Bruno Gimarais slavi pogodak sunarodnika i saigrača Žoelintona (©Reuters)
Bruno Gimarais slavi pogodak sunarodnika i saigrača Žoelintona (©Reuters)

Čelsijevo stradanje u Njukaslu! Hau pokazao Poketinu kako se sa manje novca pravi bolji tim

Vreme čitanja: 5min | sub. 25.11.23. | 17:57

Velika greška Tijaga Silve odmah posle drugog gola domaćina otvorio vrata novog katastrofalnog poraza

Uoči početka 13. kola Premijer lige eksperti u polju analitike napravili su uz pomoć mašine 10.000 simulacija kako bi se predvidelo ko će biti šampion Engleske. Nećemo puno da otkrivamo, ako vas baš zanima da pogledate sami, ali konkretno Čelsi je stavljen na devetu, a Njukasl na šestu poziciju.

I sad, naravno, pitanje je šta će se sve desiti do maja kada se bude spuštala zavesa na 2023/24, ali već krajem novembra možemo da zaključimo da se dvostrukom evropskom šampionu i jednom od najboljih ostrvskih klubova u trećem milenijumu sprema potpuna katastrofa!

Izabrane vesti

Mauricio Poketino izveo je očekivanih jedanaest na Sent Džejms Park u iščekivanju Kristofera Nkunkua, Bena Čilvela i Romea Lavije i još nekih sa idejom da nastavi ovosezonsku praksu dobrih izdanja protiv klubova iz gornjeg dela tabele. Umesto toga, Poketinova ekipa izašla je na streljanje pošto je Njukasl krunisao bolju igru ubedljivom pobedom koja ga vraća u igru za pozicije koje vode u Ligu šampiona– 4:1 (1:1).

Džaba Poketinu i njegovim prethodnicima stotine i stotine milijardi evra potrošenih na dovođenje hrpe talentovanih igrača i momaka sa ozbiljnim potencijalom, kada ovaj tim nema trunku hemije potrebne za visok plasman. Čelsi Toda Bolija trenutno nije ni bleda senka imperije koju je Roman Abramovič gradio skoro dve decenije i od simpatičnog kluba sa istorijom napravio velikana. To kako londonski klub sada izgleda je tragikomično. Tragično jer je survano preko milijardu evra za 13 meseci Bolijeve vladavine i stvoreno je jedno veliko NIŠTA, a komično zato što je neko prevario Čelsijeve navijače da će Abramovičevim odlaskom doći nova era dominacije Plavaca. Umesto toga, Čelsi je bodovno sada bliži zoni ispadanja, nego poziciji koja vodi u Ligu šampiona i gledajući sadašnje rezultate na Stamford Bridžu bi trebalo da skaču od sreće ako budu deveti. Eventualno.

Možda ironično ili pogrešno nekom zvuči kada se kaže da je Edi Hau sa skromnijim budžetom napravio bolji tim od Čelsija. Ali za razliku od američkih milijardera koji su istovarali džakove para na nešto što bi moglo da dođe u budućnosti ako se potencijal transformiše u svetski kvalitet, arapski vlasnici kluba sa severa Ostrva rade svoj posao daleko prizemnije i Njukasl je zato legitimni kandidat za novi povratak u elitno takmičenje.

Ne treba nikako da se zaboravi da je Njukasl, iako je potrošio nešto više od 150.000.000 evra na pojačanja ovog leta – Čelsi je izdvojio preko 460.000.000 evra –, Edi Hau ostao bez najskupljeg pojačanja Stefana Tonalija zbog duge suspenzije. Na njega je izdvojeno skoro pola od ukupne potrošene sume, a to je oko 64.000.000 evra. Njukasl u ovom trenutku sezone igra bolji, lepši, interesantniji fudbal od protivnika iz Londona koji uglavnom na terenu izgleda kao muva bez glave.

Ono što je bilo protiv Totenhema (4:1) je bila posledica “samoubilačkog“ fudbala Ejndža Postekoglua, onaj spekakl sa Mančester Sitijem (4:4) je statistička greška. Nije Čelsi baš ni ovaj nivo, da prima četiri gola čim naleti na nekog ozbiljnijeg protivnika, ali to je sada realnost slavnog kluba od kojeg su ostale samo lepe uspomene i ništa više. Njukasl je igrao promenjivo u poslednje vreme, a ova pobeda mogla bi da bude prekretnica sezone. Ko zna da li će se u januaru tim pojačati posle ispadanja Tonalija iz sastava, ali svakako ima potencijal da ponovo bude među četiri najbolja na kraju prvenstva.

Stradanje Čelsijevo počelo je ranim pogotkom Aleksandera Isaka, a čak i kada je Rahim Sterling potvrdio još jednom da je u uzlaznoj putanji forme, crna rupa od 90 sekundi pojela je sve nade gostiju da mogu bar do boda. Dobra akcija Entonija Gordona i Džamala Laselsa vratila je Njukasl u vođstvo nakon sat vremena fudbala, da bi Žoelinton praktično nakon izvođenja lopte sa centra Čelsi doživeo potpuni slom. Tijago Silva je napravio katastrofalnu grešku koja je sunarodniku Žoelintonu šansu koja se ne propušta – da matira Roberta Sančeza i potvrdi Njukaslov trijumf. Domaćin je još lakše disao kada je kapiten Ris Džejms zaradio drugi žuti karton i isključenje u 73. minutu, jer je to samo bila najava onoga što se desilo ubrzo – Migel Almiron je lepo proigrao mladog Gordona koji je zapalio tribine Sent Džejms Parka za konačnih 4:1.

Barnlijeva serija poraza nastavila se i ovog subotnjeg popodneva. Šesti neuspeh zaredom igrači Vensana Kompanija doživela je protiv Vest Hema na svom terenu i to pošto je imala gol prednosti sve do 86. minuta. Realizovan jedanaesterac Džeja Rodrigesa u 49. minutu dao je tračak nade, ali se u samom finišu desio potop. Dara O'Šej matirao je svog golmana i dao Čekićarima krila, da bi Tomas Souček ispratio savršen centaršut Muhameda Kudusa i lansirao svoj tim do neočekivane pobede!

Najprijatnije iznenađenje danas je pobeda Lutona u malom gradskom derbiju sa Kristal Palasom rezultatom 2:1 golovima Tedena Mengija u 72. i Ogbenea u 84. minutu. Majkl Olis je u međuvremenu poravnao rezultat, ali nije vredelo.

Važan trijumf posle tri vezana remija ostvario je Brajton na gostovanju Notingem Forestu 3:2 (2:1). Evan Ferguson je zatresao mrežu na asistenciju Paskala Grosa u 26. minutu, da bi Žoao Pedro na kraju prvog i početkom drugog poluvremena potvrdio da se tim sa juga Ostrva neće predati i da će igrati za Ligu šampiona dokle god bude postojala realna šansa. Golove utehe za Šumare dali su Antoni Elanga već u 3. minutu, te Morgan Gibs Vajt u 76. minutu.

PREMIJER LIGA - 13. KOLO

Subota

Mančester Siti - Liverpul 1:1 (1:0)

/Haland 27 - Arnold 80/

Njukasl - Čelsi 4:1 (1:1)

/Isak 13, Lasels 60, Žoelinton 61, Gordon 83 – Sterling 23/

Barnli – Vest Hem 1:2 (0:0)

/Rodriges 49 penal – O'Šea 86ag, Souček 90+1/

Luton – Kristal Palas 2:1 (0:0)

/Mengi 72, Braun 84 – Olis 75/

Notingem Forest – Brajton 2:3 (1:2)

/Elanga 3, Gibs Vajt – Ferguson 26, Pedro 45+4, 58/

Šefild Junajted – Bornmut 1:3 (0:2)

/Mekburni 90+7 – Tavernije 12, 51, Klajvert 45+3/

18.30: (5,40) Brentford (3,70) Arsenal (1,75)

Nedelja

15.00: (2,50) Totenhem (3,50) Aston Vila (2,75)

17.30: (2,85) Everton (3,45) Mančester Junajted (2,60)

Ponedeljak

21.00: (2,50) Fulam (3,35) Vulverhempton (3,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ŽoelintonTijago SilvaČelsiNjukaslDžamal LaselsAleksander Isak

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara