Buongiorno Italia: Roma se priključila timovima sa prugastim dresovima

Vreme čitanja: 6min | pet. 08.01.21. | 12:23

Velika četvorka za "skudeto"

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Analize trke za "skudeto" i ulazak Rome u privilegovano društvo je glavna priča u italijanskim medijima.

Izabrane vesti

Naravno, piše se mnogo i o prelaznom roku, Milan je navodno zainteresovan da uzme Belotija u junu, dok Juve i Inter nastavljaju da traže alternative u napadu za Moratu, odnosno Lukakua.

Najavljuje se i povratak Senada Lulića u tim Lacija posle gotovo godinu dana, a Korijere nastavlja da piše o eventualnoj prodaji Intera i citira ekonomski dnevnik “Il Sole 24 ore” da je britanski fond BC Partners pripremio pola milijarde evra da kupi većinski paket akcija od Suninga.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Milanski dnevnik stavlja u prvi plan trku za "skudeto" koja odavno nije bilo tako zanimljliva i sa tako velikim brojem kredibilnih kandidata. Po mišljenju Gazete trojci sa severa, Milanu, Interu i Juventusu, pridodala se i Roma.

Milan je čvrst, ali je u poslednje vreme desetkovan povredama: protiv Torina neće biti ni Čalhanoglua. Interu je preko potrebna alternativa za Lukakua. Roma sanja sa Mhitarjanom a Juve je sastavljena od zvezda i Kjeze”, ocenjuje italijanski list. Na unutrašnjim stanama se ide u detalje i konstatuje da su porazi milanskih klubova u nedelju „sabili” četiri kluba u četiri boda (pod uslovom da Juve pobedi Napoli u zaostaloj utakmici iz trećeg kola).

Za Milan se kaže da je Pioli stvorio jasan identitet svom timu i fizionomiju igre čak i kada nedostaju starteri. Zahvaljući tome, Rosoneri imaju regularne karte da ostanu u borbi za vrh tabele do kraja. Poraz od Sampa je pokazao da je Interu neophodna odgovorajuća zamena za Lukakua, uz to biografija Antonija Kontea ukazuje da bi kormilar Intera trebalo da bude dodanta vrednost svog tima u odnosu na svoje kolege. Seriji pohvala na račun Rome i trenera Paula Fonseke se dodaje veliki prigovor: Đalorosi moraju da pokažu da su kadri da pobeđuju i kada igraju i sa tzv. velikim timovima Serije A. Analizirajući Juve, Gazeta zaključuje da veoma bogat i kvalitetan igrački park sa nekoliko vanserijskih talenata mogu da prikriju mučenje Andree Pirla da u svjojoj debitantskoj sezoni primeni svoju fudbalsku filozofiju i stil igre na terenu.

Gazeta upoređuje i prošlogodišnja pojačanja četiri kluba: “Juve i Roma već uživaju plodove, Milan čeka da sazre, Interov bilans je negativan”. U članku se kaže da su Kjeza, Morata, Kuluševski i Mekeni već ostavili trag u ovoj sezoni, a da je jedino Artur razočarao. U Trigoriji su zadovoljni učinkom Pedra, Borhe Majorala i Kumbule. Pojačanja Milana još nisu pokazali sav svoj potencijal, ali kvalitet se nazire i budući da su svi veoma mladi, Brahim Dijaz, Tonali, Hauge i Dalot, vreme radi za njih. Samo je Interov letošnji prelazni rok oboren na ispitu. Hakimi je jedini opravdao veliko ulaganje dok su Vidal, Kolarov i Darmjan ispod nivoa koji se očekivao od njih, tim pre što se radi o proverenim igračima.

Nove neprilike Milana, predao se i Čalhanoglu, srećom se vraća Tonali, a Ibra ne može da iščeka povratak na teren”, izveštava se da Turčin neće igrati protiv Torina, jer mu je zglob i dalje pod otokom dok se među startere vraća bivši igrač Breše. Ibra i pored velike želje da bude, barem na klupi, na meču sa Torinom najverovatnije će prvu utakmicu u 2021. odigrati protiv Kaljarija.

Slučaj Milik. Golgeter je odstranjen iz tima i pored ogromne plate. Napoli traži golove i istovremeno postiže autogolove”, ističe Gazeta paradoksalnu situaciju da Poljaka hoće pola Serije A a predsednik Napolija Aurelio de Laurentis tvrdoglavo tera mak na konac u sukobu sa poljskim centarforom kome ugovor sa Azurima istiće u junu. U priči se podvlači da bi protiv Specije Milik došao kao kec na deset Gatuzu, ali da nije mogao da ga uvrsti u protokol meča zbog rigidnog stava predsednika kluba.

CORRIERE DELLO SPORT

Majoral prodrmao Džeka”, piše Korijere da je španski centarfor u novoj godini istakao kandidaturu da postane starter u timu Đalorosih, te da kapiten Edin Džeko mora da bude oprezan. Rimski dnevnik piše i da nije isključeno da u budućnosti, ne odmah, Džeko i Majoral igraju zajedno u napadu. Korijere podseća da je bivši igrač Real Madrida postigao šest golova za 721 minut koliko je proveo na terenu. Ipak, Korijere ne ostavlja mnogo sumnji: protiv Intera, od prvog minuta će na terenu biti Džeko. List prenosi još jednu dobru vest za trenera Fonseku: Leonardo Spinacola se oporavio i biće sto posto spreman za meč protiv Intera.

Na unutrašnjim stranama se kaže da je Karlo Ančeloti odobrio odlazak Bernarda iz Evertona u Romu i da je moguće da dođe do razmene između dva kluba pošto bi se na Gudison park preselio golman Olsen.

Korijere nastavlja da daje, jedini među sportskim listovima, verodostojnost priči o eventualnoj prodaji Intera. “Ponuda od 500.000.000”, naslov je teksta u kome se tvrdi da je britanski fond BC Partners spremio pola miljarde evra da stavi na sto kako bi preuzeo većinski paket akcija od famlije Žang, odnosno Suninga. U tekstu se još kaže da je, pored Britanaca, i dalje u igri fond iz Katara.

I rimski dnevnik konstatuje da Inter ima problem u napadu, jer nema adekvatnu alternativu za Lukakua. Lautaro Martinez je po karakteristikama drugi, a ne prvi špic, dok Sančez i Pinamonti nisu na visini zadatka. Prvi je prošao davno svoj fudbalski zenit a drugi je još, uslovno rečeno, zelen.

Derbi sa Lulićem”, optimistički se najavljuje ispod zaglavlja da bi kapiten Lacija mogao da se vrati u tim Simonea Inzagija u najvažnijoj utakmici na programu sledećeg petka. U podnaslovu se kaže da Inzagi ima nameru da čeka Lulića koji želi da ubrza proces povrtka i da bude u protokolu za sudar sa Romom. Istovremeno se kaže da je trener Lacija otvoreno stavio do znanja upravi kluba da očekuje od njih da skinu Kaiseda sa transfer liste. Takođe se piše da Pereira nije zadovoljan tretmanom i minutažom u prvom delu sezone i da pretenduje na više prostora i veću minutažu.

Mančini krunisao Kjezu: Bolji je od oca Enrika”, nema sumnji selektor Italije Roberto Mančini da je Federiko igrač sa većim kvalitetom od svog roditelja. Mančini je kvalifikovan da poredi, jer je gledao kako fudbalski raste Enriko Kjeza u Sampdoriji, a zatim je promovisao njegovog sina u standardnog prvotimca u nacionalnoj selekciji, čak i kada ne igra u klubu na nivou svojih mogućnosti.

TUTTOSPORT

Juve, Šomurodov odmah, Milan uzima Belotija u junu”, donosi na naslovnici dve bombastične glasine sa fudbalske pijace Tutusport. U podnaslovu se precizira da Juve nastavlja da traži centarfora koji bi kompletirao napadačko odeljenje, odnosno altarnativu za Moratu, dok Milana gleda dalje u budućnost i radi na tome da angažuje Belotija u sledećem letnjem prelaznom roku.

U tekstu na unutrašnjim stranama se navodi da je posle negativnog odgovora Kvaljarele, sportski direktor Fabio Paratiči bacio oko na napadača Đenove koji nosi zahtevan nadimak “uzbekistanski Mesi”. Pored Šomurodova, na Paratičijevoj listi su i dalje Milik i Žiru.

U redakcijskom komentaru Tutosport tvrdi da je Mekeni fundamentalan igrač za Pirlov tim na sredini terena jer jedini ima adekvatne karakteristike, pre svega da napada prostor i da se ubacuje u šesnaesterac. Istovremeno se piše da je Paratiči i čovek nedelje pošto su njegovi momci, Kuluševski, Kjeza i Mekeni, doneli pobedu Juventusu nad Milanom.

Torinski dnevnik izveštava i da će Sasuolo doći oslabljen u Torino pošto se povredio Domeniko Berardi. Ističe se podatak da je Berardi zbog povreda i kartona preskočio polovinu sustreta sa Juventusom u Seriji A.

Osim interesovanja za Belotija, Milan ima obavezu da se vrati na pobedničku stazu koja je prekinuta posle 27 kola upravo protiv Torina čiji će napad predvoditi Galo. Piše se da Rosoneri neće moći da računaju na Čalhanoglua, a da će samo Tonali biti na raspolaganju Pioliju sa liste odsutnih igrača na meču sa Juveom.

Tutosport objavljuje i priču da je sa ulaskom na teren Daniela Maldinija protiv Juventusa, klan Maldini stigao do hiljaditog meča u dresu Rosonera. Deda Čezare je odigrao 347 utakmica, tata Paolo 647, a sin Daniel 6.

Parma želi Verdija i Lukića”, tvrdi list da je tim iz Emilije započeo pregovore sa Torinom oko razmene Kurtić – Lukić, ali da sa promenom na klupi i povratkom D’Averse, Parma je više orjentisana da angažuje Verdija.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Željko PantelićBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Roma
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara