Luis Dank (©Reuters)
Luis Dank (©Reuters)

Čelsijev pogled ka Brajtonovom kapitenu od 45.000.000 evra: Nije top klasa, Rašford ga “izbacio“ iz reprezentacije, ali vredi

Vreme čitanja: 5min | ned. 16.08.20. | 18:38

Frenk Lampard radi na saniranju velike štete u odbrani

Čelsijeva noćna mora sa odbranom je u prethodnoj sezoni bila nešto čemu se pridala velika pažnja i na stranicama portala MOZZART Sport. Frenk Lampard jeste uspeo da ostvari vrlo dobar rezultat i obezbedi novo učešće u Ligi šampiona, ali su loša defanzivna taktika, zajedno sa objektivno slabim izborom u prvoj spoljnoj liniji, uticali na to da Čelsijeva odbrana bude ogoljena kao nikada u poslednje tri decenije.

Zbog toga je Lampard sebi na vrat nabio i obavezu da se ozbiljnije pozabavi ne samo krpljenjem rupa kroz koje duva jaka promaja, već da klubu obezbedi pojačanja i napravi sistem koji će funkcionisati na dugoročnom planu.

Izabrane vesti

Najnovija vest sa Ostrva koja je odjeknula prilično jako tokom dana glasi – Čelsi završava transfer Luisa Danka u poslu vrednom 45.000.000 evra. Čelsiju su promene u defanzivnom kvartetu neophodne po hitnom postupku i imena koja mogu da imaju momentalni uticaj na poboljšanje igre u ovom segmentu. Po nekom nepsanom pravilu to bi automatski značilo da Čelsi mora da “pukne“ brdo para kako bi skrpio odbranu dostojnu nekadašnjeg prvaka Evrope i Premijer lige i jednog od najuspešnijih klubova na kontinentu u trećem milenijumu.

Međutim, samo na primeru Kepe Arizabalage, kao i nekih prethodnih slučajeva poput transfera Alvara Morate, Fernanda Toresa ili pak Tjemuea Bakajoka i još nekih pokazalo se da Čelsi neretko greši kada na pojačanja baci veliku sumu novca, sve u potrazi za pojačanjima svetske klase.

Luis Dank nije ta top klasa, ali je fudbaler koji bi mogao da unese određene promene u Čelsijev sistem. Dugogodišnji Brajtonov kapiten i dete kluba iz Istočnog Saseksa je tokom poslednje tri sezone među najkonstantnijim štoperima Premijer lige. Samo tokom proteklih godinu dana nalazi se među 15 najboljih defanzivaca engleskog prvenstva u statističkim kategorijama važnim za igrača na pozicijama ispred gola. Sa svoja 192 centimetara prošle sezone dobio je čak 66 odsto vazdušnih duela, a uprkos visini ima zavidnih 87 odsto preciznosti kada su dodavanja u pitanju. Prosečno je utakmice završavao sa jednom i po presečenom loptom i preko tri raščišćavanja u opasnoj zoni. U svakoj od protekle tri sezone igrao je preko 3.000 minuta, preko 7.300 metara pokrivenih dodavanjima unapred, odnosno više od 5.000 metara kada je loptu vodio sam prema suparničkoj polovini. Na sve to ima i ostvarenih preko 30 uspešnih startova u defanzivnoj trećini, 60 izblokiranih udaraca, 50 ukradenih lopti, što govori o njegovom kontinuiranom doprinosu igri Brajtona i očuvanju premijerligaškog statusa.

To mu je, uostalom, donelo poziv u reprezentaciju kod Gereta Sautgejta, mada je odigrao samo jedan meč za selekciju Tri lava. Pričalo se još te 2018. da ga je tokom priprema sa reprezentacijom Markus Rašford ponižavao na treninzima kroz vežbe igre jedan na jedan, posle čega su se čak povele i priče o tome da Dank nikada neće moći da igra fudbal najvišeg nivoa. Čak su se ponovo na društvenim mrežama zavrteli snimci dešavanja sa tih treninga nacionalnog tima i Rašfordovih lekcija Danku. Od tada je prošlo bezmalo dve godine, a Dank je zaista postao jedan od najboljih engleskih štopera trenutno.

Sa svojih 192 centimetara možda nije najbrži na svojoj poziciji, ni najagilniji, ali te nedostatke nadoknađuje drugim kvalitetima. Pre svega crtom lidera, što Čelsiju nedostaje još od odlaska Džona Terija sa Stamford Bridža. Ni Geri Kejhil nije taj posao odrađivao na tako dobar način kao Teri, ali je bio kapiten Plavaca i bio simbol lidera u klubu. Osim toga, Dank je dobar u vazduhu i na lopti, pa bi njegov dolazak naterao Frenka Lamparda da mu potraži partnera koji bi mogao da nadomesti one, maločas pomenute nedostatke. Dakle, jednog bržeg, agilnijeg štopera kako bi se napravio balans na terenu. To u ovom trenutku nisu ni Kurt Zuma, ni Antonio Ridiger, ni Andreas Kristensen. Svi su oni visoki, sporiji štoperi i teško da bi neko od njih mogao da bude adekvatno rešenje u startnih jedanaest pokraj Danka.

Naravno, svemu ovom preduslov je da Frenk Lampard želi takvu kombinaciju štopera. Posle iskustva kakvo je imao u debitantskoj godini na klupi Čelsija, jasno je da izbor sa isključivo visokim štoperima ne pije vodu. Dovoljno je samo pogledati Čelsijev konačni bilans u sekciji primljenih golova i sve je jasno. Čelsi je dosta puta tokom sezone bio predriblan, pretrčan i nadigran u defanzivnoj trećini i to ga je činilo ranjivim. Napad sa turbinom u nogama nije sporan i očigledno je da će Lampardov moto biti da igra brz i atraktivan fudbal, ali niko još nije video, ni shvatio šta Super Frenki želi od odbrane. I to je nešto što ga proganja još od vremena kada je vodio Derbi Kaunti. Jednostavno, odbrana mu je bila najslabija karika i dosad nije pokazao veliki napredak u tom segmentu. A, ako želi da postane šampion i ostane u klubu kroz duži vremenski period, moraće značajno da poradi na tome.

Ideja Frenka Lamparda bila je prilično jasna od samog početka – Čelsiju je potrebno tvrdo jezgro engleskih fudbalera kako bi povratio uticaj na fudbalskoj mapi Evrope i prebrodio višegodišnje turbulencije. Tu se Luis Dank odlično uklapa, zbog svoje krštenice i reprezentacije čiju opremu nosi.

Luis Dank (©Reuters) Luis Dank (©Reuters)

Takav se utisak možda ne stiče na prvi pogled, kada se zna da je Lampard insistirao na dovođenju Hakima Zijeha iz Ajaksa, odnosno Tima Vernera iz Lajpciga, te da se sada radi na dovođenju Kaija Haverca iz Bajera. Međutim, Lampard je tokom prošle sezone uradio ono što je malo ko od njegovih prethodnika smeo – pružio je šansu klupskoj deci i u takvim okolnostima zadržao status učesnika Lige šampiona. Lansirao je Fikaja Tomorija, Risa Džejmsa, Bilija Gilmura, Mejsona Maunta, dao više minuta Tamiju Abrahamu i Kalumu Hadson Odojiju. Dakle, Čelsi polako stvara to domaće jezgro, koje će biti pojačano nekim većim imenima iz sveta fudbala.

Luis Dank nije top klasa, ali je igrač koji vredi. U najboljim je godinama (28), domaći je proizvod i to neki polutan za kakvim tamošnja javnost preterano balavi, što je možda i dobra stvar. Čelsiju neće biti dovoljan samo Luis Dank, ali će imati dobru polaznu tačku.

A, zna se da Čelsi još traga za golmanom, gde se pominju Nik Poup, Din Henderson i još neki, pa za levim bekom, gde je glavna meta i dalje Ben Čilvel, te drugim štoperom, između ostalog... 



tagovi

Luis DankLetnji prelazni rok 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara