Slavlje posle Havercovog gola (©Reuters)
Slavlje posle Havercovog gola (©Reuters)

Čelsi ide dalje! Revija majstorija u Salcburgu, svi se poklonili Havercu, Silva Pavloviću skinuo gol

Vreme čitanja: 5min | uto. 25.10.22. | 20:41

Rezultat koji dosta odgovara Milanu

Čelsi je novi sigurni učesnik osmine finala Lige šampiona! Posle Napolija, Briža, Bajern Minhena, Mančester Sitija i Real Madrida, Čelsi je obezbedio evropsko proleće u eliti posle važnog trijumfa na Red Bul Areni protiv Salcburga - 2:1 (1:0).

Kako je počelo, onim porazom od Dinama u Zagrebu, pa i kako je izgledao neko vreme dok se nije konsolidovao po dolasku Grejema Potera, Čelsi je u odličnoj poziciji da sa prvog mesta dočeka nokaut fazu i potencijalno slabijeg protivnika. Nije izgledalo da Čelsi može da se dovede u red tako brzo, ali Poter je zaista podigao ovu ekipu, bez obzira što se u domaćem prvenstvu prethodnih dana dvapiut sapleo. Ono što je Tomas Tuhel iskrivio kada je izgubio kontrolu, njegov naslednik je uspeo da popravi i dovede u neki red. Nije to i dalje u okviru realnih mogućnosti, ali ne treba zaboraviti da Poter nije selektirao ove igrače i da radi sa onim što ima na raspolaganju. Posle utrošenih 300.000.000 evra to bi moralo da bude dovoljno za visoke domete, ali se uvek postavlja otvoreno pitanje kompatibilnosti nekih igrača za njegov sistem.

Izabrane vesti

Salcburg je posle ovog poraza došao u situaciju da mora da se vadi u Milanu za osam dana, što neće biti nimalo lak posao. Klub sa Red Bul Arene skupo je prodao kožu večeras, imao svojih šansi da dođe i do povoljnijeg rezultata pred poslednje kolo, mada je isto tako mogao da pretrpi i rezultatsku katastrofu da golman Filip Ken nije branio izvanredno, preko granica trenutnih mogućnosti!

Mocartov grad se večeras poklonio Kaiju Havercu. Jedan trenutak čiste inspiracije nemački reprezentativac iskoristio je da izvuče možda i najlepši gol - ne i najvažniji pošto je doneo pehar Lige šampiona prošle godine - otkako je obukao Čelsijev dres za 80.000.000 evra. Lepo kontruisanu akciju koja je krenula od Žoržinja i išla preko Kristijana Pulišića završila se velemajstorskim udarcem Haverca sa 20 metara. Strahinja Pavlović uradio je sve što je mogao da svog čuvara spreči da na teren prospe magiju, a on je uputio neodbranjiv udarac pod prečku i tako overio Čelsijevu pobedu.

I bez te Havercove bravure, utakmica je bila odlična! Puna intenziteta, dobrog, kvalitetnog, napadačkog fudbala, što možda nije toliko karakteristično za Čelsi koji ume previše da se zaplete u mrežu sopstvenog poseda lopte, ali večeras to nije bio slučaj. Oba tima igrala su bez mnogo ustručavanja, sa jasnom željom da uzmu ceo plen i tako u boljoj poziciji dočekaju poslednje kolo. Čelsi se u nadmudrivanju prepunom šansi bolje snašao i naterao protivnika da se ozbiljno namuči za prolaz dalje. U suprotnom ga verovatno čeka selidba u Ligu Evrope...

Do pogotka Matea Kovačića nije viđeno previše, a onda se nivo podigao za klasu! Hrvat je majstorski reagovao na ivici kaznenog prostora i jednu nezgodnu loptu raspalio levicom iz prve i poslao je tako da Ken, pa ni daleko bolji i iskusniji golmani, ne bi mogli da reaguju bolje. Jednostavno, Kovačić je pogodio malu mrežu i mesto do kojeg je teško doći osim ako nisi već unapred predosetio gde bi mogla lopta.

Do kraja poluvremena Čelsi je mogao da samelje Salcburg, ali lopta nije htela u gol. Tri puta se Pjer Emerik Obamejan našao u izglednoj situaciji unutar šesnaesterca, ali ga je Ken u sve tri situacije prvoklasnim intervencijama sprečio da se proslavi. Neverovatno je kako lopta ne sluša Obamejana i koliko mu se ne da da konačno proigra, samim tim bude i mnogo korisniji za ekipu. Opet, Ken je pokazao da ima ogroman potencijal i da bi mogao da izraste u izuzetnog čuvara mreže.

Posle svih tih, silnih promašaja gostiju kazna je morala da dođe. Tek što su se igrači vratili na teren, Žunior Adamu iskoristio je centaršut Maksimilijana Vebera sa desnog boka i iz prve matirao Kepu Arizabalagu koji se nalazi u odličnoj formi i zato mu je mreža dugo mirovala. Posle izjednačujućeg pogotka, Čelsi je ponovo digao radnu temperaturu pa je opterećenje na odbranu Salcburga postajalo sve veće. Obamejan je protiv Kena izgledao kao da udara u neprobojni zid, Žoržinjo je trzajem glavom posle kornera umalo vratio prednost, ali je Adamu sa gol linije sprečio takav scenario. A, onda se dogodio Havercov trenutak istine i udarac koji je naterao sve na stadionu da mu se poklone. Možda je čak iznenadio i samog sebe onim što je izveo, mada kao igrač od 80.000.000 evra i neko ko ima brojne kvalitete ume da izvede tako nešto.

Solidnu utakmicu imao je Strahinja Pavlović. Štoper u koga selektor Dragan Stojković Piksi polaže velike nada za predstojeći Mundijal dobio je još jednu veliku lekciju iz fudbala elitnog ranga, a i pored toga odigrao je dobar meč. Da je bilo malo sreće, mogao je do gola za novo izjednačenje. Bio je najviši u skoku u jednoj situaciji sredinom drugog poluvremena, ali mu je Tijago Silva “skinuo“ gol. U tom pokušaju je nezgodno pao na Kepu kome je stradao kuk, ali je Španac uspeo brzo da se konsoliduje i nastavi meč.

Pre toga Kepa je potvrdio zašto je sada “jedinica“ Čelsija pre Eduarda Mendija. Igrao se 67. minut kada je Bendžamin Šeško, koji je na teren ušao samo nekoliko minuta ranije, bio u odličnoj prilici da poravna rezultat, ali mu je čuvar mreže gostiju spustio roletnu...

Na Stamford Bridžu sada mogu da budu zadovoljni i posvete se Premijer ligi do reprezentativne pauze. Izneli su važnu utakmicu bez više od pola odbrane, jer su povređeni Kulibali, Džejms i Fofana, a nema ni Kantea. Salcburgu predstoji borba za goli opstanak u Ligi šampiona.

LIGA ŠAMPIONA - 5. KOLO

Utorak

GRUPA E

Salcburg - Čelsi 1:2 (0:1)

/Adamu 49 - Kovačić 23, Haverc 64/

Dinamo Zagreb - Milan (U TOKU)




tagovi

ČelsiSalcburgMateo KovačićKai HavercStrahinja PavlovićLiga šampiona

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara