Simone Inzagi (Reuters)
Simone Inzagi (Reuters)

Buongiorno Italia: Sakijev savet Inzagiju kako se postaje vrhunski strateg

Vreme čitanja: 6min | uto. 03.10.23. | 14:33

Ibra se vraća u Milan, Jurića izdali "naši"

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima)

Arigo Saki je dao konkretan savet Simoneu Inzagiju šta mora da uradi ako želi da postane veliki trener koji osvaja skudeta i međunarodne trofeje. Po Sakiju, Inzagi je odličan taktičar jer radi mnogo sa pojedincima i insistira na individualnim kvalitetima svojih fudbalera. Međutim, da bi napravio kvalitativan skok mora da postane strateg i da kreira tim u kojem svaki pojedinac igra za ceo tim na celom terenu, brani se sa 11 fudbalera i napada se sa 11 fudbalera. “Jedanaest igrača koji su u stalnom pokretu, kao jato ptica, sa posedom lopte ili bez njega. Tako se aktivira saradnja, požrtvovanost, sinergija i ako sve to funkcioniše, ekipa usvaja takav pristup igri kao vlastiti DNK, a to je najviša tačka do koje jedan tim može da dođe”.

Izabrane vesti

Saki kaže da je najveći nedostatak Inzagijevog Intera to što posle postignutog vodećeg gola često prestane agresivno da napadaprotivnika. Umesto da nokautira protivnika, Inter često dozvoli rivalu da se oporavi i podigne, dovodeći u pitanju pobedu Nerazura.

Osim Sakija, o Interu je govorio Mario Kempes, još jedna legenda. Argentinska zvezda prve šampionske titule sveta iz 1978. godine poručio je Lautaru Martinezu da bi trebalo da ostane do kraja karijere u Interu. “Zašto menjati sredinu gde ti je dobro, gde te vole i gde imaš tako stimulativno okruženje i samopouzdanje da vidiš protivnički gol veći i iz svakog ugla.”

Protiv Benfike će igrati Inter koji smo videli u Istanbulu u finalu sa Mančester Sitijem sa dve neizbežne promene: Zomer na golu i Tiram pored Lautara Martineza. Jedina nedoumica oko početne formacije se odnosi na desnom defanzivnom boku. Inzagi ima tri igrača za dva mesta: Darmjana, Pavara i Damfrisa. Jedan od njih će morati na klupu, ali nema sumnje da će dobiti priliku u drugom poluvremenu.

U Interu su se naoštrili da osvoje sva tri boda večeras jer eventualni trijumf otvara širom vrata da se zatim u duplom sudaru sa Salcburgom obezbedi plasman u osminu finala dva kola pre završetka grupne faze što će biti veoma značajno za nastavak trke za skudeto u Seriji A.

Zadatak neće biti lak jer se Benfika probudila posle starta sezone sa oscilacijama i sada ponovo liči na tim iz prethodne sezone, plus Di Marija. Hakan Čalhanoglu je upozorio svoje drugove da je Berardi kao Di Marija i da je igrač Sasuola, po svom običaju, kaznio Inter na San Siru.

Kao što se Benfika vratila u formu, tako je i Nikolo Barela dao pozitivne signale protiv Salernitane. Kandidat za “Zlatnu loptu” nije trebalo da igra u Salernu, ali je zbog povrede Fratezija i Sensija bio primoran na prekovremeni rad koji se pokazao kao lekovit. Podsetimo u sudaru dva tima, u prošloj sezoni, Barela je bio odlučujući faktor sa dva postignuta gola u Milanu i Lisabonu.

U NAPULJU PET KANDIDATA ZA ZLATNU LOPTU

Na stadionu Maradona ćemo videti čak petoricu kandidata za najprestižnije pojedinačno fudbalsko priznanje, Osimena i Kvaracheliju iz Napolija i Modrića, Belingema i Vinisijusa Žuniora.

U Napulju priređuju topao doček za Karla Ančelotija. Trofejni italijanski stručnjak je ostao u srcima navijača Napolija koji su listom stali na njegovu stranu u sukobu sa predsednikom Aurelijom De Laurentisom i njegovim sinom.

Napoli nije nikada pobedio Real Madrid, čak ni sa Mardonom na terenu, i podno Vezuva se sanja noć kao protiv Liverpula Jirgena Klopa, šampiona Evrope. Rudi Garsija je izašao brže iz tunela prve krize nego što se očekivalo, poker golova Udinezeu i Lećeu, vratio je Azure na pobednički kolosek sa kojeg ne žele da siđu ni večeras protiv Blankosa.

Viktor Osimen je i dalje drži distancu prema upravi kluba, ali profesionalno obavlja sve svoje obaveze, ne izvodi penale ali trese mreže. Jednako važna okolnost za Napoli je povratak u formu Hviče Kvarchelije koji je konačno pronašao zajednički jezik sa trenerom Rudijem Garsijom.

Problem Napolija ostaje odbrana, odnosno par centralnih bekova koji nisu na visini ostatka tima, zato će biti potrebna pomoć, posebno veznog reda, ali i Politana koji će imati zadatak da pokriva ceo levi bok na kome deluju Vinisijus i Kamavinga.

IBRA SE VRAĆA U MILAN?

Predsednik Milana Paolo Skaroni je podvukao da je cilj kluba da uvek igra Ligu šampiona, ne samo zbog ekonomskih razloga koji su očigledni već i zbog navijača Rosonera koji su razasuti po celom svetu i u gotovo svim nacijama. Nijedan italijanski klub nema tako raširenu publiku po planeti kao Milan.

Skaroni je otvorio vrata za povratak Zlatana Ibrahimovića podsetivši da je Šveđanin imao sastanak sa njim gazdom Kardinaleom i direktorom Furlanijem. Ibra je uzeo godinu dana za odmor, kad se vrati u Milanu će biti srećni da zajedno nađu mesto za njega u klubu.

Prvi čovek Rosonera se pohvalio i da je klub za samo četiri godine duplirao svoje prihode što je omogućilo da se prvi put, posle 17 godina, zatvori godišnji bilans u plusu.

Inače, Loftus Čik će morati da preskoči mečeve u Ligi šampiona i Seriji A pre pauze, a u Milanelu se nadaju da će biti na raspolaganju u poslednjoj dekadi oktobra.

JUVE: VLAHOVIĆ MORA DA IGRA, ŠTA KOŠTA DA KOŠTA

Dušan Vlahović je preskočio meč sa Atalantom zbog bolova u leđima. U Bergamu se videlo, baš kao i protiv Lećea, da je i najgori Vlahović, bolji od svakog drugog rešenja u napadu Bjankonera.

To je razlog zašto su u Kontinasi napravili plan da osposobe po svaku cenu Vlahovića za meč sa Torinom u subotu. Za Dušana su spremljeni terapija i poseban režim treninga, kako individualnih tako i sa ostatkom tima. Ključna proba će biti u četvrtak, tada će se znati da li su napori i specijalni rad dali rezultate.

Pozitivne vesti su stigle za Bremera i Milika. Brazilac se nije ozbiljnije povredio protiv Boginje, radilo se samo o grčevima dok će Milik već danas ili najkasnije sutra da se vrati grupnim treninzima u Kontinasi.

Juve, kao i drugi klubovi, nema sreće sa roditeljima igrača. Ovog puta red je bio na oca Vesa Mekenija koji je javno kritikovao Maksa Alegrija što ne dozvoli njegovom sinu da igra na poziciji veznog igrača već ga tera da bude spoljni vezni pored Vee kojeg ima na raspolaganju. Mekeni senior je podsetio da igrači Juvea odlično funkcionišu zajedno u reprezentaciji SAD. Istini za volju, stariji Mekeni je posle korigovao stav, izjavivši da je Alegri taj koji određuje ko gde treba da igra u Juveu.

JURIĆA IZDALI “NAŠI”

Trener Torina Ivan Jurić nije krio da su ga najviše razočarali, uslovno rečeno, njegovi igrači, Ilić, Vlašić i Radonjić. Dvojicu Srba i Hrvata je bukvalno doveo u Torino Jurić (došli su na njegovo snažno insistiranje) i posle obećavajućeg starta u novoj sezoni, sva trojica prolaze kroz veliki pad forme. Gotovo su neprepoznatljivi. Ilić je maskirao pad forme svojim velikim talentom koji se ogledao kroz asitencije i pojedinačne poteze, ali generalno gledano nije u formi. Delimično opravdanje može da bude povreda. Vlašić i Radonjić je trebalo da budu dodatna vrednost Torina a postali su njegov teret. Nemanja i Nikola izgledaju kao da su ugašeni. Radonjić je znak života pokazao samo kada je zamenjen i kada je bes iskalio na flašici za vodu.

SARI I MURINJO KOŠTAJU PREVIŠE DA BI DOBILI OTKAZE

Mauricio Sari i Žoze Murinjo imaju tako velike ugovore, a Portugalac i kaznenu klauzulu, pa bi Klaudio Lotito i Dan Fridkin morali da plate papreno eventualni otkaz.

Sari ima ugovor do 2025. godine i košta kase Lacija (njegova bruto plata iznosi malo manje od 8 miliona evra, odnosno 16 miliona za dve godine) dok Murinju ugovor ističe sledećeg juna, ali u ugovoru stoji klauzula da Roma mora da mu isplati 8.000.000 evra u slučaju otkaza.

Predsednik Lotito i sportski direktor Fabijani i pored toga što su bili prilično iziritirani izjavama i javnim optužbama Mauricija Sarija odlučili su da ne dolivaju ulje na vatru i pokušaju da između zidova Formela reše sukob sa trenerom. U suštini, od Sarija se traži da se uzdrži od izjava za javnost koje unose nemir u klub i da što pre izađe iz krize u kojoj se nalazi klub.

Sari protiv Seltika u Ligi šampiona neće praviti drastične rezove u timu, a neće menjati ni formacijsku postavku. Specijalni rad će biti preduzet na jačanju odbrane i zausavljanju tendencije primanja velikog broja golova, pogotovo u odnosu na prethodnu sezonu kada je Provedel na više od polovine utakmica u Seriji A uspeo da sačuva svoju mrežu.


tagovi

Zlatan IbrahimovićSimone InzagiArigo SakiBuongiorno ItaliaMauricio SariŽoze MurinjoDušan Vlahović

Obaveštavaj me

Juventus
Milan
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara