Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Čeki Gori se javio iz pritvora: Nikad ne bih prodao Vlahovića i Kjezu, retke talente ne možeš da kupiš

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.03.22. | 11:57

Nekad Roberto Bađo, danas Federiko Kjeza i Dušan Vlahović…

Svetla reflektora uprta u Dušana Vlahovića i u manjoj meri Federika Kjezu. Nekada tandem Fjorentine večeras se na stadion “Artemio Franki” vraća u crno-belom dresu Juventusa. I nema sumnje – očekuje ih vreo doček. Kao nekada, kada je Firenca bila besna zbog odlaska Roberta Bađa u Torino. Te 1990. godine ugašen joj je san o velikoj Violi. Mada ga je tri godine kasnije rasplamsao čuveni Vitorio Čeki Gori.

Kontroverzni gazda Fjorentine u periodu od 1993. do 2001. godine bio je čovek koji je Violu učinio članicom kultnih “Sedam sestara” i na “Franki” doveo asove kakvi su Brajan Laudrup, Štefan Efenberg, Frančesko Bajano i iznad svih Gabrijel Batistuta. Sada iz kućnog pritvora u kojem je zbog finansijskih malverzacija gleda kako njeova velika ljubav u najboljem može da se nada izlasku u Evropu. Pa ipak…

Izabrane vesti

Fjorentina mi je dala nezaboravne godine, moje srce će uvek biti ljubičasto”, kaže Čeki Gori u intervjuu za Gazetu delo Sport dok se nada da će ga predsednik Italije pomilovati.

Sa svojih 80 godina – izdržava. I gleda fudbal.

Dobro sam, srećom. Kod kuće sam u Rimu, sada mogu i da izlazim. Miran sam… A bolje da pričamo o fudbalu nego o filmu. To su mi uništili”, kaže producent legendarnih filmova među kojima se posebno ističe “Život je lepRoberta Benjinija.

Prva tema naravno večerašnji okršaj Fjorentine i Juventusa. Jer nigde u Italiji Staru damu ne mrze koliko u Firenci.

Kakve uspomene. Sve lepe- to je poseban meč, iako sam uvek ponavljao da Fjorentina ne bi smela da se zadovoljava pukim pobedama nad Juventusom, već mora da napada skudeto! Jednom sam bio blizu, ona godina sa Edmundom (Fjorentina je bila prva na tabeli dok Brazilac nije rešio da ode na karneval u Riju bez dozvole kluba, na kraju – minus od 14 bodova za Milanom)… To mi je i dalje najveća žal kad se setim predsedničkog mandata. U to veme Bjankonere su vodili advokat Anjeli i Boniperti… Juventus je vođen na beskrupulozan način. Ali istorijsko rivalstvo je ostalo, jer je Firenca uvek bila grad koji se buni protiv nepravde”.

21.00: (2,85) Fjorentina (3,20) Juventus (2,70)

Sada, nastavlja Čeki Gori, Juventus nije tim koji izaziva nepravdu – ili bar nije jedini – ali moderan fudbal ne dopada se bivšem patronu Fjorentine. Ima tu sigurno i do nostalgije. Ali neke stvari se ne menjaju. Juve je i dalje tim koji Violi otima najveće zvezde. Za vreme Čekija Gorija nije bilo tako. Batistuta je recimo tako u Firenci proveo punih devet godina.

Ako ste dovoljno srećni da uzmete takve talente, one retke koji prave razliku, ne treba da ih prodajete. Bez obzira na cenu, jer toliko dobre igrače teško da ćete nači. To je rizik, ali ako imaš ljude poput Batistute, Ruija Košte, Kjeze ili Tolda treba da probaš da ih zadržiš. Ja sam to uvek radio. Sposobnost predsednika je tu odlučujuća, ali ima i do ljubavi i podrške, koja se nažalost, sa par izuzetaka u Italiji, gubi”.

Dakle, Čeki Gori ne bi prodao Vlahovića Juventusu?

Nikada, bez sumnje bi zadržao i njega i Kjezu... Videćete šta će da urade u Juventusu. Da ih je Fjornetina zadržala mogla je da napravi zaista jak tim oko njih”.

Danas će pak biti preko puta. Kakvom dočeku mogu da se nadaju?

Sećam se, kad smo došli u klub, Bađo je tek bio prodat Juventsu. Bili smo na večeri, pitao me je: ‘Kako da idem u Juventus?’ Na kraju je ispalo dobro, popravio je i odnos s navijačima Viole. Naravno, Vlahović je tek otišao. To je bilo pitanje novca, želeo je u tim koji ćemo dati više i koji će svake sezone napadati skudeto i nudity mu evropski fudbal. Ali ne zaboravimo, Vlahović nije Bađo. Dobar je igrač, ali cenićemo na osnovu igara u najtežim utakmicama”, završava Čeki Gori dok se nada pomilovanju predsednika i prvom trofeju Viole još od 2001. godine kada je osvojila baš Kup Italije.


tagovi

Čeki GoriDušan VlahovićFederiko Kjeza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara