Čeferin (© MN Press)
Čeferin (© MN Press)

Čeferin ubio velike u pojam: Hoće da spasu fudbal, a jedni falsifikuju papire, drugi plaćali sudije!

Vreme čitanja: 2min | pon. 03.04.23. | 14:04

“Situacija, što se tiče Barselone, krajnje je ozbiljna”, kaže prvi čovek UEFA

Što bi u remek-delu "Varljivo leto '68" rekao Danilo Bata Stojković: “Tuđ hleb jede, a moj svet hoće da menja”. Tako otprilike izgledaju i opaske Aleksandra Čeferina na, i dalje prisutne, ideje čelnika tri kluba da osnuju evorpsku Superligu.

Prvi pokušaj, proleća 2021, nije uspeo. Tad je UEFA zapretila da će isključiti iz svojih takmičenja sve koji probaju da se odvoje i organizuju “zatvorenu” ligu, svi su se povukli osim Barselone, Real Madrida i Juventusa, čiji čelnici povremeno promole glavu i predlože da bi Superliga trebalo da zaživi, ali uvek dobiju packu Čeferina, kao prvog čoveka kontinentalnog fudbala.

Izabrane vesti

Tako je i sada Slovenac pojasnio da su, rečnikom Srećka Šojića, “mućkali” i da nemaju baš moralnog prava da zagovaraju promene.

Interesantno je podvući da od tri kluba što planiraju da “spasu fudbal”, protiv jednog se vodi krivični postupak za falsifikovanje finansijskih izveštaja (Juventus), protiv drugog istraga da je organizovao plaćanje sudija (Barselona), a videćemo li da ima nešto i protiv trećeg (Real)”, jasno je stavio do znanja Čeferin tokom intervjua za ljubljansku Ekipu.

Mnogi bi pomislili da se naslađuje činjenicom što je uspeo da zaustavi projekat Superlige kao čin osvete Andrei Anjeliju, ne tako davno bliskom saradniku, koji ga je kasnije, prema mišljenju Čeferina izdao.

“Ne bih to okarakterisao kao satisfakciju. Nije bilo potrebe da se tako osećam posle svega što se desilo. Razumljivo, znam daleko više od prosečnih navijača šta se zbivalo. Priča sa Juventusom morala je da se okonča baš ovako kako se završava sad. Razlog: sve što je rađeno bilo je – pogrešno. Moram da podvučem da i dalje, bez obzira na moj odnos sa Anjelijem, poštujem Juve”.

Velika prašina u evropskom fudbalu digla se povodom “slučaja Negreira”, koji tereti Barselonu da je uplaćivala novac na račun bivšeg predsednika Sudijske komisije FS Španije.

Ne mogu direktno da komentarišem iz dva razloga. Prvo, imamo nezavisnu Disciplinsku komisiju. Drugo, nisam se detaljno bavio ovom materijom. Mogu da kažem samo da je situacija krajnje ozbiljna. Toliko ozbiljna da je po meni jedna od najozbiljnijih u fudbalu otkako sam u njemu. Na nivou španske lige, naravno, stvar je zastarela i ne može imati posledice, dok je postupak u toku na nivou španskog tužilaštva. Isto važi i za UEFA, ni ovde nije ništa zastarelo”, dodao je Aleksandar Čeferin.


tagovi

Aleksandar ČeferinUEFAJuventusReal MadridBarselona

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara