Čak 50 novih pravila? Evo kako će fudbal izgledati od sutra

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.11.18. | 11:45

Zaboravite najvažniju sporednu stvar kakvu ste poznavali...

Pred fudbalom je istorijski dan. FIFA i Internacionalni bord fudbalske asocijacije danas će se sastati kako bi razmatrali izmene pravila ove igre. Čak 50 novih predloga nalazi se na dnevnom redu, o nekima je bilo reči i prethodnih meseci, a mi ćemo vas još jednom provesti kroz najzanimljivije izmene.

NEMA NASTAVKA POSLE PENALA

Izabrane vesti

- O ovome se dosta priča poslednjih nedelja. Ukida se pravilo nastavka igre posle najstrože kazne. Razlog je jasan, niko više ne poštuje pravilo da ne sme da se utrči u šesnaesterac pre nego što lopta krene sa bele tačke, pa će ubuduće penali biti izvođeni kao i posle produžetaka, bez nastavka igre.

JOŠ PRAVILA O PENALIMA

- U slučaju namernog vraćanja lopte golmanu nogom, čuvar mreže gubi status "specijalne pozicije" i tretira se kao običan igrač u polju. To znači i da ukoliko bude igrao rukom - kao i ostali na terenu - skrivio je penal.

- Uvodi se ABBA sistem izvođenja jednaesteraca. To znači da šuteri ne izvode najstrože kazne u penal serijama kao do sada, jedni pa drugi, već da se mešaju, u prvoj seriji puca prvi A, u drugoj puca prvi B tim. To je i iz razloga što je postojeći sistem nepošten jer je u 60% penal serija pobeđivao tim koji je pucao prvi.

ŠTA JE RUKA?

- Trenutno, to niko ne zna jer gotovo sve može da se interpretira kao (ne)prirodna pozicija ruke. Zato Bord želi da ovde postavi jasnije granice: ako je šaka/ruka iznad nivoa ramena, to je uvek nedozvoljena igra i mora da se sankcioniše.

- Čak i kada gol bude postignut rukom, od sada će biti manje mogućnosti za interpretaciju od strane samih sudija. Nijedan pogodak rukom neće važiti u budućnosti, bilo da je postignut namerno ili slučajno.

KRAĐA VREMENA

Ništa ne izluđuje navijače kao igrači koji se trude na sve načine da ukradu koji sekund pre poslednjeg sudijskog zvižduka. To će im biti otežano.

- Kada igrač bude zamenjen, on više neće moći da se šunja i okleva sa napuštanjem terena, već će napustiti teren na mestu na kojem stoji, kako bi igra mogla odmah da bude nastavljena.

- Golman od sada može da doda loptu saigraču i u šesnaestercu iz gol-auta. Do sada se u takvim slučajevima slobodan udarac ponavaljao, pa se i tu gubilo vreme.

- Međutim, neke od novih odredbi su i zbunjujuće kao na primer ova: Faulirani igrač kojem se ukazivala pomoć može da se vrati na teren i izvede slobodan udarac ili penal odmah. To će svakako stvoriti polemiku jer bismo imali slučaj da je neko simulirao povredu, da mu je ukazana pomoć i da je igrao u istom napadu kao da se ništa nije desilo.

OSTALO...

Nova pravila trebalo bi da spreče i nesportsko ponašanje na terenu.

- Ubuduće, samo igrači tima koji se brani smeju da stoje u živom zidu, dakle nema više protivničkih igrača. Time će se sprečiti guranje i gužva koje obično nastaju.

- I trenerima se od sada pokazuju žuti i crveni kartoni. Kao i fudbaleri i oni mogu da budu suspendovani, ukoliko nakupe više javnih opomena.

Foto: Reuters


tagovi

FIFApromena pravila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara