(©Reuters)
(©Reuters)

Buongiorno Italia: Teško Romi sa Murinjom, još teže bez njega

Vreme čitanja: 6min | pet. 29.09.23. | 13:45

Roma i Lacio pate bez Matića i Milinković-Savića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nema nikakve sumnje da je bilo koji drugi trener Rome osvojio pet bodova u prvih šest kola Serije A (najgori start u istoriji kluba od kada se za pobedu daju tri boda) već bi bio ispraćen do izlaznih vrata. Ali, Žoze Murinjo nije kao drugi.

Izabrane vesti

U momentu dok pljušte kritike na račun Portugalca sa svih strana, ostaje činjenica da i pored svega rimski klub nema soluciju koja bi bila bolja ili bi garantovala prihvatljivije rezultate. Takođe, Murinjo je i dalje odličan „gromobran“ za sve  u klubu, od vlasnika, uprave do igrača. Šta god da se dogodi biće kriv Murinjo.

Brojevi su poražavajući od kraja aprila do danas: Roma je u Seriji A zabeležila samo dve pobede (protiv Specije i Empolija). Tome treba dodati i da je na poslednjih 13 gostovanja u italijanskom prvenstvu samo jednom odnela kući sav plen. Ne može se reći da Roma nema solidan „park“ igrača. Problem je što su mnogo roviti, previše skloni povredama ili van forme. Prošlo je malo više od mesec dana od početka sezone, a već se povredilo 11 fudbalera Đalorosih. Među njima su ili su bili uglavnom starteri: Smoling, Renato Sančez, Dibala, Lukaku, Pelegrini, Auar... Njima treba dodati povređene još od ranije, Ejbrahama i Kumbulu, koji će se vratiti tek u sledećoj godini.

Iznenadni odlazak Nemanje Matića je proizveo mnogo veće posledice nego što se očekivalo. Matić nije igrač koji „okreće“ utakmice, ali je fundamentalan za ravnotežu u igri tima. Upravo zbog te njegove karakteristike Murinjo je i insistirao na njegovom angažmanu.

Matić (©Reuters)Matić (©Reuters)

U Rimu se vodi polemika da li su tri nedelje bile dovoljne da Roma nađe zamenu za Matića imajući u vidu da je otišao u prvoj dekadi avgusta. Renato Sančez i Auar, na stranu zdravstveni problemi, nisu igrači sa Matićevim osobinama. Naravno da bi Roma bila mnogo solidnija da su oni u top formi, ali opet bi se osećalo odsustvo igrača Matićevog kalibra. Nemanja je klasičan tip fudbalera čiji pravi značaj shvatiš kad ostaneš bez njega.

Priče o otkazu Murinju nemaju mnogo osnova i pored toga što je u fudbalu sve moguće. Prvo zato što osim plate, do kraja juna Roma bi morala da isplati devet mesečnih rata godišnjeg iznosa od 7.500.000 evra, dakle malo više od pet i po miliona evra. Plus, u Žozeovom ugovoru stoji klauzula da u slučaju otkaza klub mora da mu plati dodatnih 8.000.000 evra.

Imajući u vidu finansijsku situaciju u Romi, teško je pomisliti da će Fridkinovi da daju Murinju 15 miliona, plus porezi i drugi nameti, i onda da angažuju veliko trenersko ime. Svima je prva asocijacija da bi Daniele De Rosi mogao da bude logično rešenje, ali uz svo dužno poštovanje prema De Rosiju, na početku trenerske karijere, koliko god da je Murinjo u krizi i dalje je bolje rešenje.

LACIO: KAKO NADOKANDITI GUBITAK MILINKOVIĆA

Mauricio Sari je protiv Torina poslao na teren Rovelu u ulozi režisera igre, dok je Vesino igrao u ulozi koju je nekada pokrivao Sergej Milinković–Savić. Pobeda nad Torinom je pomerila u drugi plan neubedljivu igru Lacija sve do postignutog gola Vesina.

Vezna linija Luis Alberto – Rovela (Kataldi) – Vesino (Kamada, Guenduzi) ima veliki potencijal, ali će Sari morati da radi posebno sa vezistima jer niko od njih nema karakteristike Milinkovića i moraće da dođe do zaokreta u načinu konstruisanja napada i organizacije odbrane Lacija. Poznajući Sarijev stil rada i filozofiju zato će biti potrebno vreme, a to je postao jedan od deficitarnih parametara u Formelu budući da su Nebeskoplavi već akumulirali zaostatak na tabeli.

Milinković-Savić (©Reuters)Milinković-Savić (©Reuters)

Protiv Milana se najvaljuje da bi Felipe Anderson i Zakanji mogli češće da igraju na istoj strani zbunjujući protivnika i stvarajući igača više, baš kao što se dogodilo protiv Torina kada je bivši igrač Verone postigao gol. Zvuči hrabro, ali se sugeriše da bi Sari mogao da primeni isti recept kao Bajern iz nedavnih zlatnih vremena kada su na krilnim pozicijama bili Roben i Riberi.

Alesio Romanjoli je izvukao deblji kraj u duelu sa Zapatom, tačnije nos defanzivca Lacija. Ipak ne radi se o povredi zbog koje ne bi mogao da igra protiv svog bivšeg tima. Romanjoli bi trebalo da se pojavi na San Siru sa zaštitnom maskom.

MILAN U PLUSU POSLE 17 GODINA

Golman Milana Majk Menjan se oporavio, Žiru i Leao su orni za sudar sa Lacijom na San Siru pre nastavka takmičenja u Ligi šampiona, Adli je spreman da potvrdi svoju odličnu predstavu u ulozi režisera protiv Kaljarija već sutra protiv Nebeskoplavih. Međutim, još bolja vest za Milan i njegovu budućnost dolazi od računovođa i knjigovođa: prvi put od 2006. godine Milan je završio sezonu u plusu i to od 6.000.000 evra.

Odlični rezultati u poslednjih nekoliko godina, redovno učešće u Ligi šampiona kao i dolazak do polufinala u prethodnoj sezoni i osvoje skudeto su doprineli da američka terapija s potpisom familije Singer i Džerija Karidinale da odlične rezultate. Istovremeno, Milan je bio veoma pažljiv i oko kupoprodaje fudbalera. Uprkos odlascima Donarume, Čalhanoglua, Romanjolija i Kesija bez evra obeštećenja i nekih promašaja, poput De Ketelera i sa kupoprodajom igrača prošao relativno dobro.

Sa povećenjem prihoda od sponzora i televizijskih ugovora plus dobrim rezultatima u Seriji A i Ligi šampiona se predviđa i sledeća godina u plusu za Rosonere. Sve su to odlične pretpostavke za odlučan juriš Milana na birokratski aparat koji bi trebalo da omogući u relativno kratkom vremenskom roku početak izgradnje stadiona.

VLAHOVIĆ I KJEZA ČEKAJU BERARDIJA

U Juventusu gaje velike ambicije i pored zaklinjanja Maksa Alegrija da je cilj njegovog tima da se vrati u Ligu šampiona. Domeniko Berardi je presudio Juventusu, a zatim i Interu u samo nekoliko dana što je ponovo podgrejalo priče o njegovom dolasku u Kontinasu u januaru. Da bi se to dogodilo potrebno je da se verifikuju dve stvari.

Prva je da Juve u januaru bude i dalje u trci za skudeto, a druga je da se reši pitanje Pogbe, odnosno da se klub oslobodi obaveza prema Francuzu, prodajom ili raskidom ugovora. U tom slučaju bi Juve mogao da angažuje Beradija na pozajmicu sa obaveznim otkupom sledećeg leta. Otkup bi bio plaćen ili prodajom nekog od igrača, možda i samog Vlahovića, ili novcem koji bi bio osiguran plasmanom u Ligu šampiona.

Berardi (©Reuters)Berardi (©Reuters)

Bol u leđima je prošao Dušan Vlahovića i srpski centarfor će biti u tandemu sa Federikom Kjezom od prvog minuta protiv Atalante. Reprezentativac Srbije je pošteđen protiv Lećea kako bi bio u top formi za meč sa Atalantom.

Posle prvih šest kola u Seriji A najefikasniji napadački par je Juventusov. Vlahović i Kjeza su postigli po četiri gola, a njima treba dodati i jedan gol Milika (protiv Lećea) tako da je devet od 12 golova Stare dame na startu šampionata nosilo potpis napadača Juvea.

INZAGI SPREMA ROTACIJU PROTIV SALERNITANE

Bastoni, Mhitarjan i Lautaro Martinez, ne računajući golmana Zomera, su bili nezamenljivi starteri na startu sezone, u prvim sedam mečeva u Seriji A i Ligi šampiona. Upravo njih trojica, plus Čalhanoglu koji nije igrao u najboljoj fizičkoj kondiiciji jer je još rovit zbog povrede, su bili ispod svog nivoa protiv Sasuola.

Protiv Salernitane bi trebalo da sva trojica završe na klupi i predahnu pred meč sa Benfikom u Ligi šampiona. Lautara Martineza bi mogao da zameni Aleksis Sančez, podsetimo povređeni Marko Arnautović će se vratiti za šest do osam nedelja, ali s obzirom na to da Čileanac nije u najboljoj formi nije isključeno da Inzagi proba sa Klasenom kao drugim špicom odnosno ofanzivnim plejom između veznog reda i Francuza.

U Apijano Đentileu ne bi priznali ni pod pretnjom mukama da žale što nisu bili malo fleksibilniji ili pragmatičniji oko Lazara Samaradžića, ali povreda Arnautovića je samo naglasila koliko bi srpski reprezentativac bio koristan za tim Inzagija kao ofanzivni plej ili čak drugi špic.

U odbrani će šansu dobiti Pavar, to je sigurno, baš kao što će Fratezi zaigrati od prvog minuta umesto Mhitarjana, a Karlos Augosto bi mogao da odmeni Dimarka koji bi čak mogao da bude premešten u odbrambenu liniju kao treći levi defanzivac.

Za Inzagija će meč u Salernu biti važan ispit jer su posle poraza od Sasuola počele da se pojavljuju prve pukotine i sumnje da nije preležao „dečije bolesti“ iz prethodne dve sezone kada u ključnim momentima nije znao da napravi dovoljno brz zaokret, u prvoj godini da osvoji skudeto a u drugoj da ostane u borbi za šampionsku titulu.


tagovi

LacioRomaInterMilanJuventusSerija A

Obaveštavaj me

Lacio
Roma
Juventus
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara