Vilijan i Samjuel Eto (©Reuters)
Vilijan i Samjuel Eto (©Reuters)

Čelsi pod istragom zbog transfera od pre deset godina, preti mu oduzimanje bodova!?

Vreme čitanja: 2min | uto. 31.10.23. | 10:19

Sporni su transferi Samjuela Etoa i Vilijana iz Anžija iz Mahačkale

Nesreća nikad ne dolazi sama… Rezultati nisu jedina briga Čelsijevih čelnika, jer mu se prethodnih dana na vrat nakačila i Premijer liga pod čijom se istragom našao zbog transfera od pre deset godina!? Potrošio je Tod Boli preko milijardu evra u poslednjih godinu i po dana na pojačanja i mada će zbog toga morati da obrati pažnju na poslovanje u budućnosti ne bi li mu finansijski fer-plej zakucao na vrata, trenutno ima prečeg posla. Posla koji zapravo i nije njegov…

Naime, kako otkriva britanski Tajms, Premijer liga ispituje Čelsijeve kupovine Vilijana i Samjuela Etoa od Anžija koje su se dogodile još leta 2013. godine, sve u okviru šire istrage o ofšor plaćanjima tokom ere Romana Abramoviča.

Izabrane vesti

Britanski mediji su još pre više od godinu dana pisali o tome kako je bilo potencijalnih nezakonitosti u plaćanjima pre dolaska Toda Bolija za kormilo kluba, a samo nekoliko dana nakon što će američki biznismen preuzeti klub za 2.500.000.000 funti, od prodajne cene "skinuto" je 100.000.000 evra kako bi se pokrile "nepredviđene obaveze".

Sa Stamford Bridža su potom samovoljno prijavili finansijske transakcije u periodu od 2012. do 2019. godine Fudbalskom savezu Engleske, Premijer ligi i UEFA nakon čega je liga pokrenula istragu. A njen deo su, kako tvrdi pomenuti Tajms, i transferi Vilijana i Etoa iz ruskog Anžija iz Mahačkale, zbog postojanja sumnje da je tokom pomenutih poslova došlo do plaćanja "ruskim entitetima".

Podsetimo, Čelsi je brazilsko krilo tada platio 35.500.000 evra, dok je dan kasnije doveo i iskusnog kamerunskog napadača bez obeštećenja.

"Ove optužbe prethode sadašnjem vlasništvu kluba. Oni se tiču entiteta koje je navodno kontrolisao bivši vlasnik kluba i ne odnose se ni na jednog pojedinca koji je trenutno u klubu. Vlasnička grupa FK Čelsija završila je kupovinu kluba 30. maja 2022. godine. Tokom procesa detaljne analize pre završetka kupovine, vlasnička grupa je postala svesna potencijalno nepotpunog finansijskog izveštavanja u vezi sa istorijskim transakcijama tokom prethodnog vlasništva kluba. Odmah nakon završetka kupovine, klub je proaktivno prijavio ove stvari svim važećim fudbalskim regulatorima. U skladu sa osnovnim principima klupske vlasničke grupe o potpunoj usklađenosti i transparentnosti, klub je proaktivno pomagao nadležnim regulatorima u njihovim istragama i nastaviće to da čini“, navodi se u saopštenju londonskog kluba.

Kako bilo, pojedini engleski mediji navode da bi Čelsi zbog pomenute istrage mogao da bude sankcionisan novčano, ali i oduzimanjem bodova. Podsetimo, UEFA je u julu već kaznila londonski klub sa oko 10.000.000 evra zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja kao rezultat "podnošenja nepotpunih finansijskih informacija" u periodu između 2012. i 2019. godine.


tagovi

Samjuel EtoVilijanČelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara