Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: San Siro je centar sveta, Juve počinje od Đuntolija

Vreme čitanja: 7min | sre. 10.05.23. | 13:13

Roma dobila zeleno svetlo za novi stadion, Sergej junak serijala “Dazonovi heroji”…

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Veoma intenzivni fudbalski sati se žive u Italiji. Osim večerašnjeg sudara Milana i Intera u polufinalu Lige šampione, sve ključa i u Torinu, Rimu i Firenci, jer Juve i Roma se spremaju za boj u Ligi Evrope, a Fjorentina u Ligi konferencija. Italija ima priliku da postane prva zemlja čiji su klubovi u jednoj sezoni osvojili sva tri evropska klupska trofeja: Ligu šampiona, Ligu Evrope i Ligu konferencija.

Izabrane vesti

Međutim, nisu samo vesti sa terena u fokusu italijanske javnosti. Kristijano Đuntoli je novi sportski direktor Juventusa “in pectore“, Aurelio de Laurentis sprema ponudu Lučanu Spaletiju za još dve, odnosno tri godine zajedno. Roma je dobila poslednje neophodno zeleno svetlo od grada Rima da konstruiše novi stadion i predsednik Dan Fridkin će se sresti sutra sa gradonačelnikom Gualtijerijem. Sergej Milnković Savić je priznao da mu više leži formacija 3-5-2 nego 4-3-3, jer je manje zahtevna i trči se manje. Severna tribina stadiona u Bergamu biće prazna na sledećem meču Atalante zbog rasističkih uvreda na račun Dušana Vlahovića.

MILANSKI DERBI U LIGI ŠAMPIONA OBARA REKORDE

Preko deset miliona evra će inkasirati Milan samo od prodaje karata, da ne govorimo o sponzorskim ugovorima, reklamama i drugih prihodima. Tačno 124 zemlje sveta, dakle dve trećine planete, pratiće direktno putem malih i velikih ekrana sudar dva milanska kluba: najbolji mogući spot za lombardijsku prestonicu.

Simone Inzagi ima bolji skor od Stefana Piolija u međusobnim dvobojima: devet pobeda, pet poraza i četiri remija. Inzagi je naneo i dva poraza Pioliju u 2023. godini, bez primljenog gola, u Superkupu Italije sa 3:0 i u prvenstvu sa 1:0. Takođe, Inter je nekoliko puta pobedio dva ili više puta uzastopno Milan, dok Rosoneri već 11 godina ne uspevaju da vežu dva trijumfa protiv gradskog rivala.

Ključna dilema u redovima domaćina se odnosi na Rafu Leaa. Portugalac će testirati mišić još jednom u popodnevnim časovima. Istegnuće je takve prirode da nosi sa sobom veliki rizik da se pretvori u pucanje mišića što bi značilo kraj sezone za Leaa. Pioli i njegov najvažniji igrač moraju dobro da razmisle da li je bolje rizikovati večeras ili igrati na kartu da Leao bude spreman za revanš?

Alternativa za Leaa je Aleksis Salemakers. Belgijanac je u poslednjih par nedelja nekolio puta bio protagonista Milanovih uspeha i mogao bi da bude pristojna zamena za Rafu, mada je statistika neumoljiva: kada Leao nije starter u timu (a protiv Lacija je bio iako je odigrao tek desetak minuta) Milan po pravilu ostaje praznih ili polupraznih šaka: samo jednom je Milanu pošlo za rukom da pobedi kada Leao nije bio među početnih 11.

Što se tiče ostatka ekipe koja će izaći na megdan Interu sve je poznato. Menjan na golu, Kalabrija, Kjer, Tomori i Ernandez u odbrani, Krunić i Tonali u veznoj liniji, Benaser u ulozi ofanzivnog pleja sa Salemekersom i Dijazom na bokovima i Žiruom jedinim špicom.

Uloga Benasera je ključna. Vrlo je verovatno da će Alžirac imati istu ili sličnu ulogu kao protiv Napolija kada je „markirao“ Lobotku, ovoga buta će glođati zglobove Marcela Brozovića ili Hakana Čalhanoglua, u zasvisnosti koga Inzagi izabere za režisera igre Intera.

Milanu nedostaje samo Florenci (Ibrahimović nije na listi UEFA), a Interu Milan Škrinjar pošto su se Robin Gosens i Danilo D‘Ambrozio oporavili od povreda.

Trener Intera ima jači tim na raspolaganju i mnogo kvalitetniju klupu od Milanove, na njegovoj strani su i poslednji uspesi protiv Milana i uspon forme, ali njegova leđa pritiska bauk prošlogodišnjeg izgubljenog skudeta upravo od Milana. Zato je gradski derbi za nijansu važniji i teži za karijeru Inzagija nego Piolija.

Inzagi u suštini ima dva pitanja na koja mora da pruži odgovor: Romelu Lukaku ili Edin Džeko i koga izabrati za dva mesta između Brozovića, Henriha Mhitarjana i Čalhanoglua. Nije isključeno da Inzagi igra sa dva režisera upravo zato što bi Benaser mogao da bude sve vreme na leđima metronoma Nerazura. Problem je što je Čalhanoglu u blagom padu forme dok su Brozović i Mhitarjan u usponu.

Najrizičniji izbor za Inzagija je Džeko ili Lukaku, između ostalog i zato što je to dilema samo za njega, budući da svi ostali preferiraju Big Roma u startnoj postavi. Međutim, iz Apijano Đentilea stižu indikacije da će Džeko biti partner Lautaru Martinezu na startu meča. Tako ćemo imati sudar dvojice centarfora, Žirua i Džeka, koji imaju zajedno 74 godine.

MILAN 4-2-3-1: Menjan – Kalabrija, Kjaer, Tomori, Ernandez – Krunić, Tonali – Diaz, Benaser, Salemekers (Leao) – Žiru

INTER 3-5-2: Onana – Darmjan, Ačerbi, Bastoni – Dumfris, Barela, Brozović (Čalhanoglu), Mhitarjan, Dimarko – Džeko (Lukaku), Lautaro Martinez

ELKAN PROMOVISAO ĐUNTOLIJA

Kristijano Đuntoli sa Lučanom Spaletijem (©Reuters)Kristijano Đuntoli sa Lučanom Spaletijem (©Reuters)

Džon Elkan, vlasnik Juventusa, bio je eksplicitan: zavisi samo do Đuntolija da li će sesti u užarenu fotelju sportskog direktora Juventusa. Naime, Đuntoliju je ostalo godinu dana ugovora sa Napolijem i Aurelio de Laurentis je poznat po tome da ne pušta gratis nikoga ko je pod ugovorom, bilo da se radi o igračima, trenerima ili rukovodiocima.

U svakom slučaju očekuje se da u vrlo kratkom roku Đuntoli utanači detalje razvoda sa Napolijem i da krene u novu avanturu. Sa dolaskom Đuntolija rastu šanse da Maks Alegri ostane na kormilu Juventusa. Tudor i Paladino su alternative za klupu Juvea samo u slučaju da Alegri prihvati neku od ponuda iz inostranstva.

Što se tiče Dušana Vlahovića, njegov ostanak u Juveu zavisi najviše od tipa kazne koju će Stara dama pretrpeti. Bez Lige šampiona, a tek bez učešća u evropskim takmičenjima njegov ostanak u Kontinasi je u domenu teorije. Prema poslednjim informacijama strategija Juventusa je da dobije manje drastične kazne postižući sporazum o priznavanju krivice kako u postupcima pred organima FS Italije tako i pred nadležnim telima UEFA. To podrazumeva da bi Juve u najgorem sluačju mogla da preskoči jednu sezonu u evropskim kup takmičenjima.

Istovremeno, Juve se sprema za prvi polufinalni okršaj sa Seviljom, timom koji je šest puta osvojio Ligu Evrope/Kup UEFA u poslednjih 17. godina. Optimizam je preplavio Kontinasu. Vlahović je počeo ponovo da pogađa, kao i Arkadijuš Milik, Federiko Kjeza je pronašao put za asistencije, Pol Pogba ima sve više minuta u nogama za ostanak na terenu.

ROMA VIDI STADION, MURINJO PSŽ

Vreme je za novi dom? (©AFP)Vreme je za novi dom? (©AFP)

Roma je juče dobila i poslednje neophodno odobrenje od grada Rima za izgradnju novog stadiona. Sutra će tom događaju nazdraviti gradonačelnik Gualtijeri i predsednik kluba Fridkin. Cilje američkih vlasnika Vučice je da se stogodišnjica kluba proslavi na novom stadionu u leto 2027. godine.

I dok Roma sve jasnije vidi svoj novi dom, Žoze Murinjo se udaljava od Đalorosih. U Rimu su uvereni da ako Zinedin Zidan, što je vrlo verovatno, odbije ponudu PSŽ da preuzme klub u junu, Portugalac je prvi kandidat da sedne na klupu Svetaca. U Rimu su sveseni te mogućnosti i klub je već kontaktirao par trenera proveravajući njihovu spremnost da prihvate izazov u Trigoriji. Već nekoliko nedelja se pominju Tijago Mota, Amorim, Šmit dok je Luis Enrike iznenađenje koje bi Fridkinovi mogli da prirede Đalorosima. Španac nije ostavio bogzna kakav utisak u Romi pre 10 godina, ali je tada bio tek na početku karijere i u međuvremenu je postao jedan od boljih trenera u cirkulaciji.

Inače, pred meč sa Bajer Leverkuzenom, Roma se nalazi u velikim problemima jer Paulo Dibala nije bio prisutan na treninzima u poslednja dva dana i tokom popodneva će imati odlučujuću probu da li će moći da igra ili ne protiv nemačkog tima. Murinjo je juče probao tandem Tami Ejbraham Andrea Beloti kao alternativu u odsustvu Argentinca.

Podsetimo, Roma ne može da računa ni na Krisa Smolinga za koga se u Trigoriji nadaju da bi mogao da bude spreman za revanš meč. Brojevi su neumoljvi, sa Smolingom Roma prima manje od jednog gola po utakmici, bez njega inkasira barem dva po meču u proseku.

MILINKOVIĆU VIŠE LEŽI 3-5-2

Sergej Milinković Savić (©AFP)Sergej Milinković Savić (©AFP)

Sergej Milinković Savić je bio junak serijala televizije Dazon (vlasnik prava za mečeve Serije A): “Dazonovi heroji“. Sergej je priznao da mu više leži formacija 3-5-2 nego 4-3-3 s kojom igra Mauricio Sari, ali da se navikao u prethodne dve sezone.

Lopta na zemlju, jedan, maksimalno dva dodira i trči koliko te noge nose“, objasnio je SMS u jednoj rečenici Sarijevu fudbalsku filozofiju.

Milnković je objasnio da preferira 3-5-2 jer ima više igrača oko sebe i samim tim više rešenja što neizbežno znači i veću nepredvidivost.

Sergej je posebno istakao sintoniju sa kapitenom Čirom Imobileom sa kojim se sporazumeva perfektno i vezanih očiju na terenu. Nema potrebe da dozivaju jedan drugog, čak ni da se gledaju, jednostavno njihova povezanost na terenu dođe kao najprirodnija stvar.

Milnković Savić je bio zakopčan po pitanju budućnosti. Izbegao je da pruži konkretan odgovor podsećajući na osam fantastičnih godina u Rimu sa navijačima Lacija uvek uz njega.

U Rimu se živi dobro, tu sam već osam godina i uživam u svakom danu“.

Interesantno je da je Korijere delo Sport izašao sa interesatnim ciframa po kojima bi Sergej mogao da nastavi da nosi dres Lacija: plata osam miliona evra po sezoni i pet miliona evra provizije za menadžera prilikom potpisa novog ugovora. Na potezu je Klaudio Lotito, barem tako tvrdi Korijere, jer podsetimo da su do sada odbijane sve ponude za nastavak saradnje.


tagovi

Kristijano ĐuntoliSergej Milinković Savić

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara