Lazar Carević (©Star Sport)
Lazar Carević (©Star Sport)

Carević i slučaj "sporne rukavice": Birao sam Crnu Goru, odakle potiče moja srpska krv, reakcija Saveza izostala sa razlogom

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.06.23. | 11:22

"Reprezentaciju sam doživljavao kao borbu za svoju državu, a ne kao političku jazbinu. Međutim, sva ova priča je nebitna i smešna", kaže golman Vojvodine

Slučaj Lazara Carevića zatalasao je duhove u fudbalskom regionu. Golmanu Vojvodine praktično nije dozvoljeno da brani za Crnu Goru zbog spornih rukavica koje na sebi imaju šare koje podsećaju na boje srpske zastave, zbog čega mu je Srđan Kljajević, inače pomoćnik selektora Miodraga Radulovića, rekao da "ne dolazi ako namerava da brani u tim rukavicama" i da "ide da brani za Srbiju". Zbog istih su ga navijači Crne Gore vređali na utakmici sa Srbijom...

Carević je u međuvremenu odlučio da je najbolje da ne dolazi, što znači da neće biti u kombinaciji za utakmice sa Mađarskom u Ligi nacija i Češkom u prijateljskom odmeravanju snaga.

Izabrane vesti

"Na prošlom okupljanju, na utakmici sa Bugarskom, nosio sam iste rukavice kao na meču sa Srbijom - one tada nisu bile upitne. Što se tiče samih rukavica, taj model koristim godinama i moji sponzori, kako izađe koji model u novoj boji, mi iste šalju. Uostalom iste nose i Mark ter Štegen i Emilijano Martines", rekao je Carević za Vijesti.

Golmana Vojvodine nije bilo na okupljanju nacionalnog tima, a selektor Miodrag Radulović je izjavio da treba pitati Carevića zašto nije došao.

"Licemerno je da selektor Radulović mene poziva da objasnim zašto nisam došao, nakon intenzivnog razgovora koji je trajao skoro mesec dana. Za razliku od njega, ja smem reći istinu. Prilikom našeg razgovora, pre 20 dana je znao da neću doci, a tada smo se dogovorili i da preskočim ovo okupljanje".

Posebna je priča sa Radulovićevim pomoćnikom Srđanom Kljajevićem...

"Dan nakon incidenta obavio sam telefonski razgovor sa gospodinom Kljajevićem kojem sam pri dolasku u reprezentaciju poklonio iste rukavice da odnese njegovom sinu, tada te rukavice nisu bile srpske. U razgovoru je on, kao pomoćni trener, rekao da ako mislim da nosim te rukavice ne treba da dolazim da branim za Crnu Goru, što sam ja trenutno i uradio".

Što je najzanimljivije, selektor je bio šokiran Kljajevićevim ponašanjem...

"On je mene zvao i preneo sam mu ponašanje Kljajevića na šta je on bio šokiran i rekao je da će videti o čemu se radi. U nastavku razgovora sam mu saopštio da sam očekivao barem neku reakciju na terenu njega ili saigrača, na šta mi je on odgovorio da to nije čuo, nego da su mu posle preneli i da, ako se to stvarno desilo, da je to prvi put u istoriji i da je to sramota. Ja sam mu odgovorio da se to desilo, prošlo je i iza mene je. Pošto je njegov zamenik spreman dan nakon incidenta da mi kaže da ne dolazim da branim ako ću braniti u tim rukavicama i da idem da branim za Srbiju, smatram da taj stručni štab nema osnovno poštovanje prema svom igraču", naveo je Carević za Vijesti.

Na sve to, Radulović mu je rekao da dođe na okupljanje, uprkos svemu...

"A ja sam očekivao rekaciju Saveza koja je sada verujem, sa razlogom izostala, i rekao sam mu da neću doći. U daljem razgovoru zamolio me da sa ovim ne idemo u javnost, što sam ja svakako planirao, jer je ovo tragikomično".

Vratio je film Carević na ono što se događalo 27. marta pod Goricom.

"Što se tiče događaja koji se 'slučajno' desio protiv reprezentacije Srbije, bio sam šokiran da moji 'navijači' vređaju mene i moju porodicu, kao nekoga ko nikada nije napravio nijedan prekršaj u reprezentaciji. S druge strane, sve mi je to bilo smešno što čujem i vidim ispred sebe. Nakon utakmice kada sam shvatio šta je pravi povod za takvo divljaštvo, bilo mi je smešno i u neverici sam čitao šta je pravi razlog zbog čega su oni bili revoltirani", ističe golman i dodaje:

"Reprezentaciju sam doživljavao kao borbu za svoju državu, a ne kao političku jazbinu. Međutim, sva ova priča je nebitna i smešna".

Što se tiče saigrača...

"Oni su samo pod tušem i iza ćoška stali uz mene, ali im stvarno ništa ne zameram. Oni su tu duže i verovatno to tako ide. Međutim, opet ponavljam, ne zameram im ništa i iz srca im želim sve što i sebi u profesionalnoj sportskoj karijeri".

Carević ne krije da je od početka želeo da igra za Crnu Goru.

"Kada sam mogao da biram, odabrao sam da branim za moju državu Crnu Goru, odakle potiče moja srpska krv. Odazvao sam se svakom pozivu od pionirske do A selekcije, čak par puta i povređen. Prilikom okupljanja doživeo sam i povredu što me dosta usporilo u napredovanju u Barseloni, a pritom niko iz Saveza me nije kontaktirao da vidi kako teče moj oporavak. Ja sam se i dalje rado odazivao pozivima za reprezentaciju".

Što se tiče povratka u reprezentaciju...

"Meni ostaje da se posvetim sebi, pripremama za sledeću sezonu kako bih branio boje svoga kluba Vojvodine i nadam se da ću u nekom narednom periodu doći u priliku da uz neke bolje ljude opet igram fudbal za svoju državu Crnu Goru. Do tada, reprezentaciji želim da ostvari sve uspehe koje sam želeo da ostvarim sa njom".


tagovi

Lazar Carevićreprezentacija Crne GoreMiodrag Radulović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara