Četiri Zidanova greha i priprema za odstrel

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.12.20. | 17:54

Možda već iduće nedelje...

Realu ove sezone baš ne ide. Tri poraza u poslednjih pet utakmica dodatno su produbila krizu, pogotovo ovaj poslednji u Ukrajini (0:2) posle kog su se Madriđani našli na ivici eliminacije iz Lige šampiona. Sve to dovelo je do novog talasa kritika na račun Zinedina Zidana, klupske legende kojoj mnogi mediji u Španiji posle svega predviđaju otkaz ukoliko kroz sedam dana ne pobedi Borusiju iz Menhengladbaha i obezbedi prolaz u osminu finala Lige šampiona.

Zizu je zadržao glavu iznad vode u svim dosadašnjim burama. Njegov pojas za spasavanje bio je kredit u vidu 11 trofeja i činjenici da je za kratko vreme izbio na drugo mesto najuspešnijih trenera u istoriji Kraljevskog kluba (ispred je samo Migel Munjoz), a imajući u vidu koliko je u modernom fudbalu teško osvojiti tri Lige šampiona zaredom mnogi ga vide i kao número uno.

Izabrane vesti

Francuski stručnjak i dalje ima poverenje svlačionice, taj "detaljčić" radi za njega, ali kako su rezultati daleko od potreba madridskog velikana, pa i sama igra, Florentino Perez bi uoči nove godine mogao da donese neke prilično radikalne odluke, navodi madridska Marka.

Madridski list još navodi da Zizu sigurno nije jedini krivac za nisku problema, čak ga uzima u zaštitu tvrdeći da je njegov udeo u svemu verovatno najmanji, no podvlači da svakako ni on nije bez greha. Pa navodi četiri ključna...

STANDARDNIH 11

U svom prvom mandatu na klupi Reala Zinedin Zidan uspostavio je gotovo savršeni sistem rotacije. Taj sistem doneo je Kraljevićima mnogo uspeha. Dovoljno će biti ovako - tri titule prvaka Evrope i dve španske krune. Francuz je dobar ambijent u svlačioinici uvek temeljio na pravilu da svako od igrača mora da dobije svoju porciju minuta. U čemu je sada problem? Jednostavno - masa igrača iz rotacije od pre tri ili četiri godine više ne igra na istom nivou. Prosto, to nisu isti igrači. Tako Marka konstatuje da do rotiranja onih koji su i dalje stubovi tima nije smelo da dođe. Primeri: Toni Kros u prvom meču sa Mančester Sitijem letos, odnosno Kazemiro u Donjecku. Iliti: neprepoznatljivi Isko i Marselo u startnoj postavi u nedavnom brodolomu na Mestalji. U najkraćem, sistem rotacije više ne funkcioniše, Real je upao u blago haotičnu situaciju u kojoj se ne zna ko su standardnih 11 i to je problem koji Zidan za sada ne uspeva da reši. I svakako njegov prvi greh, piše Marka...

VERA U "POGREŠNE" IGRAČE

Real važi za najsuroviji klub na svetu. U to dileme nema. I Madriđani, kao i njihova štampa, javnost, svako malo to pokazuju na konkretnim primerima. Zidan to, čini se, pokušava da menja, ali mu ne ide. I tako dolazimo do njegovog drugog greha. Klađenje na "pogrešne" igrače. Na primeru Brazilca Marsela to se lepo vidi. Za momka koji je čitavu karijeru posvetio ovom klubu (515 utakmica, 36 golova, 99 asistencija) nema strpljenja, ni razumevanja. Izvlači se statistika koja kaže da je učestvovao u svakom porazu Reala ove sezone, osim poslednjeg, u Donjecku. Zizu pokušava da ga oživi što se kritičarima nikako ne dopada. Za njih je Marselo bivši i ne bi trebalo više da dobija šansu. Tako je manje-više i sa Iskom, Lukasom Vaskezom... Marko Asensio počeo je da daje znake života, doduše u dresu reprezentacije. U belom dresu ove sezone ni gol ni asistencija. A ni Modrić nije onaj stari, daleko od toga. Ni tu nije kraj, moglo bi dalje da se nabraja...


LOŠI TRANSFERI

Zidan je imao potpuno odrešene ruke u izboru novih igrača. I ako je za nešto 100 odsto kriv, onda je to loš izbor novajlija. Predugo je čekao Pola Pogbu, nije uspeo da dođe do njega i na kraju je ostao bez sveže krvi u veznom redu. Nije pronašao golove koji su otišli sa Kristijanom Ronaldom (Luka Jović dao je samo dva otkako je došao), a Edena Azara kog je preporučio još pre devet godina konačno je uspeo da angažuje, međutim bolje da nije. Problem s viškom kilograma, povreda za povredom, sve u svemu učinak - nikakav. A onoliki novac potrošen uoči pandemijske krize... Njegov lični zahtev bio je i Ferlan Mendi. U defanzivi, to je svakako bolji izbor od Marsela, ali u navali francuski bek udaljen je čak i od ovakvog Marsela nekoliko svetlosnih godina. Iz ove perspektive gledano, transferi Serhija Regilona i pogotovo Ašrafa Hakimija takođe deluju kao kolosalni promašaji.

TAKTIKA

Komentarisanje taktičkih odluka i načina igre najbolnija je tačka svakog trenera. Marka se nije mnogo libila i bez problema kao četvrti Zidanov greh istakla njegovo poimanje fudbala koje se ni za pedalj nije promenilo u odnosu na prvi mandat. List navodi da fudbal evoluira na dvevnom nivou, a da Zizu nije promenio ništa ni u načinu treninga, niti taktičkih finesa. U previdu, malo se bavi detaljima. Kako na treningu, tako i na utakmicama. Povrh svega stavlja mu se na teret činjenica da bez obzira što ima manje-više istu bazu igrača nije uzeo u obzir da su svi oni stariji za koju godinu, odnosno da je tome morao da prilagodi svoj način rada.


tagovi

Zinedin Zidan

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara