Sandro Švarc slavi s navijačima (©Reuters)
Sandro Švarc slavi s navijačima (©Reuters)

Buvač izabrao trenera: Klop ga nokautirao i oterao iz kluba

Vreme čitanja: 2min | sre. 14.10.20. | 20:46

Stiže iz čuvene Majncove škole i svi kažu da je veliki potencijal

Ima klubova kao što su Ajaks, poznati po tome što svake sezone lansiraju nekog novog vunderkinda. A imate i Majnc, koji se poslednjih godina specijalizovao za proizvodnju najtalenovanijih trenera Evrope. Jirgen Klop pravi čuda s Liverpulom, Tomas Tuhel sedi na klupi Pari Sen Žermena, Martin Šmit se doduše ugruvao u Volfzburgu, dok je Željko Buvač rešio da se oproba na funkciji sportskog direktora Dinama. I sada je u Moskvu doveo još jednog Majncovog đaka, nekadašnjeg trenera Sandra Švarca, koga je postavio za šefa stručnog taba ruskog kluba.

Izabrane vesti

Imali smo trojicu kandidata i odlučili se sa za Sandra. On je mlad, ali već iskusan. I zna da radi i sa zvezdama i sa talentima. Pun je energije, zna sa ljudima, a najveći plus mu je vizija fudbala, koja se poklapa sa našom filozofijom“, obrazlaže Buvač, dugogodišnji Klopov asistent.

Švarc je, između ostalog, zaslužan što je Abdu Dijalo u Majncu od igrača vrednog 5.000.000 prešao put do čoveka na kome su Nemci zaradili 28.000.000 kad su ga prodali Borusiji Dortmund. On je u Majnc doveo i Žan-Filipa Matetu, Pjera Kundea, Musu Nijakatea i Arona Martina, koji su i danas okosnica tima.

Ali je i na druge načine vezan za Majnc. Tamo je igrao od 1998. do 2004. i delio svlačionicu sa Jirgenom Klopom, koji ga je čak na jednom treningu nehotice nokautirao u vazdušnom duelu.

Sećam se da nisam hteo da mu se javim na telefon tog dana. Ali sutra je već sve bilo u redu“, smeje se Švarc.

Igrao je centralnog veznog, kažu da je imao visoku fudbalsku inteligenciju, ali je bio užasno spor i na kraju je morao da ode iz Majnca. Oterao ga je, pogađate, Klop kad je postao trener. Ali su i dalje u dobrim odnosima.

Švarc je potom išao u Rot Vajs, pa Vehen Visbaden u kome su prepoznali njegov intelekt te su mu dali šansu da direktno iz kopački sedne na klupu. U Vehenu je inače učio od čuvenog Volfganga Franka, on je obožavao Ariga Sakija i prvi je u Nemačkoj ukinuo libera, pošto je smatrao da se tako ostavlja previše prostora između poslednje linije i sredine terena. Frank je od igrača tražio da brojčanu prednost stvaraju tako što će je presingom uzimati rivalu ili ga terati da igra na duge lopte. Govorio je da rival mora da beži od tebe, da bude toliko uplašen da otrči u svlačionicu i zaključa se u tuš kabini.

Tu je krenula Švarcova karijera, a onda je 2017. stigao u Majnci i zadržao se do novembra 2019. Tek mu je 41 godina. I ovo je velika prilika da pokaže šta zna.


tagovi

Željko BuvačSandro Švarc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara