Robert Levandovski i Fermin Lopes (©Reuters)
Robert Levandovski i Fermin Lopes (©Reuters)

Deca pamte i znaju da cene: Ferminov gest zahvalnosti na oproštaju Ćavija od Barse (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 23:08

Izdanak čuvene La Masije dao gol za pobedu u Sevilji i otrčao u zagrljaj čoveku koji mu je omogućio da ostvari snove u katalonskom klubu

Odrasli su prevrtljivi, gledaju da izvuku korist i često manipulišu kako bi došli do cilja. Za tren oka se situacija promenila u Barseloni. Jednoga časa Ćavi Ernandes bio je u zagrljaju Đoana Laporte, smeškao mu se prvi čovek Barselone i ubeđivao da ostane, da bi kroz nekoliko dana, kada mu je ego bio povređen, odlučio da mu uruči otkaz. Sa decom je drugačije, ona pamte i znaju da cene sve što je za njih učinjeno. Barem dok ne porastu.

Fermin Lopes je odrastao u La Masiji, međutim, na stotine momaka iz svake generacije čuvene Barselonine akademije nikada ne dobije šansu da zaigra za prvi tim. On jeste, zahvaljujući Ćaviju Ernandesu. I na oproštaju čoveka kome je za vreme igračkih dana nadenut nadimak El Maestro, što znači učitelj, znao je da mu se zahvali. Dao je gol za pobedu nad Seviljom i otrčao u zagrljaj čoveku koji mu je omogućio da ostvari snove u katalonskom klubu – 2:1 (1:1).

Izabrane vesti

Odluka Ćavija da isforsira Fermina Lopesa jedna je od najboljih, ako ne i najbolja njegova ove godine. U neku ruku bio je i primoran, jer Pedri je imao dosta problema sa povredama. Šta tek reći o Gaviju, kome su stradali ligamenti kolena i na terenu ga neće biti do 2025. Ali, trebalo je odabrati pravog iz La Masije, a vezista iz El Kampilja je, ispostavilo se, baš taj. Bio je među najefikasnijima, dao 11 golova u svim takmičenjima. Nakon poslednjeg, vrednog pobede na Ramon Sančes Pishuanu, bacio se u zagrljaj učitelju.

Gest za svako poštovanje.

Bio je to jedan od retkih trenutaka kada se mogao videti makar mali osmeh na licu Ćavija Ernandesa. Teško mu je pao rastanak od Barselone, iako je posle loših rezultata, pre no što će ga Đoan Laporta vrbovati da ostane i kasnije otpustiti, govorio da katalonski klub isisava energiju iz ljudi i da želi da se posveti porodici i nekim drugim stvarima, da živi sa manje stresa. Ali, isto tako, Barselona je njegova porodica. Odmah po poslednjem sudijskom zvižduku otišao je u tunel Ramon Sančes Pishuana.

Moći će da pamti trenerski mandat u Barseloni – prvi i verovatno ne i jedini – po duploj kruni, po momcima kojima je dao šansu, a tu nije samo Fermin Lopes. Veliku minutažu za vreme njegovog boravka na klupi imali su i Lamin Jamal i Pau Kubarsi. Pamtiće i da se oprostio pobedom u meču tokom kog je sevalo sa svih strana.

Robert Levandovski je akrobatskim potezom na dodavanje Žoaa Kansela otpočeo rafal. Jusef En Nesiri uzvratio, da bi se do pogotka Fermina Lopesa nizali promašaji. Bilo je i kolosalnih šansi, tresle su se konstrukcije gola nakon pokušaja Dodija Lukebakija i Pedrija. Već viđene lopte u mreži Mark Andre ter Štegen je vadio, nije im dopuštao da pređu gol-liniju, a mogao je da odahne posle neuspelog udarca Serhija Ramosa u nadoknadi.

Propustio je  štoper Sevilje da kao u danima kada je branio boje Real Madrida pokvari planove Barseloni. Ovo mu je izvesno bio poslednji meč za klub iz Andaluzije u koji se letos vratio.

PRIMERA - POSLEDNJE 38. KOLO

Petak

Đirona - Granada 7:0 (3:0)

/Garsija 30, Cigankov 33, 54, Dovbik 44p, 75, 90p, Stuani 78/

Subota

Osasuna - Viljareal 1:1 (1:0)

/Budimir 30 - Morales 57/

Sosijedad - Atletiko Madrid 0:2 (0:1)

/Lino 9, Reinildo 90+4/

Almerija - Kadiz 6:1 (0:1)

/Melero 48, Ariba 51, 86, Zaluda 57ag, Suarez 65, 71 - Okampo 30/

Rajo Valjekano - Bilbao 0:1 (0:0)

/N. Vilijams 67/

Real Madid - Betis 0:0

Nedelja

Hetafe - Majorka 1:2 (0:0)

/Alvarez 48 - Murići 90, Mafeo 90+3

Selta - Valensija 2:2 (0:1)

/Aspas 49p, Duvikas 63 - Domingez 5ag, Mari 60p/

Las Palmas - Alaves 1:1 (0:0)

/Kardona 71 - Visente 50/

Sevilja - Barselona 1:2 (1:1)

/En Nesiri 31 - Levandovski 15, Fermin 59/



tagovi

ĆaviPrimeraSeviljaBarselonaFermin LopesRobert LevandovskiJusef En-NesiriSerhio Ramos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara