Bura u Hrvatskoj, isplivala sporna VAR komunikacija: Idite u k...c svi zajedno

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.02.24. | 16:08

Ogromna se prašina digla nakon utakmice Varaždina i Hajduka

Kiksnuo je Hajduk pre tri dana na gostovanju Varaždinu i propustio priliku da preskoči Rijeku na čelu tabele hrvatskog šampionata. Ipak, početak radne nedelje obeležava velika bura u hrvatskom fudbalu, bura koja se podigla nakon što su u javnosti isplivali razgovori i detalji iz VAR sobe tokom dve sporne situacije.

Naime, u fokusu su poništeni gol Marka Livaje za 2:1 iz 78. minuta i vodeći pogodak Varaždina iz 40. minuta u režiji Leona Belcara kojem je prethodio potencijalni prekršaj upravo nad Livaja. U javnost su procureli audio snimci iz VAR sobe, odnosno komunikacija arbitara toko spornih situacija.

Izabrane vesti

Ako pitate navijače Hajduka, u glas će vam reći da je Livaja fauliran od strane Luke Jelenića neposredno pre nego što je Varaždin poveo. Da je situacija u najmanju ruku bila sporne prirode toliko da je glavni sudija Fran Jović morao da bude pozvan da gleda snimak, smatrao je jedan od sudija u VAR sobi u kojoj je glavnokomandujući bio Ante Čuljak. Komunikacija iz VAR sobe dostavljena je mediju Sportske novosti.

Vuče ga, vuče ga. Fran, Fran, pa j****e, idi u k****! Vuče ga. Zoveš ga za ovo, moraš ga zvati‘”, govori jedan od sudija, koji, čini se, sugeriše Anti Čuljku da pozove Frana Jovića da pogleda spornu situaciju na snimku: “Idite u k**** svi zajedno!”, čuje se na kraju snimke.

Nakon toga je VAR sudija Čuljak pitao glavnog arbitra Jovića, kako je on video situaciju: “Šta si vidio, Fran, daj mi reci sad?”, upitao je Čuljak i dobio odgovor: “Video sam obostrano povlačenje, da ovaj njega čupa, i ovaj njega.”

Potom se u pozadini čulo sledeće... “Fran, daj molim te, slušaj me. Moraš doć‘ do klupe.” Čuljak je prihvatio sugestiju i pozvao Jovića da dođe do klupe. U VAR sobi su potom usporili snimak, te zamrzli sliku u momentu do Livaja i Jelenić drže jedan drugoga. Zaključak je bio obostrano povlačenje, te nije bilo razloga da gol domaćina bude poništen. “Potvrđujem ti pogodak, ajde”, čuje se na kraju snimke.

Do komešanja javnosti došlo je budući da je neko iz produkcijske kuće Croatel, zadužene za produkciju utakmica HNL-a, ilegalno prosledio sporne snimke javnosti i to ne u punoj formi, već samo isečke koji su narušili kompletan kontekst.

Međutim, Hajduk nije ostao imun, na prema mišljenju kluba čak tri sudijska propusta (osim pomenmuta dva, smatraju da im nije dosuđen i penal), te je obavestio javnost da je poslao zvaničan dopis predsedniku Fudbalskog saveza Hrvatske Marijanu Kustiću i predsedniku sudske komisije Brunu Mariću. Stav kluba je da sudije nisu jednoglasno utvrdile da je Livaja bio u ofsajdu prilikom postizanja gola i stoga traži objašnjenje zbog čega je gol poništen.

Povodom snimaka koji su doveli do haotične i prilično konfuzne situacije oglasio se i pomenuti Croatel.

"Smatramo da je nedopustivo da se snimci iz VAR sobe prosleđuju bilo kome osim ovlašćenim stranama prema zaključenom ugovoru. Croatel snimke nije dostavio nikome, pa tako ni navedenom portalu. Smatramo da nadležni treba da utvrde ko je i iz kog razloga navedeni snimak plasirao. Croatel profesionalno obavlja svoj posao za HNS i VAR od 2019. godine i potpuno neutralno pristupa svakoj utakmici. Ni u kom slučaju nam nije u interesu uticati na regularnost takmičenja", stoji u saopštenju za javnost.

Podsetimo, u Hrvatskoj se vodi jedna od interesantnijih šampionskih trka poslednjih godina. Rijeka prednjači na tabeli sa 50 bodova, Hajduk ima jedan manje, a Dinamo je sakupio 47, ali ima meč manje u odnosu na timove kojima gleda u leđa.


tagovi

Hajduk SplitVaraždinVAR tehnologijaMarko Livaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara