Hari Kejn (©Reuters)
Hari Kejn (©Reuters)

Bajern napada dansku tvrđavu koju je poslednja srušila Crvena zvezda, Ikardi i Zaha pretnja za Junajted

Vreme čitanja: 6min | uto. 03.10.23. | 11:48

Grupa A: Zidovi stadiona Kopenhagena čvrsti u Ligi šampiona, Old Traford dočekuje Galatasaraj

Ponovo je vreme za Ligu šampiona. Grupu A sačinjavaju dva izrazita favorita u vidu Bajerna i Mančester Junajteda, koji su na startu upriličili spektakl u Minhenu. Bavarci su se radovali, a sada ih očekuje put u Dansku, na megdan tamošnjem prvaku Kopenhagenu. Dom Lavova, akustični Parken, dokazano ima čvrste zidove, koje nije lako srušiti. Poslednji put u evropskoj eliti - bilo u kvalifikacijama, bilo u grupnoj fazi - na njemu se radovala Crvena zvezda, istina posle penala, još u avgustu 2019.

I Bajern i Kopenhagen su u prvim mečevima grupne faze Lige šampiona pokazali snagu, ali i slabosti na kojima treba da rade. Bitka velikana pre dve sedmice u Bavarskoj svakako je opravdala očekivanja. Iako je Mančester Junajted bio u konstantnom zaostatku na Alijanc areni, ipak je uspeo da postigne tri gola. Bajern je delovao bolje, i nije se dao obrukati. Sa četiri pogotka je probio odbranu engleskog giganta i radovao se, kako pobedi, tako i uspešnom otvaranju u Grupi A.

Izabrane vesti

"Spremamo se na način na koji uvek radimo. Zaista poštujem svakog protivnika iz Lige šampiona. Grupna faza se može igrati samo utakmicu po utakmicu. Želimo da budemo prvi tim koji će pobediti Kopenhagen u gostima u ovom takmičenju posle duže vremena. Njegov učinak kod kuće govori mnogo o kvalitetu ekipe", rekao je Tomas Tuhel, strateg Bajerna.

Za razliku od trenera tima iz Minhena, daleko manje poštovanja pokazao je standardni as Bavaraca Jozua Kimih, koji je tokom ponedeljka rekao novinarima da nikada ranije nije gledao Kopenhagen kako igra, i tako, sudeći prema danskoj štampi, dodatno motivisao Lavove.

Bajern je, inače, kralj grupne faze Lige šampiona. Minhenski sastav već godinama bez problema prolazi u osminu finala. To je delom posledica fantastičnih rezultata na gostovanjima. FCB nije izgubio u grupnoj fazi na 17 gostovanja zaredom, i ukoliko u utorak veče nastavi tim putem u Kopenhagenu, postavio bi rekord koji trenutno deli sa Barselonom.

21.00: (11,0) Kopenhagen (6,75) Bajern (1,23)

Postoji nekoliko faktora koji sugerišu zašto Bajern ne bi trebalo da izgubi. Ako zanemarite poraz u nemačkom Superkupu, Tuhelov tim ima veoma pristojnu sezonu. Bajern je bio neporažen u osam takmičarskih susreta i samo dva puta je morao da se zadovolji nerešenim ishodom.

Tu je i Hari Kejn, koji je doneo ogroman kvalitet u Minhen. Kapiten engleske reprezentacije napustio je teren bez datog gola samo na jednoj utakmici u dresu Bajerna. Već je postigao osam pogodaka na šest utakmica u Bundesligi, a bio je uspešan i u Ligi šampiona protiv Mančester Junajteda.

HARI KEJN DAJE GOL - 1,60

Ni Kopenhagen nije mogao bez nekoliko slabih trenutaka pre dve nedelje, koji su ih koštali celog plena iz Istanbula. Danski tim vodio je sa 2:0 na terenu Galatasaraja, ali ga je skupo koštalo isključenje defanzivca Elijasa Jelerta. Turski prvak je potom dodao gas i na kraju stigao do iksa.

S obzirom da druga dva protivnika u grupi predstavljaju zaista veliki zalogaj, Kopenhagen može da žali zbog neuspeha u Istanbulu. U protekloj godini, međutim, u prestonici Danske su zube polomili Sevilja, Dortmund i potonji pobednik celog takmičenja Mančester Siti.

"U meč ulazimo sa velikim samopouzdanjem. Prošle godine nismo izgubili ni od jednog od tri zaista dobra protivnika kod kuće. Tako da posebno možemo da učimo iz protekle godine u Ligi šampiona", rekao je vezista Kopenhagena Viktor Klaeson na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Obe ekipe se dobro snalaze u domaćim takmičenjima. Kopenhagen vodi na tabeli danske Superlige, ali je prethodnog vikenda poražen kod kuće od Midtjilanda 0:2. Bajern je i dalje neporažen u tekućoj sezoni nemačke Bundeslige, a to uključuje duele sa verovatno najvećim izazivačima za titulu. Istovremeno, nije pobedio ni Leverkuzen, ni RB Lajpcig.

Krilni igrač Serž Gnabri neće učestvovati u prvom susretu u istoriji dva kluba, zbog preloma ruke. Odsutan je i golman Manuel Nojer, koji se vratio treninzima posle višemesečne pauze, a neizvestan je start štopera Matijsa de Lihta. Kopenhagenu će nedostajati Jelert, koji je pocrveneo u Istanbulu, kao i još četvorica igrača koji su povređeni - Kuma Babakar, Davit Hočolava, Andreas Kornelijus i Emil Hejlund.

21.00: (1,53) Mančester Junajted (4,50) Galatasaraj (6,50)

Mančester Junajted nije izbegao loš početak sezone i u Ligi šampiona. Posle poraza u Minhenu Crveni đavoli žele da savladaju Galatasaraj, ali ih čeka ekipa koja ove sezone još nije poražena ni u jednom takmičarskom meču.

Na osnovu rezultata moglo bi da se čini da je Junajted odigrao prilično izbalansiranu utakmicu u Minhenu pre dve nedelje. Međutim, to je varka. Tim sa severozapada Engleske imao je sreću da ga rival iz Bavarske nije porazi sa više od jednog gola razlike.

U meču u utorak, Mančester Junajted namerava da izvadi fleke.

"Liga šampiona je teška, morate da vodite računa o svakom detalju, ali imamo kvalitetan tim i mentalitet. Moramo da napredujemo u nekoliko stvari, nismo počeli sezonu kako smo zamislili, ali ja i dalje verujem da možemo da se takmičimo sa najboljim timovima na svetu", rekao je štoper Junajteda Rafael Varan, koji je zbog povrede propustio meč u Minhenu.

Velikan sa Old Traforda zaista ne može da bude zadovoljan ulaskom u tekuću sezonu. Već je izgubio nekoliko bodova, u engleskoj Premijer ligi je čak dva puta posrnuo na svom terenu, a nije imao posla ni sa jednim klubom koji se bori za vrh. Tim Erika ten Haga je poslednji put kiksirao u subotu protiv Kristal Palasa (0:1), kojeg je Mančester pobedio nekoliko dana ranije u Liga kupu (3:0).

Galatasaraj se za sada odlično snalazi posle letnje pauze. Istanbulski klub posebno blista u turskoj Superligi, gde je, osim utakmice u prvom kolu sa Kajserijem, savladao sve protivnike i juri za, do sada, besprekornim gradskim rivalom Fenerbahčeom.

Istovremeno, Lavovi su se kroz tri kola kvalifikacija izborili za grupnu fazu Lige šampiona. Međutim, umalo su pali u prvom meču Grupe A, spasivši remi u poslednjem minutu protiv Kopenhagena. Rezultat od 2:2 malo je umanjio šanse turskog šampiona da se plasira u osminu finala. Ipak, dugo neporaženi tim i dalje odiše samopouzdanjem.

"Biće to težak meč za nas, ali Galatasaraj u svakoj utakmici nastoji da pobedi. Nikada ne razmišljamo o nečemu drugom. Izaći ćemo na teren i dati sve od sebe", rekao je trener Lavova Okan Buruk.

U Mančesteru će gostima nedostajati krilo Hakim Zijeh i mladi napadač Kazimdžan Karataš. , ali ima Galata dovoljno kvalitetnih navalnih igrača. U prvom redu je Mauro Ikardi, argentinska haubica koja blista u žuto-crvenoj uniformi, a ne treba potceniti ni motiv Vilfrida Zahe, koji svojevremeno nije dobio pravu priliku u redovima Mančester Junajteda, kao ni iskustvo Drisa Mertensa.

Na strani Crvenih đavola povrede neće pustiti u igru šest igrača - defanzivce Lisandra Martineza i Luka Šoa, Tajrela Malasiju i Arona Van-Bisaku, potom vezistu Kobija Majnua i napadača Amada Dijaloa. Krilni fudbaler Entoni se poslednjih nedelja suočio sa ličnim problemima, ali se već vratio treninzima i zbog toga može da se pojavi na terenu u utorak.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

GRUPA A

Utorak

21.00: (11,0) Kopenhagen (6,75) Bajern (1,23)

21.00: (1,53) Mančester Junajted (4,50) Galatasaraj (6,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampionaBajern MinhenKopenhagenMančester JunajtedGalatasaraj

Obaveštavaj me

Bajern
Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara