Pogled na Rotkrojc iz drona (©YouTube/KenoVelicanstveni)
Pogled na Rotkrojc iz drona (©YouTube/KenoVelicanstveni)

Četvrtoligaš sa budžetom od 300.000 evra najveća senzacija Kupa Švajcarske

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.03.23. | 11:21

Seoski klub Rotkrojc igra „utakmicu veka“ protiv Serveta (četvrtak, 20.15) u borbi za preostalo mesto u polufinalu

Za sada nije bilo prevelikog iznenađenja u četvrtfinalu Kupa Švajcarske, pošto su se među četiri najbolja tima za ovu sezonu plasirali Jang Bojs, Bazel i Lugano. Ipak, ekipama koje zajedno imaju 38 osvojenih titula 24 kupova mogao bi da se pridruži ovog četvrtka i jedan seoski niželigaš. Najveća senzacija ove sezone je maleni Rotkrojc, koji se izborio za šansu da od 20.15 časova odmeri snage sa trenutno drugoplasiranim timom Superlige Servetom, u poslednjoj četvrtfinalnoj utakmici.

Pravu fudbalsku bajku, koja je oduševila zaljubljenike u najvažniju sporednu stvar na svetu i van granica Švajcarske, Rotkrojc je ispisao tako što je već eliminisao tri ekipe koje su u ligama iznad njega. Do duela sa 17-strukim šampionom i sedmostrukim osvajačem kupa maleni klub je došao pobedama nad Krijensom, Kjasom i Šafhauzenom. Doduše, niko od njih nije trenutno superligaš, ali su daleko poznatiji, ozbiljniji i organizovaniji klubovi od Rotkrojca.

Izabrane vesti

On je do nedavno bio amaterski. Pravi, seoski, iz opštine Riš, kakvih imate na desetine ili stotine u Švajcarskoj. Ni po čemu se nije izdvajao, nije odmakao dalje od sedmog ranga takmičenja, sve do 2017. godine. Tada je svoj novac rešio da uloži u klub lokalni biznismen Rene fon Ojv, koji je pikirao Rotkrojc najviše zbog geografskog položaja. Naime, Rotkrojc je ucrtan na mapama Švajcarske samo zbog železničke stanice, koja spaja dve važne linije Rupersvil-Imense i Cug-Lucern.

Fon Ojv je svoje bogatstvo stekao trgovinom sirovog materijala, čiji transport se u Švajcarskoj uglavnom obavlja vozom, zbog čega su brojne kompanije otvorile svoje firme baš u Rotkrojcu. Fon Ojv, koji je i ranije ulagao novac u fudbal, osetio je potrebu da se u ovom mestu pokaže kao veliki gazda i posvetio se lokalnom klubu.

20.15: (12,0) Rotkrojc (7,50) Servet (1,15)

Od te 2017, kada je ovaj sada već 77-godišnji biznismen ušao u klub, za pet sezona je Rotkrojc napredovao za tri ranga. Sve do četvrtog, u kojem je dočekao ovu istorijsku sezonu. Nećemo ga naredne godine gledati u trećem rangu, posle 17 kola je tek 10. u takozvanoj Prvoj klasičnoj ligi sa 22 poena, ali neće ni ispasti iz nje. Posle nešto više od pola sezone ima 10 bodova više od Dornaha.

Nije Fon Ojv „pijani milioner“ koji bez računa sipa novac u klupsku kasu, daleko od toga. Pomogao je više oko stabilizacije kluba, obezbedio mu kvalitetan veštački teren i normalne uslove, ali nisu oni ništa bogatiji od četvrtoligaške konkurencije. Prosečan godišnji budžet četvrtoligaša je oko 300.000 evra, a u tom rangu je i Rotkrojc.

Moja zaostavština nije samo da dajem novac, već želim da pomognem u oblikovanju kluba. U Rotkrojcu radi oko 10.000 ljudi, stanovi se sve više grade, jer mnoge kompanije ovde imaju svoje prostorije. Zato verujem da je moguće napraviti neku ozbiljniju fudbalsku priču, što nije moglo sa mojim prethodnim klubom Vangenom. Tamo je bilo nemoguće privući sponzore“, objasnio je Fon Ojv.

Po njegovim rečima, rezultati kluba i preskakanje u sve više rangove prevazilaze očekivanja. Međutim i realne mogućnosti da se u finansijskom smislu sve to adekvatno isprati.

Ekipa raste značajno brže od klupske infrastrukture. Ukoliko ubrzo ne uspemo da je popravimo, Rotkrojc neće moći da opstane i da ostane tu. Sanjam o tome da izgradimo stadion kao što je ‚Klajnfeld‘ na kojem igra Krajns“, rekao je Fon Ojv.

Ma koliko Rotkrojc zvučao atraktivno prosečnom navijaču, nije realno očekivati da ga gledamo u polufinalu Kupa Švajcarske. Ipak, u goste mu dolazi jedan od najboljih timova, Servet, koji se u Superligi bori za titulu sa Jang Bojsom.

Doduše, propustio je priliku da se potpuno priključi lideru, u maloj je krizi. Na poslednje dve utakmice je remizirao sa Bazelom (2:2) i Vinterturom (1:1), pa zaostaje za Jang Bojsom 13 bodova.

Servetu je ipak najvažnije da sačuva drugo mesto, pošto ono naredne sezone vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Od 2. kola, u kojoj će potencijalni rivali da budu vicešampion Grčke, Belgije i Ukrajine.

Najviše zbog toga Servetu Kup Švajcarske možda i nije prioritet, u čemu kakvu-takvu nadu može da nađe četvrtoligaš Rotkrojc.

Ovo je utakmica veka za Rotkrojc. Presrećni smo zbog nje“, poručio je trener četvrtoligaša Rene Erlahner.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

KUP ŠVAJCARSKE – ČETVRTFINALE

Utorak

Tun – Jang Bojs 0:5 (0:1)

/Rider 6, Iten 64, Ugrinčić 66, Fasnaht 76, Lauper 83/

Sreda

Sankt Galen – Bazel 1:2pp (1:1, 1:1)

/Žilemeno 10 – Zećiri 59, Amduni 95/

Sion – Lugano 0:3 (0:0)

/Amura 62, Aliseda 72pen, Sabatini 81/

Četvrtak

20.15: (12,0) Rotkrojc (7,50) Servet (1,15)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup ŠvajcarskeservetRotkrojc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara