Gelor Kanga (©Printscreen)
Gelor Kanga (©Printscreen)

Češke kalkulacije: Lenja Sparta, Plzenj u lovačkoj odori i Ostrava na rubu

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.06.20. | 11:29

Danas je na programu svih osam mečeva pretposlednjeg 29. kola Fortuna lige

Šest bodova je ostalo u opticaju u šampionatu Češke, a situacija nikako da se raščivija. Mnoge stvari u Fortuna ligi mogle bi da se iskristališu večeras kada se oko 20.00 časova završe svi dueli pretposlenjeg 29. kola prvenstva. Najpre, ko će uz Slaviju i Plzenj u plej-of za šampiona - mada je ostalima gotovo nedostižno da se trkaju za titulu - zatim koja četiri sastava će se boriti u doigravanju za Ligu Evrope, i naposletku ko će biti "saborac" Teplicu, Zlinu, Karvini, Opavi i Pribramu u plej-autu.

Krenimo redom...

Izabrane vesti

Lider Slavija demonstrira ove sezone silu. Tim iz Vršovica pokazao je jesenas da je sposoban da pravi "buku" i u duelima sa evropskim velikanima. Slavija je igrala ravnopravno sa Barselonom, Interom i Dortmundom, pa ne čudi što u lokalnom šampionatu dva kola pre kraja ligaškog dela sezone crveno-beli imaju prednost od devet bodova nad drugoplasirnaim. Za celokupno prvenstvo Slavija je primila samo osam golova (!). A nakon nastavka sezone posle pandemije, nije kapitulirala nijednom. Danas je čeka gostovanja u Ostravi, protiv ekipe koja je do skoro bila već viđeni učesnik međunarodnih kvalifikacija. Loš povratak u sezonu doveo je Banjik na rub plej-ofa. Samo je bod ispred Slovačkog, a i Češke Buđejovice i Mlada Boleslav nisu digli ruke od gornjeg doma.

Drugoplasirana Viktorija obukla je "odoru lovca", ali nije uspela u prošlom kolu da ulovi Slaviju. Imao je Plzenj sjajan interval posle pauze zbog pandemije, pobedivši Spartu (2:1), Mladu (7:1) i Ostravu (2:0). Zlin bi trebalo da bude lak zalogaj...

Trećeplasirani Liberec ide na noge fenjerašu Pribramu. Slovan u meč ulazi sa serijom od četiri meča bez poraza. Ekipa iz Libereca odlučna je da se plasira u evropska takmičenja prema nedavnim rezultatima. Sa druge strane, Pribram, uprkos ulozi očiglednog autsajdera u šampioantu čak može i da "ugrize" kod kuće. Pre nedelju dana, igrao je ravnopravno tokom 80 minuta sa Slavijom. Stoga, oprez sa Liberecom...

Strasti u Češkoj se rasplamsavaju sa svakom rundom, a Jablonec nekako uspeva da se izbori sa izazovima. U sredu je izgubio od Slovana kod kuće i bio je na ivici da ispadne iz najboljih šest, a već u nedelju je u poslednjim sekundama pobedio Teplice i tako se vratio u igru, gotovo obezbedivši mesto u gornjem domu. Sada ga očekuje domaći meč sa Karvinom, stanovnikom dna tabele, koji je posle ponovnog pokretanja prvenstva dva puta izborio remi i dva puta izgubio.

Lenjost je reč koja najbolje opisuje prašku Spartu u ovoj sezoni. Pre pauze klub sa Letne bio u je u sredini tabele, a čak i po povratku na teren stvari nisu izgledale najbistrije. Desio se poraz od Plzenja, koji je dodato upalio crvene lampice. A, onda je na scenu stupila gvozdena Sparta, i sa tri vezana slavlja prokrčila put do plej-ofa i sada je veoma blizu evropskim takmičenjima. Da bi nastavila ka cilju danas bi morala da pobedi pretposlednju Opavu.

Jedna od glavnih intriga ligaškog dela sezone u Češkoj je zauzimanje mesta u top šest. Odjednom se za gornji dom bori pet timova. Jedan od njih je Slovačko, koje je sada samo bod iza šeste pozicije. Danas ga očekuje sudar sa Bohemijansom, koji je stacioniran na 10. mestu, a u naredna dva kola dovoljna su mu tri boda da garantuje borbu za kvalifikacije za Ligu Evrope. Kenguri su se značajno promenili u proteklom periodu, vezali četiri pobede i transformisali se u bezbrižan sastav.

Većina timova već zna svoju sudbinu po okončanju 30. rundi šampionata. Češke Buđejovice nadaju se da bi mogle do najboljih šest, ali Ostrava je tri boda daleko i biće neophodno da se Dinamu poklope drugi rezultati. Ali, i ako ostane u plej-ofu za Ligu Evrope ne bi škodilo da osvoji još tri boda kako bi stekao bolju poziciju, a takva prilika pruža mu se protiv Teplica. To je sastav "bez zuba" koji nije uspeo da se snađe u postvirusnoj fazi, pošto je služio kao džak za udaranje.

Nisu samo vlasnici restorana, kafića i obični marljivi radnici proklinjali korona virus. Pogodio je on i neke timove, poput Mlade Boleslav u Češkoj. Bolka nikako da dođe sebi posle nastavka sezone, usled čega je izgubila gotovo sve šanse da se uđe u top šest. Bilo kako bilo, Mlada danas ima posla sa Sigmom, koja je u sličnom sosu. Tim iz Olomouca takođe je strašno delovao u poslednje tri nedelje i osvojio samo bod iz četiri duela. Kao rezultat, umesto da se bori za Evropu, Sigma će verovatno u najlošijih šest, čiji će zadatak biti samo da sačuva mesto u eliti.

ČEŠKA 1 - 29. KOLO

Sreda

18.00: (5,70) Ostrava (3,70) Slavija (1,65)

18.00: (1,70) Češke Buđejovice (3,70) Teplice (5,20)

18.00: (1,70) Jablonec (3,70) Karvina (5,20)

18.00: (2,45) Mlada Boleslav (3,30) Sigma (2,95)

18.00: (4,70) Pribram (3,50) Liberec (1,80)

18.00: (2,05) Slovačko (3,20) Bohemijans (4,00)

18.00: (1,15) Sparta (8,50) Opava (15,0)

18.00: (1,22) Plzenj (6,50) Zlin (13,0)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Češka 1OstravaSlavija PragČeške BuđejoviceTepliceJablonecKarvinaMlada BoleslavSigma OlomoucPribramSlovan LiberecSlovačkoBohemijansSparta PragOpavaPlzenjZlin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara