Aleksander Čeferin (©Reuters)
Aleksander Čeferin (©Reuters)

Čeferin o multi-vlasništvu i finansijama: Premijer liga radi dobar posao, a drugi bi morali bolje

Vreme čitanja: 2min | sre. 15.03.23. | 19:19

"Moramo da držimo fudbal dalje od ajkula", ističe predsednik UEFA u razgovoru sa Gerijem Nevilom

Bura koju je pre dve godine (aprila 2021) izazvala vest o formiranju Superlige u organizaciji najbogatijih evropskih klubova odavno se smirila. Ne može se reći da je potpuno utihnula, jer Real Madrid, Barselona i Juventus još ne žele da odustanu od te ideje, ali povlačenje engleskih klubova nepuna dva dana nakon saznanja koje je šokiralo sve ljubitelje fudbala dovelo je do propasti prvobitnog plana.

To ne znači da je klupski fudbal na kakav smo navikli bezbedan, nema sumnje da će u budućnosti biti još pokušaja da se oformi takmičenje poput košarkaških NBA i Evrolige, ali ako pitate prvog čoveka UEFA, Aleksandera Čeferina, to neće biti uskoro.

Izabrane vesti

U emisiji Overlap na Jutjubu, koju vodi bivši engleski reprezentativac Geri Nevil, prvi čovek evropskog fudbala istakao je da bez klubova iz Premijer lige nema ni Superlige na međunarodnom nivou.

"Nema šanse da bi Superliga mogla da se igra bez Engleza. Isto je i sa Nemcima. Kada bi Bajern i Borusija Dortmund hteli da učestvuju, ljudi bi izašli na ulice, baš kao što su uradili u Engleskoj. Francuska je isto protiv, u Španiji od 20 klubova 18 je protiv... Kukali su da žele svoju Superligu, eto vam je, igrajte je... Niko to ne želi, fudbal to ne želi", smatra Čeferin.

Govorio je slovenački funkcioner i o sve češćoj pojavi da jedna korporacija ima više klubova u svom vlasništvu. Poput Siti grupe, Red Bula...

"Multi-vlasništvo je interesantna tema. Trebalo bi da razmišljamo o njoj i vidimo šta da radimo u budućnosti. Sve je više takvih kompanija koje bi da ulažu u različite klubove, a ne bi trebalo da reći 'ne' investicijama. Ali, moramo dobro da razmislimo na koji način bi to bilo omogućeno, jer pravila moraju biti jasna".

Trenutno je finansijska moć engleskih klubova značajno izražena u odnosu na druge. Čeferin tvrdi da ne vidi problem u tome. Čak i hvali engleske klubove

"Nisam zabrinut zbog finansijske dominacije engleskih klubova. Mislim da Premijer liga radi dobar posao, a druge lige su te koje bi morale bolje".

Otkrio je prvi čovek UEFA i da su Mančester Siti i Čelsi bili ti koji su najviše uticali da se Englezi povuku iz Superlige.

"Mančester Siti i Čelsi su se mnogo dvoumili. Jedan od vlasnika me je pozvao i rekao da bi želeli i dalje da budu prijatelji UEFA. Predložio mi je da budu prijatelji iznutra Superlige, ali to me je jako naljutilo i rekao sam mu: 'Nosi se, od sutra stre moji neprijatelji, ne želim više da razgovaramo'. Bio je to težak trenutak".

Ponovio je ovaj pravnik po struci i da je za dve godine u fudbalu upoznao više kriminalaca nego za 25 godina bavljenja krivičnim pravom.

"Moramo da držimo fudbal dalje od ajkula", poruka je Aleksandera Čeferina.


tagovi

UEFAAleksander ČeferinPremijer ligaBundesligaLiga 1Serija APrimera

Obaveštavaj me

Real Madrid
Barselona
Čelsi
Man. Junajted
Man. Siti
Liverpul
Arsenal
Totenhem
Juventus
PSŽ
Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara