispuniti večeras, gotovo, do poslednjeg mesta Alijanc stadion i pored toga što protivnik, Nant, nije deo evropske fudbalske elite. Drugi signal je stigao od Masimilijana Alegrija koji je sa izjavom da je dosadno igrati jednom nedeljno stavio do znanja da je cilj stići do kraja puta u Ligi Evrope. Treći input je bila objava Vlahovića na društvenim mrežama da Juve ide do kraja. Ta Dušanova poruka je imala ogroman eho među pristalicama torinskog kluba i dodatno je zagrejala atmosferu.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE VLAHOVIĆ DA POSTIGNE GOL JE 2,00.

Najavljeni sastav Juvea protiv Nanta svedoči o Alegrijevim namerama. Na terenu ćemo videti, u ovom momentu, najjači sastav Bjankonera. Šef stručnog štaba ima nameru da počne meč sa formacijom koja garantuje veću ravnotežu u timu što znači da ćemo videti ponovo veznu liniju sa pet igrača plus Di Marija koji deluje kao veza sa Dušanom Vlahovićem, jedinim špicom.

JUVENTUS 3-5-1-1: Ščesni - Danilo, Bremer, Aleks Sandro - De Šiljo (Kvadrado), Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostić - Di Marija - Vlahović

MURINJO I DIBALA TRESU RIM

Izjave Žozea Murinja i Paola Dibale se unele nemir u Večni grad pred okršaj sa Salcburgom u Ligi Evrope. Portugalaski stručnjak je poručio gazdama kluba Fridkinovim da će biti kasno razgovarati o novoj sezoni u junu i podsetio da je mogao da ode iz Rome u decembru. Argentinski as je pak stavio do znanja da je on prihvatio poziv Rome pre svega zbog Murinja i da je njegov ostanak u Trigoriji vezan za Žozeov nastavak saradnje sa klubom.

Poruke perjanica Rome su izazvale oprečne stavove. Jedni smatraju da Fridkinovi treba da reaguju i učine sve da zadrže dva stuba na kojima se gradi san o povratku Rome na staze slave dok drugi podsećaju da su Murinjo i Dibala stigli u Rim jer nisu imali druge zanimljive ponude.

Pre malo manje od dve godine niko se nije interesovao za Žozea koji je dobio otkaz u Totenhemu a Dibalu prošlog leta Inter nije angažovao i pored toga što je bio slobodan igrač. I Murinjo i Dibala imaju klauzule u svojim ugovorima sa Romom i postoje način, prilično realistični, da napuste Trigoriju sledećeg leta i Đalorosi bi napravili veliku grešku ako misle da će u odsustvu boljih ponuda ostati u Večnom gradu.

Inače, protiv Salcburga ćemo videti Romu bez većih promena u sastavu. Na klupi će biti tek oporavljeni Žoržinjio Vajnaldum, Leonardo Spinacola i Rik Karsdorp koji je reintegrisan u tim i čekaće priliku da uđu u igru u drugom poluvremenu.

ROMA 3-4-2-1: Rui Patrisio - Mančini, Smoling, Ibanjez - Zalevski, Kristante, Matić, El Šaravi - Dibala, Pelegrini - Ejbraham

SARI ODMARA VEZNI RED I MISLI NA SERIJU A

Mauricio Sari nije eksplicitno potvrdio da Lacio ne interesuje mnogo Liga konferencija - Igli Tare ju je krstio kao takmičenje gubitnika - ali je stavio do znanja da je Nebeskoplavima prioritet Serija A i plasman u Ligu šampiona. Sari je podsetio i na sezonu kada je Inzagi obezbedio učešće klubu u najprestižnijem takmičenju aludirajući na činjenicu da su Nebeskoplavi ispali odmah iz evropskih takmičenja.

Na Olimpiku ćemo, najverovatnije, videti Lacio sa kompletnim rezervnim srednjim redom. Poštedu će dobiti i Adam Marušić dok će Ćiro Imobile igrati od početka meča samo zato što su mu potrebni minuti da bi ušao u formu ( u svakom slučaju trebalo bi da odigra samo prvo poluvreme ili najviše 60 minuta) a Matija Zakanji jer mora da preskoči sledeći duel u Seriji A sa Salernitanom zbog kartona.

Imobile pokušava da izađe iz tunela. Kapiten Lacija nema samo probleme sa ulaskom u formu već i sa koncentracijom. Na poslednjim mečevima je promašio šanse koje je ranije po pravilu pretvarao u golove i sva je prilika da podatak da je postigao samo jedan gol u poslednja četiri meseca nije samo statistički kuriozitet u njegovoj glavi.

Protiv Kluža će Lacio igrati u kombinovanom sastavu, ali Sari izgleda ne želi ni večeras da pruži priliku rezervnom golmanu Maksimijanu ali ni novom pojačanju Luki Pelegriniju, barem ne od prvog minuta.

LACIO 4-3-3: Provedel - Lacari, Kazale, Patrik, Hisaj - Vesino, Markos Antonio, Bašić - Felipe Anderson, Imobile, Zakanji.

NAPOLI ODBIJA NAPAD REAL MADRIDA NA KVARACHELIJU

Tehnički direktor Napolija Kristijano Đuntoli je spremio novi ugovor za Hviču Kvarcheliju koji predviđa više nego duplo veću platu plus bonusi. Primanja Gruzijca će skočiti sa 1.400.000 evra po sezoni na 3.000.000 plus bonusi sa kojima će moći da “ugoji” svoj račun u banci za gotovo 4.000.000 evra svake godine.

Napoli je ubrzao hod ka pordužetku i obnovi pregovora sa Kvarchelijom jer se Real Madrid ozbiljno zainteresovao za Gruzijca i želi prventivno da deluje blindirajući Kvarcheliju.

S druge strane, i bez interesovanja Real Madrida, Kvara je zaslužio da bude nagrađen za fantastičnu sezonu. On je na 23 utakmice, koliko ih je odigrao u Seriji A i Ligi šampiona, stavio potpis na čak 23 gola: u proseku jedan po meču. U Seriji A je zatresao mrežu devet puta i isto toliko podelio asistencija za golove saigračima dok je u Ligi šampiona upisao na svoj konto 2 gola i tri asistencije.

Hviča Kvarachelija (AFP)Hviča Kvarachelija (AFP)

Osim Kvarachelije, sa povratkom Lige šampiona i pred meč sa Ajntrahtom iz Frankfurta, veću minutažu bi trebalo da dobiju Čolito Simeone i Đakomo Raspadori. Simeone je u Ligi šampiona najbolji strelac Napolija sa četiri gola dok je u Seriji A postigao tri gola koji su Napoliju doneli devet bodova jer su sva tri bila odlučujuća (Milan, Kremoneze, Roma).

Lućano Spaleti će, najverovatnije, imajući u vidu bodovnu prednost na tabeli i činjenicu da njegove rezerve nisu nijednom zakazale u ovoj sezoni, praviti rotacije u sledećih par nedelja kad ih očekuje dupli dvoboj sa Ajntrahtom u LŠ kao i susreti sa Sasuolom, Lacijom i Atalantom u Seriji A.

GOL BRAHIMA DIAZA ZA OTKUP

Brahim Diaz je enigma Piolijevog Milana. U prošloj sezoni je igrač Real Madrida na pozajmici u Milanu bio glavni izvođač preokreta u sezoni Rosonera protiv Intera koji ih je doveo do Skudeta, a pre dve večeri je otvorio vrata četvrt finala LŠ milanskom klubu posle 11 godina.

Problem je što je Diaz klasičan primer igrača koji ne igra dobro u kontinuitetu i koji menja velike uspone sa anonimnošću na terenu. To je jedan od motiva što je Milan nastavio da produžuje pozajmicu od Reala nadajući se da će vreme dati pouzdan odgovor na pitanje kojoj grupi igrača pripada Diaz?

Podsetimo, cena otkupa je fiksirana na 22.000.000 evra, a Paolo Maldini se nada da bi mogao da dobije popust ili barem mogućnost isplate na godišnje rate što bi značajno olakšalo realizaciju definitivnog transfera.

Na ruku otkupa Dijaza ide nesnaleženje Šarla De Ketelarea. Belgijanac je doveden u Milanelo jer nisu bili sigurni u omalenog Španca, ali je tok ove sezone preokrenuo u potpunosti priču u korist Dijaza. Ipak, poučeni iskustvom sa Rafaelom Leaom, Sandrom Tonalijem, Pjerom Kaluluom, u Milanelu su oprezni oko De Ketelerea i nije rečeno da će Belgijanac biti neopozivo “škartiran” u junu.

U svakom slučaju, partija onih koji zagovaraju otkup Dijaza, bez obzira na odluke vezane sa De Ketelerea, je u stalnom porastu, pogotovo posle gola Totenhemu i pružene partije.

Osim Dijaza, u prvom planu je i Malik Tšau. Bivši igrač Šalkea je koštao Milan 5.000.000 evra plus 2.000.000 kroz bonuse i sa poslednjim nastupima u dresu Rosonera u potpunosti je revalorizovao letnji prelazni rok šampiona Italije koji se našao na udaru žestokih kritika. U senci odličnih partija Tšaua su završili dolasci pomenutog De Ketelarea, ali i Divoka Origija, Jasina Adlija, Tomaza Pobege, Astera Vranksa, Seržinja Desta…

Malik Tšau (AFP)Malik Tšau (AFP)

Fantastična partija protiv Totenhema koja je pokazala da Tšau ima držanje i karakter velikog igrača prouzrokovala je seriju nedoumica oko Piolijeve odgovornosti. Odnosno, da li je kasno pružio poverenje mladom Nemcu i da li je bilo potrebno da se Fikajo Tomori povredi da bi dobio pravu šansu?

Neko bi mogao da kaže da se istorija ponavlja ili rimuje. Pre godinu dana povrede Simona Kjaera i Alesija Romanjolija su lansirale Tomorija i pre svega Kalulua, ove godine je bilo suđeno Tšauu.

LIGA EVROPE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.45: (2,15) Ajaks (3,40) Union Berlin (3,40)

18.45: (1,80) Barselona (3,60) Mančester junajted (4,60)

18.45: (3,05) Salcburg (3,25) Roma (2,55)

18.45: (3,30) Šahtjor (3,45) Ren (2,30)

21.00: (1,37) Juventus (4,70) Nant (9,00)

21.00: (2,15) Leverkuzen (3,60) Monako (3,50)

21.00: (2,25) Sevilja (3,45) PSV (3,40)

21.00: (1,35) Sporting L. (5,50) Midtjland (10,2)

***kvote su podložne promenama

LIGA KONFERENCIJE – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (PRVI MEČEVI)

Četvrtak

18.45: (1,90) Bode/Glimt (3,70) Leh (4,30)

18.45: (2,50) Braga (3,45) Fjorentina (2,95)

18.45: (2,20) Karabag Agdam (3,40) Gent (3,60)

18.45: (1,85) Trabzon (3,70) Bazel (4,60)

21.00: (2,15) AEK Larnaka (3,45) Dnjepar 1 (3,70)

21.00: (1,33) Lacio (5,40) Kluž (11,0)

21.00: (2,40) Ludogorec (3,30) Anderleht (3,25)

21.00: (3,25) Šerif (3,20) Partizan (2,45)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Buongiorno ItaliaŽeljko Pantelić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara