Ćavi Ernandez (©Reuters)
Ćavi Ernandez (©Reuters)

Ćavijeva poruka za kraj: Fermina smo spasli pozajmice, pomogli smo igračima da budu bolji

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.05.24. | 09:32

"Imam osećaj da je sve što sam radio ove dve i po godine izazivalo zemljotres. Stalno sam bio pod lupom", ističe bivši kapiten i, uskoro i zvanično, bivši trener Barselone

Zimus najavljen rastanak Ćavija i Barselone biće ozvaničnen narednih dana, možda i sati. Iako je delovalo da će doći do preokreta i da je Đoan Laporta ubedio nekadašnjeg kapitena da ostane na klupi, ispostavilo se da od toga nema ništa. Ćavijeva izjava o lošoj finansijskoj situaciji kluba udarila je na predsednikov ego, pa će, kako stvari stoje, naredne sezone ekipu voditi Hans Diter Flik. Nemac je već ispred kapije Nou Kampa sa pištaljkom u ruci, samo čeka da Barsino rukovodstvo obavi poslednji sastanak sa Ćavijem i zvanično mu se zahvali za prethodne dve i po godine saradnje.

Nakon poslednje utakmice u sezoni, sa Seviljom u gostima (2:1) Ćavi se osvrnuo na rastanak i priznao da mu teško pada, iako je zimus sam insistirao na tome.

Izabrane vesti

"Pokušao sam da kontrolišem emocije, teško je kada znaš da ne nastavljaš dalje, ali mislim da smo odigrali dobru utakmicu. Osvojili smo 85 bodova, koliko smo i planirali (prošle sezone sa 88 osvojena titula). Nadao sam se da ćemo nastaviti dalje, ali nismo mi iz stručnog štaba bili ti koji su odlučivali. Bila je ovo teška sezona, uživali smo u njoj, ali i patili. Bilo je veoma uzbudljivo", izjavio je Ćavi za DAZN.

Upitan je i da li on i njegovi najbliži saradnici svojevoljno odlaze iz kluba, kao što je najavio u januaru kada je rekao da će podneti ostavku.

"Ne, jer smo želeli da nastavimo, ali klub je doneo odluku i mi je poštujemo. Dobro smo radili uprkos tome što nismo odbranili titulu i mislim da smo generalno bili na pravom putu. Ponosan sam na dva trofeja za dve i po godine u trenucima velikih problema za klub. Igrači su bili sjajni i zbog njihove reakcije na kraju sam se naježio".

Mislio je tu Ćavi pre svega na emotivan potez Fermina Lopesa koji mu je nakon gola Sevilji potrčao u zagrljaj.

"Fermin je poseban slučaj jer nije bio na Barseloninoj mapi. Spasli smo ga pozajmice jer smo na treninzima videli da ima samopouzdanje i da može da doprinese ekipi. Ima veliki kvalitet i ako se bude verovalo u njega, klub će dobiti odličnog igrača za duži period. Ima Barselona veoma dobru generaciju mladih fudbalera, napredovali su i moje najbolje nasleđe je njihovo poštovanje. Drago mi je da smo im pomogli da budu bolji fudbaleri".

Bivši kapiten Katalonaca nije želeo da priča o konkretnim razlozima za prekid saradnje. To pitanje adresirao je na predsednika Laportu.

"Razlozi za tu odluku nisu moji. Predsednik je taj koji ih mora reći, ali nije bitno hoće li to učiniti ili ne jer Barsa je iznad svih".

Vidno razočaran bio je Ćavi zbog odlaska.

"Iskreno, imam osećaj da je sve što sam radio ove dve i po godine izazivalo zemljotres. Konstantno sam bio pod lupom, a to što sam bio član najbolje Barselonine generacije dodatno je otežavalo stvari, postojala su velika očekivanja zbog toga. Nisam imao mir, ali moram to da prihvatim. Sve je to fudbal. Mislim da moj rad u teškim vremenima po klub nije dovoljno vrednovan. Kada smo došli ekipa je bila deveta, a umalo da se izborimo za titulu. Godinu dana kasnije smo osvojili prvenstvo i superkup, ali ove godine nije bilo trofeja. Titula nam je izmakla zbog četiri-pet utakmica, ali mislim da smo generalno stručni štab i ja, zajedno sa igračima, uradili dobar posao i pomogli im da budu bolji", rekao je Ćavi uz dozu samokritike jer je priznao da su on i njegovi saradnici pravili greške tokom vođenja Barseloninog tima, posebno ove sezone.

Za kraj, poruka nasledniku u ulozi trenera Barselone.

"Rekao bih mu da ga čeka težak posao. Barselona je težak klub, a posebno jer je ekonomska situacija loša. Moraće novi trener da bude spreman na žrtvu, ali će biti i potrebno strpljenje sa njim. Jedino što mu može pomoći su pobede".


tagovi

BarselonaĆavi

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara