Foto: ©Reuters
Foto: ©Reuters

Čelsi neubedljiv u Liverpulu, ali ipak slavi: Petogodišnji post na Gudisonu prekinuo tek iz penala (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.08.22. | 20:35

Nespretan start Dukurea koštao Everton poraza na startu

I treći londonski klub pretendent na sam vrh tabele tabele bio je uspešan na otvaranju sezone. Čelsi je zadržao korak za gradskim rivalima Totenhemom i Arsenalom i upisao pobedu na otvaranju nove sezone u Premijer ligi, pošto je kao gost savladao Everton minimalnim rezultatom - 1:0 (1:0).

Post na Gudison Parku dug skoro pet godina (na poslednjih pet utakmica u Liverpulu protiv Evertona osvojio samo bod) londonski klub je prekinuo sa penala koji je u dubokoj nadoknadi prvog poluvremena realizovao Žoržinjo. Napravio je italijanski reprezentativac nekoliko brljotina sa bele tačke prošle sezone, baš mu je Džordan Pikford odbranio jedanaesterac u finalu Evropskog prvenstva prošle godine, ali ovog puta nije uspeo da ga pročita, ostao je Žoržinjo smiren i savladao engleskog čuvara mreže.

Izabrane vesti

Taj gol, njegov 20. u Premijer ligi (od kojih je 18 stiglo baš sa bele tačke), bio je dovoljan za trijumf, ali teško da će zadovoljiti epitete Tomasa Tuhela u pogledu igre koju nemački tim želi da vidi od svojih pulena. Plavci u većem delu meča nisu delovali kao ozbiljan kandidat za titulu, što prema brojnim predikcijama i nisu, za skoro 100 minuta imali su tek po koju priliku i ubedili fudbalsku javnost da ih treba uzimati kao ozbiljnog rivala pre svih Mančester Sitija i Liverpula.

Ipak, treba imati u obzir da je ekipa pretrpela ozbiljne promene, kako u vlasničkoj strukturi, tako i na terenu, te da sve treba posložiti. A za to treba vremena. Jer, Čelsi, iako je uložio preko 200.000.000 evra u pojačanja, i dalje je u fazi renoviranja ekipe i ovog popodneva na Gudisonu bilo je evidentno da mu je kapitalac u napadu preko potreban.

Sa Romeluom Lukakuom je promašio, Tuhel je izgleda digao ruke i od Tima Vernera (sprema se za povratak u Lajpcig), a Kai Haverc ponovo nije odavao utisak onog talentovanog igrača iz Leverkuzena za kojeg je londonski klub platio 80.000.000 evra... Everton je s druge strane meč počeo bez centralnog napadača (prodao Rišarlisona, Dominik Kalvert Luin povređen), ali je i pored nedostatka "devetke" u nekoliko navrata uspevao ozbiljno da pripreti Eduardu Mendiju.

Sredinom prvog poluvremena Džejms Tarkovski umalo ga je doveo do vođstva (udarac glavom sa sedam-osam metara - odbranio Mendi), Abdulaj Dukure početkom drugog poluvremena mogao da ga vrati u život (pucao sa desetak metara u gužvi nastaloj posle kornera - Mendi mu "ušao" u šut), nešto kasnije i Demaraj Grej uneo nelagodnost (protutnjao pored vremešnog Tijaga Silve i šutirao u dalji ugao, ali je Brazilac skrenuo loptu pored gola)...

Da ne bude zabune, Everton je veći deo meča proveo u niskom bloku, prvenstveno fokusiran na odbranu svog gola. Čelsi je imao loptu u nogama i diktirao tempo, u finišu prvog dela čak i poveo preko Rahima Sterlinga, ali je pogodak Čelsijevog debitanta poništen zbog ofsajda. I taman su u Evertonu pomislili da su preživeli i da će na pauzu otići mirne mreže, dogodio se trenutak odluke. Kalidu Kulibali je sa boka pronašao put do Bena Čilvela u protivničkom šesnaestercu, demonstriravši kakvim pasom raspolaže, a Dukure, igrač koji je do tog trenutka ostavljao utisak kao da ga ima na svakom delu terena, srušio levog beka gostiju s leđa i skrivio penal. I to u osmom minutu nadoknade koju je uslovila teška povreda Bena Godfrija.

Čelsi je u nastavku od prilika vrednih pomena imao još pokušaj Sterlinga u finišu utakmice, pokazali su on i Kukurelja, još jedan debitant u dresu Čelsija, da bi mogli da čine dobar tandem po levoj strani, engleski reprezentativac je posle udarca čak krenuo da proslavi gol, ali mu se na putu isprečio Vitali Mikolenko.

PREMIJER LIGA - 1. KOLO

Petak

Kristal Palas - Arsenal 0:2 (0:1)

/Martineli 20, Guehi 85ag/

Subota

Fulam - Liverpul 2:2 (1:0)

/Mitrović 32, 72pen - Nunjez 64, Salah 80/

Bornmut - Aston Vila 2:0 (1:0)

/Lerma 2, Mur 80/

Lids - Vulverhempton 2:1 (1:1)

/Rodrigo 24, Nuri 71 ag - Podens 6/

Njukasl - Notingem Forest 2:0 (0:0)

/Šer 58, Vilson 78/

Totenhem - Sautempton 4:1 (2:1)

/Sesenjon 21, Dajer 31, Salisu 61 ag, Kuluševski 63 - Provs 12/

Everton - Čelsi 0:1 (0:1)

/Žoržinjo 45+9pen/

Nedelja

15.00: (2,10) Lester (3,50) Brentford (6,50)

15.00: (1,63) Mančester junajted (3,80) Brajton (6,50)

17.30: (8,50) Vest Hem (4,80) Mančester Siti (1,42)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

ČelsiEvertonPremijer ligaŽoržinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara