Mejson Maunt (AFP)
Mejson Maunt (AFP)

Čelsi poslao trojanskog konja u Milano i osvojio San Siro; Pavlović pomogao Dinamu da dođe do velikog boda (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.10.22. | 22:58

Nemački arbitar Danijel Zibert čini se prestrogo isključio Fikaja Tomorija u 18. minutu i tako odredio dalji tok duela, šampion Hrvatske mogao i do pobede u poslednjim minutima utakmice

Izgubio je Milan pre nedelju dana glatko od Čelsija uputivši na Stamford Bridžu tek jedan udarac u okvir gola. Međutim, kako su za vikend u najstarijem italijanskom derbiju Rosoneri srušili Juventus, te pokazali da na italijanskom tlu imaju šampionsku moć, optimizam i vera u osvetu londonskim Plavcima su ozbiljno porasli. Uz povratak Tea Ernandez, spremao se paklen doček za Čelsi na San Siru, međutim uz jednu spornu sudijsku odluku u 18. minutu i isključenje Fikaja Tomorija, gost je poprilično lako dobio bitku za prestonicu mode - 0:2.

Remi zagrebačkog Dinama i Salcburga u Zagrebu, pomogao je velikanu sa Ostrva da preuzme prvu poziciju u grupi E u kojoj je dva kola pre završetka grupne faze sve otvoreno budući da Čelsi gazduje sa sedam, Salcburg ga prati sa bodom manje, dok Milan i Dinamo imaju po četiri.

Izabrane vesti

Kao da je Čelsi poslao trojanskog konja na najveći italijanski stadion. Iz njega su neprimetno iskočili Fikajo Tomori i Olivije Žiru, inače igrači od krucijalne važnosti za osvajanje prošlosezonskog Skudeta. Međutim potpuno su zakazali u 180 minuta borbe protiv bivšeg kluba. Kao da su po odlasku iz Londona ostali na platnom spisku Plavaca. Tomori je poprilično grešio u Londonu, te povlačenjem večerašnjim povlačenjem Mejsona Maunta koji je išao ka golu Ćiprijana Tatarušanua, ostavio ekipu na cedilu. Doduše, ostali su crveno-crni šokirani kada je nemački sudija Danijel Zibert posegao za crvenim kartonom.

Činjenica, Grejam Poter na raspolaganju ima igrački kadar većeg kvaliteta i širine i moguće je da bi Čelsi i u igri 11 na 11 odneo ceo plen sa Čizme. Međutim, ovako mu je posao poptilično olakšan. Žoržinjo je pretvorio jedanaesterac u vođstvo, a činjenica da Pioli nije ništa menjao iako je ostao bez štopera, petnaestak minuta kasnije koštala je domaćina novog primljenog gola. Doduše, nije italijanski streteg ni imao na raspolaganju pouzdanog štopera budući da je jedini igrač takvih karakteristika na klupi bio golobradi kapiten Milanove Primavere, Rumun Andrei Kubis.

Preveslali su u 34. minutu gosti vrlo lako okrnjenu odbranu rivala, a Pjer Emerik Obamejan kao i pre nedelju dana pogodio protiv kluba u kojem pre više od decenije nije dobio šansu da zaigra za prvi tim. U periodu između dva pogotka Čelsija Milan je pokazao znake života, nešto odlučnije potražio izjednačenje, ali je Žiru razočaravajuće reagovao u 27. minutu. Promašaj dodatno dobija na težini budući da je igra glavom jedno od najjačih oružja francuskog golgetera.

Čelsi se u drugom delu postarao da brojčanu nadmoć pretoči u potpunu kontrolu utakmice i zamisao je uspeo da sprovede u delo. Sporadičnih pokušaje da krene ka protivičkoj trećini, Milan nije uspeo da pretoči u konkretnije pretnje za Kepu Arizabalagu... Osim možda jednog izleta Sandra Tonalija u protivnički šesnaesterac i jednog nepreciznog udarca rezerviste Seržinja Desta.

Bez obzira na rani crveni karton, Milan u nedelju dana u dve utakmice protiv Čelsija smogao snage tek za jedan udarac u okvir gola i to onaj iz finiša prvog poluvremena sa Stamford Bridža. Dokaz da Piolijevi momci, mada još imaju šansu da sebi kupe mesto u nokaut fazi, nisu spremni da se suprotstave moćnijim rivalima iz liga petice. Ta istina je ogoljena i u aktuelnoj i u prošlogodišnjoj grupnoj fazi Lige šampiona.

Kad je reč o okršaju na Maksimiru, nije dobro počelo za Dinamo čija je odbrana kapitulirala već posle 12. minuta. Previše prostora u kaznenom prostoru rivala dobio je Seivald, a Dominik Livaković nije mogao mnogo da uradi. Zamirisalo je na scenario u kojem će austrijski šampion i posle 4. kola biti lider grupe, međutim, Bikovi su se u završnim minutima utakmice borili za goli život i na kraju imali sreće da osvoje bod.

Prvo je u 40. minutu domaćin izjednačio golom Ljubičića. VAR je posle udarca veziste proveravao ofsajd poziciju Bruna Petkovića, odnosno da li je golgeter Dinama smetao gostujućem golmanu. Utvrđeno je da je sve čisto, a lopta je na putu ka mreži zakačila nesrećnog Strahinju Pavlovića i promenila pravac.

Statistički rivali su bili poprilično izjednačeni i uspevali su opasno da zaprete i u drugom delu. Udarac glavom Špikića iz 56. minuta ukrotio je Kon, dvadesetak minuta kasnije Luka Sučić je zatresao okvir Dinamovog gola, a u finišu se tresla i konstrukcija gola austrijskog tima. Bočkaj je odlično izveo slobodnjak, prebacio živi zid, ali je okvir sprečio preokret na Maksimiru.

Na taj isti Maksimir 25. oktobra stiže Milan, dok Čelsi ide u Mocartov grad. Nedelju dana kasnije, Rosoneri bi mogli da imaju meč loptu za osminu finala na San Siru protiv Salcburga, dok Zagrepčane čeka pakleno gostovanje na Stamford Bridžu.

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO

Utorak

GRUPA E

Dinamo Zagreb - Salcburg 1:1 (1:1)

/Ljubičić 40 - Seivald 12/

Milan - Čelsi 0:2 (0:2)

/Žoržinjo 18, Obamejan 34/



tagovi

ac milanMilanFikajo TomoriOlivije ŽiruDinamo ZagrebČelsiSalcburg

Obaveštavaj me

Milan
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara