Dragan Stojković (©fss)
Dragan Stojković (©fss)

Čekajući prvi Piksijev spisak: Tri enigme za novog selektora

Vreme čitanja: 5min | sre. 03.03.21. | 16:15

Problem sa špicevima, vrteška među štoperima i izbor Tadić ili SMS

Posle sedam godina čekanju je došao kraj. Dragan Stojković i reprezentacija Srbije su se najzad zagrlili.

A, bili su svih ovih godina kao dvoje koje se simpatišu, flertuju, znaju da su stvoreni jedno za drugo, ali nikako putevi da im se ukrste, nikako da se sve kockice u toj pazli sklope.

Izabrane vesti

Bio je Dragan Stojković jedan od najboljih fudbalera u istoriji ove zemlje, pa predsednik Saveza, pa prvi čovek Crvene zvezde, a 2014. godine, kada je Siniša Mihajlović razdužio opremu i napustio tabor reprezentacije, Piksi je prvi put pomenut kao kandidat da postane selektor državnog tima.

I svih godina koje su usledile, svaki put kada bi Orlovi ostajali bez stratega, a bog zna da se to dešavalo jako često, Stojković je redovno pominjan kao kandidat. I nikako se nije dešavalo da na tu upražnjenu klupu i sedne. Od te 2014. do danas Srbiju su vodili Drulović, Advokat, Ćurčić, Muslin, Krstajić i Tumbaković. Šestorica za šest godina.

Napokon su se, posle dugih pregovora na tri strane, ti „udaljeni kontinenti“ spojili i na dan svog 56. rođendana Piksi je zvanično preuzeo komande reprezentacije Srbije.

Javnost čeka sada da vidi i prvi konkretni potez novog stratega: spisak igrača koje će pozvati na prvo okupljanje, za start kvalifikacija za Mundijal. Kroz čaršiju kruže priče da će biti otpisanih iz prethodnog ciklusa, da neki nisu po volji Stojkoviću, kao što i svaki selektor ima fudbalere koji mu se ne uklapaju u koncepciju. Ali, sve je to još u vazduhu i tek kada bude osvanulo na papiru biće jasno koga je Piksi izabrao gledajući prethodnih dana utakmice reprezentacije, češljajući spiskove...

Na današnji dan, utisak je, tri enigme, tri nejasnoće stoje iznad Orlova, koje će novi selektor morati da reši u susret mečevima sa Irskom i Portugalijom.

Prvo i neočekivano, Srbija ima problem u špicu. Dvojica udarnih napadača državnog tima, Aleksandar Mitrović i Luka Jović, ne igraju dovoljno u klubovima. Mitroviću je tekuća sezona jedna od najslabijih u karijeri, često je van terena, zbog povreda, pa korone, pa zbog taktičkih zamisli trenera. Četvrti najbolji strelac u istoriji reprezentacije postigao je ove sezone tek tri gola za Fulam.

Nije bolja situacija ni kod Luke Jovića. Kada je došao u Ajntraht na pozajmicu brzopotezno je postigao tri gola na dve utakmice, ali mu to nije pomoglo da se izbori za mesto u startnih 11. Na pet poslednjih mečeva – ništa. Golgeterska tišina. A, obojica su do sada bila odlična u reprezentaciji. Mitrović je konstanta kada obuče dres najdražih boja, dok je Jović svaki minut savršeno iskoristio.

Pitanje je kako je Stojković zamislio da igra reprezentacije Srbije. Da li sa jednim ili dvojicom špiceva. Od toga će zavisiti i koliko će napadača pozvati pod zastavu. Dušan Vlahović drži nivo od početka sezone, a ne bi trebalo zanemariti formu Đorđa Despotovića, koji je među najboljim strelcima, pa i igračima, ruskog prvenstva. Španski mediji pominju da bi poziv mogao da dobije i Uroš Đurđević, koji dominira u Segundi.

Jović, Tadić i Mitrović (©Starsport)Jović, Tadić i Mitrović (©Starsport)

Druga enigma je kakav će biti sastav štopera na Stojkovićevom spisku, jer je u toj liniji bilo najviše turbulencija u poslednjih godinu i po dana. Na Aleksandra Kolarova, navodno, novi selektor neće računati. Nikole Maksimovića nije bilo na poslednja dva okupljanja. Matija Nastasić je i dalje misterija, jer Ljubiša Tumbaković kako ga je vratio u reprezentaciju, tako ga je i odmah otpisao. Holandski mediji žestoko kritikuju igre Uroša Spajića. Strahinja Pavlović se tek vraća „u život“ kako je prešao u Serkl Briž na pozajmicu iz Monaka.

Sigurica su, u smislu da redovno i dobro igraju u klubovima, a ne koči ih ništa kada je Srbija u pitanju, Nikola Milenković, Stefan Mitrović i Miloš Veljković. Tu je i Nikola Maraš, koji je dobijao pozive u poslednje vreme, ali nije dobio i minute na terenu.

Mesta za sve pomenute na spisku nema. Na terenu još manje. Prethodni selektori su izvrteli maltene sve moguće kombinacije sa pomenutim igračima i opet se Srbija nije nešto proslavila. Gotovo da nije bilo utakmice na kojoj nije primila gol.

I na kraju, treće, pitanje je uloge prvog kreativca tima. Ljubiša Tumbaković je na odlasku ostavio izveštaj u kojem je zaključio da Sergej Milinković-Savić i Dušan Tadić ne mogu da igraju zajedno. Samo zbog fudbalskih karakteristika. A, prethodno je i Slavoljub Muslin na tome insistirao. I brojni ljudi u Fudbalskom savezu Srbije su u pola glasa govorili da je gotovo nemoguće naći sistem u kojem bi „sto odsto“ Tadića i „sto odsto“ SMS-a dalo u zbiru „200 odsto“ Orlovima.

Stojković tek treba da se „oglasi“ po tom pitanju, da li on ima čarobnu formulu da Srbiju lansira do nebeskih visina, a da joj Tadić i Sergej, zajedno na terenu, budu „Morava i Drina“.

Tadić, Ljajić i SMS (©Starsport)Tadić, Ljajić i SMS (©Starsport)

I tako je državni tim na novom početku. Ako je nešto konstanta u srpskom reprezentativnom fudbalu, to su – novi počeci. Pojavljuju se dosta često, mada se, uglavnom, završavaju na isti način. Moramo da se nadamo da će Stojković razbiti taj začarani krug, pošto mu samopouzdanja i hrabrosti pred početak okretanje nove stranice u karijeri ne nedostaje.

Piksiju tajming kada preuzima reprezentaciju baš i ne ide na ruku. Do prve utakmice ima dvadesetak dana, pre toga će imati svega tri-četiri treninga sa izabranicima, a raspored kvalifikacija je paklen: dva najveća rivala za prva dva mesta, Republika Irska i Portugalija, tim redom dolaze u Beograd krajem meseca.

Uz to, atmosfera u Fudbalskom savezu je na današnji dan, blago rečeno, nezavidna. Dolazak novog selektora, takvog imena, takve reputacije, trebalo je da pokrene pozitivnu energiju oko reprezentacije pred start kvalifikacija, ali... Možda to, u neku ruku, bude i dobro, pošto je Srbija uvek najbolje igrala kada je iz mira i tišine, bez euforije i velikih očekivanja, igrala bitne utakmice.



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeDušan TadićAleksandar MitrovićLuka JovićSergej Milinković SavićFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara