Ruben Loftus Čik proslavlja gol protiv Kristal Palasa (Reuters)
Ruben Loftus Čik proslavlja gol protiv Kristal Palasa (Reuters)

Čik pogodi za kraj posta od godinu i po dana i Čelsijevo finale FA kupa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.04.22. | 19:23

Kristal Palas odolevao u prvom poluvremenu, ali su se Plavci golovima Rubena Loftus-Čika i Mejsona Maunta plasirali u treće uzastopno finale najstarijeg fudbalskog takmičenja na planeti

Pretprošle sezone Čelsi je na putu do trofeja FA kupa zaustavio gradski rival Arsenal, pre godinu dana londonski Plavci su poraženi u finalu prestižnog takmičenja od Lestera, a danas su obezbedili novu priliku da im se osmehne "treća sreća", te da u finalu protiv Liverpula, skinu sa svog imena etiketu gubitnika jer su poklekli u prethodna tri finala FA kupa. U malom londonskom derbiju na Vembliju, Kristal Palas je odolevao znatno moćnijem komšiji, a ključ od odbrane Orlove pronašao je čovek koji nije tresao mrežu godinu i po dana - 2:0.

Haverc nije, Verner nije... Čik pogodi ko je? Pa Ruben Loftus Čik i to prvi put od novembra 2020. godine. Od poslednjeg do današnjeg pogotka trebalo mu je 59 utakmica, odnosno 56 udaraca ka protivničkom golu. Sjajno je sredinom drugog poluvremena centralni vezista zahvatio loptu posle jednog odbitka, a Visente Guaita ostavljen na vetrometini nije imao nikakve šanse. Ništa manje važan nije bio ni pogodak Mejsona Maunta, koji je desetak minuta kasnije pokazao da uživa u važnim utakmicama. Sa 23. godine već je pogađao u tri različita polufinala za Čelsi - uz večerašnje, to je činio i protiv Mančester Junajteda 2020. godine, odnosno Real Madrida prošle sezone.

Izabrane vesti

Od Palasa se i nije očekivalo da će prvi krenuti u ofanzivu, a Čelsi je tokom uvodnih 45 minuta takođe bio poprilično uzdražan. Zato je prvi deo dobio obrise anti-fudbala, ali su Plavci, srećom, sve to donekle kompenzovali od sredine drugog dela. Kai Haverc nije bio u elementu, posle 38. minuta fudbala na Vembliju zasluženo je zaradio žuti karton jer je simuliranjem pokušao da se dokopa penala, ali važan doprinos, uz milovanje sreće dao je u 65. minutu. Tada se uvukao u šesnaesterac, a njegov pokušaj da pošalje loptu u u gužvu, uz odbitak je prerastao u idealnu asistenciju za Loftus-Čika.

Sredinom nedelje protiv Real Madrida, engleski vezista je bio starter, večeras je ušao u igru posle 26. minuta zbog povrede Matea Kovačića, a oni koji veruju u sudbinu reći će da to nije bilo slučajno. Tomas Tuhel je jednog od tragičara madridskog revanša Ngola Kantea, odlučio da uvrsti među rezerviste, a Čelsijev vezni red večeras nije trpeo bez jedne od najvećih radilica u svetu fudbala koja je priliku dobila petnaestak minuta pre kraja.

Počeo je Tuhel meč sa identičnim napadačkim triom koji je koristio od starta i u Madridu. Iza lažne devetke Haverca dejstvovali su Mejson Maunt i Timo Verner, a upravo je nemačko-engleska kombinacija donela Plavcima potvrdu trijumfa. Verner nije bio strelac, ali je zaslužio visoke ocene za nastup na Vembliju, a tome je doprinela i asistencija za gol reprezentativca Gordog Albiona.

Nakon golova Loftus-Čika i Maunta možemo da konstatujemo da su prvi put dva Engleza pogađala za Čelsi na Vembliju još do 1970. godine i finala FA kupa u kojem je londonski klub savladao Lids. Mogao je Čelsi i do trećeg pogotka, ali je rezervista Romelu Lukaku promašivši prazan gol, pokazao da je u kanalu iz kojeg će se teško izvući.

Posle deset godina, ponovo će Čelsi i Liverpul u međusobnom duelu odlučivati o pobedniku FA kupa, a zanimljivo da ćemo u istoj sezoni imati reprizu finala Liga kupa u kojem je velikan sa Enfilda slavio posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

I za kraj, ne smemo da zaboravimo neverovatne brojke Tomasa Tuhela. Nemački sturčnjak je u dosadašnjoj karijeri predvodio ekipe u 11 polufinala. Nikada ga niko nije zadržao u toj fazi, a njegovi timovi su postigli 30 i primili samo četiri gola. Ali sve će to biti nevažno, ako 14. maja ne bude doneo Čelsiju deveti pehar najstarijeg fudbalskog takmičenja na planeti.


tagovi

ČelsiKristal PalasRuben Loftus ČikMejson Maunt

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara