(©Reuters)
(©Reuters)

Čelsi ne mari za lepotu: Tri udarca u okvir, dva gola i veliki korak ka polufinalu (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.04.21. | 22:48

Maunt najavio, Čilvel overio pobedu (2:0) Čelsija nad Portom

Lepota fudbala, prioritet je fudbalskih romantika, pravih zaljubljenika u najvažniju sporednu stvar na sveu, ali rezultat je segment koji je u prvom planu takmičara, a jedan od najgladnijih u Ligi šampiona je Tomas Tuhel.

Nemački strateg podredio je sve segmente Čelsijeve igre uspehu i nemareći za lepršavost, atraktivnost i sve segmente koji krase fudbal, te je zahvaljujući golou Mejsona Maunta najavio prvi korak ka pobedi koju je u završnici susreta overio Ben Čilvel potpiisavši pobedu 2:0 nad Portom.

Izabrane vesti

Udarac engleskog fudbalera iz 32. minuta, bio je prvi Čelsijev šut u okvir gola, jedan od tri na celom susretu, ali i kao takav bio je dovoljan da londonski klub trasira put do pobede. Odlično proigravanje Žoržinja, prijem Maunta prilikom kojeg se oslobodio Sanusija i neodbranjiv udarac poslat u dalji ugao slomili su otpor rivala koji je imao inicijativu do tog trenutka.

Ipak, gol zaostatka nije srušio snove portugalskog kluba koji se ravnopravno borio sve do 85. minuta kada je skupo platio jednu od retkih grešaka Korone koji je poklonio kontru Čilvelu što je igrač Čelsija umeo da naplati i overi pobedu.

Nominalni domaćin na stadionu Ramon Sančez Pishuan, domu Sevilje gde će za šest dana biti odigran i revanš, borbenom igrom od prvog sudijskog zvižduka potrudio se da potvrdi da je uspeh ostvaren protiv Juventusa sve osim puke slučajnosti. I sudeći po igri, broju prilika i udaraca ka golu uspeli su u svojoj nameri, međutim sve što će se pamtiti jeste rezultat koji je posle 90 minuta apsolutno na strani rivala.

Tim Serža Konseisaa, ne prezajući od veoma kavalitetnog protivnika smelo je pokazao zube. Po notama direigenta Otavija, uz podršku Grujića i Uribea, Zmajevi su pleli mrežu, tražili rupu pokušajima sa boka, udarcima sa distance, ali i nakon brojnih kornera, međutim nemačka disciplina koju je Tomas Tuhel usadio Plavcima dala je rezultat te su se pokušaji Porta završavali bez željenog ishoda.

Portugalski tim je već u 12. minutu nagovestio da se neće fokusirati isključivo na odbranu kada je Uribe iskoristio kašnjenje Žoržinja i uputio udarac sa desnog boka, ali je lopta završila tik iznad prečke. Na pokušaj Kolumbijca nadovezalo se nekoliko pretnji posle kornera, međutim, izuzev odlične pretnje Sanusija, prekidi se nisu pokazali kao velika pretnja za premijerligaša, a najveće zasluge za to pripale su Kristensenu koji je suvereno vladao vazdušnim prostorom iznad svog šesnaesterca.

Upravo u momentima dok je Porto vodio glavnu reč i tražio način na koji bi slomio otpor rivala, bilo je najuočjivije u kojoj meri Zmajevima nedostaju suspendovani golgeteri Serđo Oliveira i Mehdi Taremi, strelci zbirno čak 29 pogodaka u aktuelnoj sezoni, a neiskorišćena inicijativa došla je na naplatu posle 32. minuta igre.

Sve što je portugalski tim zidao više od pola sata, palo je u vodu iz prvog udarca Čelzija ka golu rivala. Po scenariju koji je Čelsi demonstrirao tokom pojedinih delova dvomeča sa Atletiko Madridom, ne mareći previše za lepotu i oslanjajući se na konkretan učinak, izabranici Tomasa Tuhela uspeli su da režiraju momenat odluke u prvom susretu.

Prvim pogotkom u Ligi šampiona, na 15. nastupu u elitnom takmičenju, Mejson Maunt izrastao je u junaka Plavaca, ali se i upisao u istoriju kao najmlađi strelac londonskog kluba u nokaut fazi ovog takmičenja sa 22 godine i 87 dana.

Pogodak rivala nije demoralisao portugalski tim koji je vezao dve odlične šanse u 43. minutu kada je Korona dobro šutirao, ali je Aspilikueta izblokirao udarac i poslao loptu u korner. Posle udarca iz ugla pokušao je Pepe glavom, ali je Mendi bio na visini zadatka.

Borba na stadionu Sevilje odvijala se po istom scenariju i u drugom delu susreta. Fenomenalna intervencija Mendija u 51. minutu posle udarca Marege je sprečila izjednačenje, a uzdahe nominalnog domaćina izmamio je i udarac pored gola Luisa Dijaza šest minuta kasnije. Neiskorišćene šanse Porto su mogle da koštaju u 60. minutu kada je Ridiger uputio tek drugi udarac Plavaca u okvir gola i sa oko 30 metara stavio na ozbiljne muke Agistina Marćezina, ali je argentinski golman uspeo da sačuva mrežu. Usledio je odgovor Porta preko Marege u 68. minutu, prilikom koje je Mendi još jednom odbranom izbio u prvi plan.

Konačno, pad koncentracije Korone u 85. minutu, skupo je koštao Porto, a Ben Čilvel stavio je tačku na susret udvostručivši prednost.

LIGA ŠAMPIONA, ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Utorak

Real Madrid - Liverpul 3:1 (2:0)

/Vinisijus 27 i 65, Asensio 36 - Salah 52/

Mančester Siti - Borusija Dortmund 2:1 (1:0)

/De Brujne 19, Foden 90 - Rojs 84/

Sreda

Bajern - PSŽ 2:3 (1:2)

/Čupo-Moting 37, Miler 60 - Mbape 3,68, Markinjos 28/

Porto - Čelsi 0:2 (0:1)

/Maunt 32, Čilvel 85/


tagovi

Tomas TuhelMejson Maunt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara