Sa utakmice Napoli – Inter (© Reuters)
Sa utakmice Napoli – Inter (© Reuters)

Buongiorno Italia: Vreme je da padne i Napoli!?

Vreme čitanja: 7min | uto. 03.01.23. | 12:22

Dušan Vlahović na leto može da ide za 90.000.000 evra, Milan i Lacio u vrtlogu napadačkih problema

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Da li je posle PSŽ-a i Benfike vreme da padne i Napoli? To je najčešće pitanje u Italiji ovih dana. Azuri su poslednji tim u elitnoj fudbalskoj Evropi koji još uvek nije doživao poraz u šampionatu.

Izabrane vesti

Nastavak sezone je ukazao da ćemo imati mnogo anomalija u prvoj polovini 2023, praktično to je, verovatno, jedina nada za klubove u Seriji A koji ciljaju Napoli u trci za skudeto.

Zakon velikih brojeva navodi i da bi sudar Intera i Napolija mogao da se završi remijem imajući u vidu skor Nerazura: deset pobeda i pet poraza. Mnogo toga zavisi na koji način doživljava ovaj meč Simone Inzagi i njegovi igrači. Ako trener milanskog kluba bude imao pristup kao da je sutrašnji duel neka vrsta finala, šanse Intera će porasti. Inzagi je specijalista za „nokaut“ mečeve: od šest finala u svojoj trenerskoj karijeri, samo jedno je izgubio, i to prvo protiv Juventusa u finalu Kupa Italije 2017.

Glavna briga Inzagija su Kvarchelija i Osimen. Za Gruzina se sprema neka vrsta „kaveza“. Škrinjar će imati poseban zadatak da motri Kvarcheliju, a Dumfris i Barela obavezu da udvajaju i pomažu naizmenično Slovaku. Kako stvari stoje, iskusni Ačerbi bi trabalo da uz pomoć Bastonija zaustavi Osimena, dok će Dimarko biti više bek nego krilo s obavezom da zaustavi Politana ili Lozana.

Prema informacijama koje stižu iz Apijano Đentilea, sve je izvesnije da ćemo u napadu videti tandem Džeko-Lukaku dok će dvojica Argentinaca, Lautaro Martinez i Hoakin Korea, čekati šansu na klupi.

Loša vest za Inzagija je povreda Marcela Brozovića. Hrvat će preskočiti sledeća tri meča u prvenstvu i u Interu se nadaju da bi mogao da se oporavi za Superkup sa Milanom u Saudijskoj Arabiji 18. januara. Čalhanoglu će igrati u ulozi režisera igre dok bi Mhitarjan trebalo da bude na raspolaganju i pored problema sa pubalgijom.

Brojevi Napolija su zastarašujući u ovoj sezoni i ako Spaletijevi momci budu nastavili u istom ritmu niko neće moći da zaustavi Azure. Napoli je postigao najviše golova, konstruisao najviše šansi za gol, najbolje vertikalizuje igru u Seriji A i samo je na tri utakmice dozvolio protivničkim timovima da zatresu više od jednom mrežu Mereta.

Kvarchelija i Osimen su, barem tako kažu u Kastel Volturnu, već u formi i orni da poklone svom treneru Lučanu Spaletiju u njegovoj 64-oj godini prvi skudeto. Mala je nedoumica ko će kompletirati napadački trozubac Politano ili Lozano. Čini se da je Italijan u blagoj prednosti nad Meksikancem.

U veznoj liniji takođe postoji jedna nepoznanica. Angisa nije u top formi i Endombele bi mogao da se pridruži nezamenljivim starterima, Lobotki i Zjelinsko. U odbrani će, po svojoj prilici, igrati Huan Žesus, bivši igrač Intera. Rahmani se oporavio od povrede, ali su u Napoliju orjentisani da postepeno vrate u pogon stamenog defanzivca. Na poziciji levog beka Olivera je ispred Marija Ruija i trebalo bi da on počne susret.

VLAHOVIĆ MOŽE DA IDE ZA 90.000.000 EVRA

Italijanski mediji pišu da je menadžer Dušana Vlahovića imao nekoliko poziva od zainteresovanih klubova iz Evrope. Iz Kontinase je stigao jasan odgovor. U januaru nema govora o prodaji Vlahovića. Sledećeg leta, ko želi da pregovara, mora da stavi 90.000.000 evra na sto.

Juve pokušava da iskoristi dobre odnose sportskog direktora Federika Kerubinija sa mamom Adrijena Rabioa kako bi isposlovao produžetak ugovora koji ističe sledećeg juna. Bjankoneri su spremni da ponude 7.000.000 evra, plus 1.000.000 kroz bonuse. I pored toga što se radi o vrlo primamljivom predlogu, francuski vezista želi da igra u Premijer ligi a mama Veronik traži 10.000.000 evra, tako da Juve može da uđe u igru samo ako Veronik i Adrijen ne nađu klub u Engleskoj koji bi zadovoljio njihove apetite.

Sergej Milinković Savić i Alekis Makalister ostaju u vrhu spiska želja Juventusa, ali za sledeću sezonu, ne u januaru.

Di Marija i Paredes su se konačno vratili u Torino. Raspoloženje među navijačima Juventusa je takvo da neće biti iznenađenje ako dvojica Argentinaca budu dočekani zvižducima i uvredama već protiv Kremonezea. Maks Alegri još nije odlučio da li da ih povede u grad Stradivarija, ako i budu na spisku putnika biće na klupi.

Sve glasnije se priča i da bi od sledećeg leta Riki Masara mogao da preuzme ulogu Federika Kerubinija i da postane prvi operativac na fudbalskoj pijaci Stare dame, odnosno sportski direktor.

LEAO TRESE MREŽE SAMO NA SAN SIRU

Rafa Leao je u centru pažnje iz više razloga ovih dana. S jedne strane njegov produžetak ugovora sa Milanom ili eventualna prodaja je jedna od najintrigantnijih priča u Evropi, a s druge je ostao jedini napadač u top formi na raspolaganju Stefana Piolija. Origi, Rebić i Ibrahimović su povređeni, Žiru nije spreman za 90 minuta protiv Salernitane, a Lazetić je i dalje zelen da bi nosio teret startera u Seriji A.

U tom ping-pongu između vesti sa fudbalske pijace i povreda u Milanu podseća se da je Leao u prethodnoj godini prestao da postiže golove na gostovanjima. U celoj 2022. Portugalac je u Seriji A postigao samo jedan gol van San Sira, dok je na njemu zatresao mrežu 12 puta.

Budući da Milan u sredu igra protiv Salernitane nije isključeno da Leao zaigra i u ulozi klasičnog centarfora, ako ne od prvog minuta, onda kada Žiru izađe sa terena, pod uslovom da Francuz počne meč od prvog minuta.

ROMA SE UZDA U VERNOST DIBALE I MURINJA

 Dibala (© Reuters) Dibala (© Reuters)

Generalni direktor Rome Tijago Pinto pokazuje optimizam kada je u pitanju budućnost Žozea Murinja i Paula Dibale u Romi. Veruje da će njih dvojica presudno doprineti u godinama koje dolaze uzletu Đalorosih, da će biti njegovi noseći stubovi.

Pinto je svestan, budući da je i sam Portugalac, da interesovanje nacionalne selekcije Portugala nije za potcenjivanje i da je prilično intrigantna ponuda za Murinja imajući u vidu kvalitet reprezentacije. Pinto poznaje do u detalje tačke ugovora Dibale sa Romom i da Argentinac može da ode iz Trigorije ako se klub ne kvalifikuje za Ligu šampiona za 20.000.000 evra za italijansko tržište, a 12.000.000 evra za inostranstvo.

Pinto je u intervjuu za Gazetu potvrdio želju kluba da nastavi saradnju sa Murinjom i Dibalom još dugi niz godina, odnosno da su oni tek na početku avanture u Rimu. On je podsetio da je familija Fridkin investirala već 740.000.000 evra u klub, kao i da je Roma obavezna da poštuje postignut sa UEFA oko finansijskog fer-pleja. Rukovodilac Rome je izrazio razumevanje za Murinjove zahteve oko pojačanja, posebno u veznom redu, ali je podvukao da mora da poštuje okvire postavljene od vlasnika kluba i UEFA krzo finansijski fer-plej.

„Dibala i Vajnaldum će biti naša stvarna pojačanja u januaru imajući u vidu da je Paulo odigrao malo mečeva a Vajnaldum tek par minuta“, podvukao je Pinto.

Neizbežna tema je bio Nikolo Zaniolo. Pinto je potvrdio da nisu na programu susreti sa menadžerima italijanskog igrača i da će se o pordužetku ugovora pričati tokom proleća ili sledećeg leta. Po Pintu, Zaniolo bi trebalo da se koncentriše isključivo na teren jer ima kvalitete da postigne dvocifreni broj golova i podeli još više asistencija.

Sve su hladniji odnosi između Krisa Smolinga i Rome. Dve strane se sve više udaljavaju smanjujući šanse da bi moglo da dođe do produžetka saradnje. Smolingu ističe ugovor u junu i pretenduje da dobije dvogodišnji ugovor i istu platu kao Mančini (4.000.000 evra), dok Roma nudi jednogodišnji ugovor koji bi se automatski produžio za još jednu sezonu ako odigra 50 odsto utakmica, dok bi plata bila 3.000.000 evra plus pola miliona kroz bonuse.

GODINE STIŽU IMOBILEA

Čiro Imobile se oporavio od povrede i protiv Lećea će predvoditi Nebeskoplave. Učinak u prvih 15 kola nije bio na visini igara kapitena Lacija i pored šest golova i tri asistencije. Postavlja se pitanje da li se radi o prolaznoj krizi, u dobroj meri uslovljenoj i povredama, ili početku kraja karijere velikog golgetera, s obzirom na to da u februaru puni 33 godine.

Način na koji igra Imobile je veoma zahtevan i podrazumeva veliku potrošnju energije usled širokog radijusa kretanja. Istovremeno, Imobile je klasičan igrač koji ne zna da se štedi, a alergičan je na zamene i konkurenciju u timu. Italijanski centarfor nije ni kao Žiru, a ni Džeko ili Ibrahimović i morao bi da počne da razmišlja o promeni tipa igre i raspoređivanja snage ako želi produži fudbalsku karijeru.

Jedan od razloga zašto Sari insistira na još jednom klasičnom centarforu je upravo taj da može bolje da rasporedi broj utakmica i minutažu Imobilea. U tom kontekstu se priča o Bonacoliju iz Salernitane, međutim, iz Salerna je stigao negativan odgovor i pored toga što je napadač veoma zainteresovan, čak voljan da se preseli u Rim.

Dobre vesti za Sarija pred okršaj sa Lećeom su stigle od Kataldija i Luisa Alberta: obojica će biti na raspolaganju za meč na stadionu Via del Mare.

 


tagovi

Buongiorno ItaliaŽeljko PantelićLučano SpaletiSimone InzagiĆiro ImobileRafael LeaoDušan VlahovićPaulo Dibala

Obaveštavaj me

Roma
Inter
Lacio
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara