Mejson Maunt (©Reuters)
Mejson Maunt (©Reuters)

Čelsi jedini u Evropi: 2-2-2

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.05.21. | 23:22

Niko kao Plavci iz Londona, koji su došli do svog šestog trofeja u najvećim evropskim takmičenjima

Slave Plavci svoju drugu titulu u Ligi šampiona. Dobili su Mančester Siti u finalu pogotkom Kaija Haverca (1:0) i tako zadali bolan udarac Pepu Gvardioli i bogatim vlasnicima Građana, koji nikada bliže nisu bili ušatom trofeju, ali ga još jednom nisu osvojili. Tomas Tuhel je za samo par meseci od tima koji može da izgubi od svakog napravio šampionsku ekipu, koja je u tri navrata tukla aktuelnog prvaka Engleske i došla do šestog evropskog pehara.

Drugi trofej u Ligi šampiona znači i da su Plavci došli do svog šestog značajnog odličja na evrosceni. Igrali su u ukupno sedam finala i izgubili samo jednom. U eri Romana Abramoviča osvojena su četiri evropska pehara (po dva u Ligi šampiona i Ligi Evrope), a pre toga je tim iz Londona dva puta slavio u Kupu pobednika kupova. Sa po dve titule u ova tri takmičenja, jedinstven je u Evropi.

Izabrane vesti

Koliko uspeha je klub sa Stamford Bridža ostvario od kako je ruski milijarder seo na čelo, najbolje govori činjenica da nijedna engleska ekipa od njegovog dolaska nije osvojila više trofeja. Čelsi je pod Abramovičem po pet puta podizao pehar u FA kupu i Premijer ligi, u tri navrata u Liga kupu, uz po dva pomenuta u međunarodnim takmičenjima. Vitrine su dakle punije za 17 trofeja.

USPESI ČELSIJA U EVROPSKIM TAKMIČENJIMA

- Liga šampiona (2011/12, 2020/21)

- Liga Evrope (2012/13, 2019/19)

- Kup pobednika kupova (1970/71, 1997/98)

Interesantno je da je Tuhel za samo četiri meseca u tri navrata nadmudrio Pepa Gvardiolu. Najpre u polufinalu FA kupa, potom u Premijer ligi i sada u borbi za najveću titulu evropskog klupskog fudbala. Postao je tako i prvi trener koji je u finalu jednog evropskog takmičenja nadigrao španskog stručnjaka. Takođe, potvrdio je dominaciju nemačkih trenera, koji su u tri poslednje sezone slavili u finalu elitnog takmičenja (Jirgen Klop i Hansi Flik pre Tuhela)

Impresivan učinak Plavaca, bivši trener Borusije i PSŽ-a je preuzeo ekipu od Frenka Lamparda, obezbedio mesto u prva četiri u Premijer ligi, osvojio Ligu šampiona, jedino mu se može zameriti za poraz od Lestera u borbi za trofej FA kupa. Izvukao je najbolje iz Haverca, podigao Vernera, dao priliku nekolicini igrača koji su bili u drugom planu kod Lamparda i napravio čvrste temelje za predstojeći period.

Sa druge strane je svoju poslednju utakmicu u dresu Sitija odigrao Serhio Aguero, nije uspeo da pomogne klubu u verovatno i najvećoj utakmici od nastanka.



tagovi

ČelsiTomas TuhelRoman AbramovičPep GvardiolaSerhio Aguero

Obaveštavaj me

Čelsi
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara