Buongiorno Italia: Urgentno su potrebne promene! Milan spasava Italiju, a Roma sebe

Vreme čitanja: 8min | čet. 18.03.21. | 12:54

Vlahović u intervjuu za Korijere otkriva kako ga je fudbal odveo od karijere doktora

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Ispadanje Lacija i Atalante iz Lige šampiona proizvelo je veliki broj tekstova o krizi italijanskog fudbala koji je doživeo još jedan debakl na najprestižnijoj fudbalskoj pozornici. Najavljuju se i mečevi Lige Evrope na kojima bi Milan i Roma trebalo da spasu obraz Serije A u Evropi. Veliki prostor dobija i pozitivan test na kovid-19 Samira Handanovića kao i ankete ili analize u kojima se objašnjava zašto će Kristijano Ronaldo ostati u Juventusu. Dušan Vlahović je dao veliki intervju Korijere delo sport koji ga je prozvao Violinim doktorom budući da je želeo da postane lekar na nagovor mame dok je bio mlađi.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Milan, spasavaj nas”, upozorava na naslovnici Gazeta da je italijanskom fudbalu preko potreban veliki uspeh u Ligi Evrope da bi se, koliko toliko, amortizovali neuspesi u Ligi šampiona.

“Protiv Junajteda je Milanu dovoljan i remi bez golova da bi odleteo u četvrtinu finala. Ibra je spreman. Pioli: Sa Zlatanom smo jači”, stoji u podnaslovu na prvoj strani. Na stranici dva i tri kojom dominira naslov “Milan protiv Junajteda iskupljuje italijanski fudbal, zato Pioli ne misli na prvenstvo…” ističe se da su Rosoneri ostali bez još dvojice napadača pošto su se Rebić i Leao povredili i neće biti ni na klupi. Ako njima dodamo Mandžukića postaje jasno da je Ibra, tek oporavljen od povrede, jedini izbor za špic Milana. Trener Rosonera Pioli se nalazi u veoma nezgodnoj poziciji: da li da rizikuje rovitog Ibrahimovića u Ligi Evrope ili da ga sačuva za prvenstveni okršaj sa svojim bivšim klubom, Fjorentinom.

21.00: (3,35) Milan (3,35) Mančester junajted (2,20)

Budućnost Fonseke i 70.000.000, Romo Liga Evrope odlučuje o svemu”, izračunala je Gazeta da bi toliko rimski klub, u ovim kriznim vremenima, mogao da prihoduje od osvajanja evropskog takmičenja i automatskog plasmana u Ligu šampiona. U tekstu se ističe da bi prolaz u četvrtinu finala učinio mirnijom poziciju Paula Fonseke do kraja sezone, a da bi eventualni uspeh u Ligi Evrope doneo i produžetak ugovora. Gazeta najavljuje da će Fonseka protiv Šahtjora odmoriti barem četvoricu startera pred meč sa Napolijem, pre svih Mančinija i Pelegrinija a najverovatnije i Spinacolu i Džeka.

“I Lacio se pozdravio sa Ligom šampiona”, gorko konstatuje Gazeta da u četvrt finalu LŠ neće biti italijanskih klubova. U analizi na unutrašnjim stranama se konstatuje da je od trijumfa Intera 2010. godine, učinak timova Serije A bio prilično mršav: za deset godina samo je Juventus stigao dva puta do finala i Roma jednom do polufinala. Za flop italijanskih klubova u Ligi šampiona se okrivljuje tehnički i taktički limiti italijanskih klubova kao i fizička kondicija. Kao jedan od motiva za loše rezultate se navodi i stil suđenja u Italiji koji ne dozvoljava da se igra rasplamsa i da se igra u visokom ritmu. To je jedan od razloga zašto je Serija A postala “Eldorado” za fudbalere duboko zašle u četvrtu deceniju života.

Handanović pozitivan. I Samir se zarazio posle D’Ambrozija i sada je Inter na iglama”, svedoči Gazeta o turobnoj atmosferi u Apijano Đentileu jer se strahuje da bi u Pinetini moglo da bude žarište zaraze što bi dovelo tim Antonija Konta u nezgodan položaj. Olakšavajuća okolonost je pauza u prvenstvu zbog obaveza reprezentacija koja daje dovoljno vremena da se igrači oporave. Protiv Sasuola će u subotu stati na gol Jonuc Radu koji nije odigrao zvanični meč 15 meseci.

Gazeta se bavi i analizom kalendara Intera i Juventusa u trci za skudeto. Za Juve se kaže da mora da pobedi na svim utakmicama do kraja prvenstva ako želi da održava u životu nadu o osvajanju desetog uzastopnog skudeta. Prednosti Juventusa su ponos igrača koji se probudio posle ispadanja iz Lige šampiona, forma krilnih igrača Kjeze i Kvadrada, i povratak Dibale koji je propustio veći deo sezone zbog povrede. Na strani Intera je stečeno samopouzdanje, povoljan raspored utakmica i regeneracija Eriksena i Sančeza.

CORRIERE DELLO SPORT

Romo, dajmo jedan gol”, traži eksplicitno trener Paulo Fonseka od svojih igrača da pobede Šahtjor i u revanš meču u Kijevu. U podnaslovu se prenosi stav kormilara Đalorosih da nisu došli u Ukrajinu da bi čuvali stečenu prenost iz Rima od 3-0 i da će večeras napad Rome biti kompletno španski: Pedro, Perez i Borha Majoral. Osim Pelegrinija i Džeka koji će biti pošteđeni, barem na startu meča, predah bi trebalo da dobiju i Mančini i Spinacola.

Na unutrašnjim stranama se kaže da Roma odlučuje o toku ove sezone u sledeće dve utakmice protiv Šahtjora i Napolija. Roma se nikada nije plasirala u četvrtfinale LE, a za kase kluba je fundamentalno važno da se tim plasira u Ligu šampiona. U tekstu se dodaje da su ukrajinske vlasti povukle prethodnu odluku da dozvole ulazak 15.000 navijača na Olimpijski stadion i da će se meč igrati bez publike.

Korijere posećuje veći prostor duelu sa Napolijem u nedelju nego meču sa Šahtjorom, dobrim delom i zato što se samo 24 puta dogodilo od 498 slučajeva u kojima je iz evropskih kupova ispao tim koji je prvi meč dobio sa 3:0.

Lacio ispao spasavši čast”, sa olakšanjem konstatuje Korijere da Nebeskoplavi nisu doživeli totalni brodolom u Minhenu i da su izgubili sa prihvatljivih 2:1. U podnaslovu se podvlači da je na konačan ishod uticala velika greška Muričija koji je napravio nepotreban penal koji je Levandovski pretvorio u gol.

Po ocenama Korijerea u timu Lacija su bili najbolji Milinković Savić, koji je sinoć nosio kapitensku traku u odsustvu Lulića i Imobilea, Lacari, Korea i Parolo. Svi su dobili 6,5. Na udaru kritika se našao Vedat Murići koji je još jednom razočarao u ovoj sezoni i aktuelizovao je pitanje kako je bilo moguće da štedljivi Lacio potroši na njega gotovo 20.000.000 evra.

Urgentno su potrebne promene” naslov je analize u kojoj je petoro dekana sportskog novinarstva u Italiji detektovalo sve slabosti timova Serije A u Evropi. Na nišanu kritika su se našli italijanski treneri koji su se dokazali u inostranstvu, ali sa timovima Serije A ne uspevaju da naprave razliku. Poslednji italijanski tim sa italijanskim stručnjakom na klupi koji je osvojio evropski trofej bio je Milan Karla Ančelotija pre gotovo 14 godina.

Uzbuna u Interu. Handanović pozitivan na kovid” i Korijere izveštava o kapitenu Intera koji će morati da provede sledećih deset dana u izolaciji. U podnaslovu se navodi da će njegovo mesto između stativa zauzeti Radu.

Velika dilema Napolija: Osimhen ili Mertens”, svedoči Korijere da trenera Rino Gatuzo ima slatku muku oko izbora špica za meč sa Romom jer su i Nigerijac i Belgijanac u usponu forme. Istovremeno se potvrđuje da je Lozano potpuno ozdravio i biće spreman za gostovanje na Olimpiku.

Korijere objavljuje i veliki intervju sa Dušanom Vlahovićem sa indikativnim naslovom: ”Vlahović lekar Ljubičastih”. U tekstu se kaže da je sa 12 golova i velikom željom da se dokaže Vlahović postao zaštitno lice Fjorentine koju želi da ozdravi pre nego što donese odluku o svojoj budućnosti. U razgovoru za Korijere Vlahović je rekao da je zarad ljubavi majke počeo da uči medicinu, ali da ga je posle fudbal odveo na drugu stranu. Vlahović je priznao da se preporodio sa Prandelijem na klupi i da mu je najteži momenat bio posle meča sa Interom na San Siru kada je promašio dve kolosalne šanse: “Iskren da budem i ja sam imao sumnje posle te utakmice da li sam na visini Serije A”. Vlahović je još rekao da je na prvu loptu imao odličan odnos sa Prandelijem i da su se odmah skapirali. Velike reči zahvalnosti Vlahović je imao i za Riberija koji mu je neizmerno pomogao savetima i ličnim primerom da postane bolji fudbaler i čovek. “Pričajući i gledajući Riberija svakodnevno shvatio sam šta znači biti šampion na terenu i van njega”, rekao je srpski napadač. Dušan je izbegao direktne odgovore na pitanje o svojoj budućnosti sakrivši se iza rečenice da sada misli na 11 finala, odnosno 11 utakmica do kraja sezone na kojima Fjorentina treba da obezbedi prvoligaški status.

TUTTOSPORT

“Toro! Toro!Toro!”, aludira dnevnik na tri gola Torina protiv Sasuola u posledjih petnaestak minuta meča koji su omogućili timu Davidea Nikole da preokrene u potpunosti rezultat i zabeleži prvu pobedu na domaćem terenu u Seriji A u ovoj sezoni. U podnaslovu se opisuje kao ludački preokret Granata koji su na dva gola Berardija odgovorili sa dva pogotka Zaze i golom Mandragore za konačnih 3:2. “Ova pobeda je suštinski važan u borbi za opstanak. Nikola: ovo može da bude momenat preokreta”, citiraju se reči trenera Granata koji čvrsto veruje da njegov tim može da sačuva prvoligaški status.

Ronaldo ostaje”, to je rezultat ankete koju je listi sproveo među 11 fudbalskih menadžera koji su odgovarali na pitanje da li će CR7 ostati do kraja ugovora u Juventusu. “Svi su uvereni da će se saradnja između Juvea i Ronalda nastaviti”, stoji u podnaslovu uz dodatak da takođe postoji koncenzus među menadžerima da je Lokateli profil igrača koji najviše nedostaje ovom Juveu.

Ibra vidi crveno”, najavljuje se povratak Zlatana Ibrahimovića na teren posle oporavka od povrede protiv Mančester Junajteda. Na unutrašnjim stranama se navodi da je vreme da Milan napravi podvig na San Siru i ostvari pobedu na svom terenu protiv velikog tima. Tutosport najavljuje Ibrahimovića od prvog minuta u sastavu Milana, ali ostavlja mogućnost za iznenađenje pošto će zavisiti direktno od Zlatana da li će se pojaviti u startnoj postavi ili ne.

“Kovid, zabrintust zbog žarišta”, i Tutosport izveštava o pozitivnom rezultatu Handanovićevog testa na Kovid-19 i da se sa zebnjom iščekuju rezulati novih testiranja. Torinski dnevnik objavljuje i priču o tome da je vrednost igrača Intera utrostručena tokom ove sezone. Po računici torinskog lista Inter je svoju startnu postavu, sa Eriksenom i Perišićem na sredini terena, platio 162.000.000 evra, danas ista 11-orica igrača vrede 500.000.000 evra. Najskuplji je Lautaro Martinez, 120 miliona, slede Lukaku, Barela, Bastoni, Hakimi, De Fraj i Škrinjar.

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara