Zastave pod kojima igraju Martinik, Gvadalupe, Francuska Gvajana i Sveti Martin
Zastave pod kojima igraju Martinik, Gvadalupe, Francuska Gvajana i Sveti Martin

Četiri Francuske u Ligi nacija i jedno ostrvo sa dve reprezentacije

Vreme čitanja: 3min | pon. 11.09.23. | 23:05

U najmlađem takmičenju KONKAKAF-a trenutno pod istom zastavom nastupaju Martinik (A divizija), Gvadalupe, Francuska Gvajana (B divizija) i Sveti Martin (poslednja, C divizija)

U svetu postoji 195 nezavisnih zemalja, od čega su 193 članice Ujedinjenih nacija. U fudbalskom svetu postoji malo više država, 211, toliko ekipa FIFA priznaje kao reprezentacije. Međutim, niti sve nezavisne države imaju svoje nacionalne timove (poput Vatikana), a ni sve članice FIFA nisu nezavisne (primera radi, Farska Ostrva su deo Danske). Najzamršenije jei ipak u Severnoj Americi, gde su članovi KONKAKAF-a brojne prekomorske teritorije Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, koje su dobile dozvolu da nezavisno igraju fudbal.

Trenutno je u toku u Severnoj Americi Liga nacija, kao i u Evropi podeljena je na više divizija (tri), a zanimljivo je da se od 41 ekipa čak četiri takmiče pod zastavom Francuske. U pitanju su njene prekomorske teritorije Martinik (A divizija), Gvadalupe, Francuska Gvajana (B divizija) i Sveti Martin (C divizija).

Izabrane vesti

Iako svaka od tih teritorija (nisu nezavisne, da bismo ih nazvali državama) ima svoju zastavu, prema pravilima KONKAKAF-a one moraju da igraju pod istom – francuskom. Nekadašnjim francuskim kolonijama, koje su sada defakto deo te države, nije dozvoljeno da zvanično nastupaju pod svojim simbolima. Razlog je taj što nijedna od njih nije članica FIFA.

Niko od njih nema pravo da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Igraju samo Gold kup, šampionat Severne Amerike, i manje cenjeni Karapski kup. I od nedavno Ligu nacija, takmičenje koje takođe nije pod pokroviteljstvom FIFA, već KONKAKAF-a.

01.00: (1,33) Francuski Sveti Martin (5,00) Boner (7,75)

Martinik posle dva kola ima tri boda, izgubio je od Paname (0:3) i savladao Kurasao (1:0), Gvadalupe ima dve pobede, dok je Francuska Gvajana nedavno završila meč sa Belizeom. Dakle, Francuska za sada gura veoma dobro u ovom takmičenju.

Ako vam je sve ovo komplikovano, spremite se da budete još više zbunjeni. U okviru 2. kola A grupe C divizije u noći između ponedeljka i utorka od 01.00 časova Sveti Martin će ugostiti Boner, a ukoliko trijumfuje doći će na korak do plasmana u B diviziju. Prethodno je na premijeri savladao Angvilu sa 6:0.

Ono što zbunjuje je što se u B diviziji takmiči još jedan Sveti Martin, koji takođe nije član FIFA, ali igra pod drugačijom zastavom. Reč je o holandskoj prekomorskoj teritoriji, koja ima svoju reprezentaciju.

Zastava holandskog Svetog MartinaZastava holandskog Svetog Martina

Naime, ostrvo Sveti Martin je podeljeno na dva dela. Sever pripada Francuskoj, a jug Holandiji. Na jugu živi oko 37.500 stanovnika, a na severu nekoliko stotina manje. Ove ove teritorije su članice Evropske unije, tako da im je zvanična valuta evro. S obzirom na to da može iz bilo koje zemlje EU da se putuje nesmetano tamo, Evropljanima, onim imućnijim, su izuzetno popularna destinacija za turizam. Međutim, u fudbalskom smislu to ostrvo je razdvojeno.

Fudbal bi mogao da ga sastavi, barem u istoj grupi u B diviziji. Pod uslovom da francuski Sveti Martin opravda ulogu favorita i sačuva prvo mesto u svojoj grupi, a da holandski Sveti Martin izbegne poslednju poziciju u konkurenciji Svete Lucije, Gvadalupea i Svetog Kitsa i Nevisa. Upravo sa poslednjom od te tri selekcije će igrati ključnu utakmicu u utorak od 22.00 časova, pošto posle prva dva kola oba tima još uvek nemaju nijedan poen.

Naravno, u očima FIFA nijedna od tih utakmica nije značajna ništa više od prijateljskog meča npr. Trepče i Borca iz Banjaluke.

KONKAKAF LIGA NACIJA – 3. KOLO

B DIVIZIJA, GRUPA A

Utorak

22.00: Sveta Lucija - Gvadalupe

22.00: Holandski Sveti Martin - Sveti Kits i Nevis

C DIVIZIJA, GRUPA A

Utorak

01.00: (1,33) Francuski Sveti Martin (5,00) Boner (7,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

konkakafLiga nacijaGvadalupeSveti Martin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara