Vladimir Stojković
Vladimir Stojković

Cilj ostvaren, entuzijazam splasnuo: Partizan preživeo Stojkovićev kiks i prošao Malatiju

Vreme čitanja: 4min | čet. 15.08.19. | 20:57

Minimalac poraz u Turskoj, ali crno-beli idu dalje

Zadatak je obavljen, Partizan je uprkos minimalnom porazu na gostovanju kod Malatije (0:1) prošao do plej-ofa za plasman u Ligu Evrope, ali je sav entuzijazam pred nastavak sezone ostao zarobljen u beogradskih 3:1, pošto je igra crno-belih u Turskoj u najbolju ruku izgledala kao usporeni snimak prošlonedeljnog duela.

Stare fobije su se vratile za ovih 90 minuta. Partizan bez energije. Bez ideje. Bez brzine. Pa i hrabrosti da proba, iako je pre samo sedam dana video da može i tako. Da je u stvari poželjno, jer Malatija tehnički ne može ni da priđe crno-belima, a opet je večeras bila ne samo ravnopravna, već i opasnija.

Izabrane vesti

Dakle, revanš meč nimalo nalik onom beogradskom. Falilo je krvi u igri crno-belih. Jeste Malatija krenula ambicioznije nego u Humskoj, ali videlo se i večeras da Turci, iako čvrsti, nisu posebno talentovani, najblaže rečeno. Izuzev Gokhana Torea nema tu velikih znalaca. I da im Partizan to sam nije dozvolio teško da bi uopšte uspeli da dovedu plasman crno-belih pod sumnju.

Međutim, nadu je domaćima razgoreo niko drugi do Vladimir Stojković. Golman koji je toliko puta čuvao Partizan u životu večeras je kardinalnom greškom dozvolio Adisu Jahoviću da već u sedmom minutu pogodi za 1:0 Malatije. Ispucavanje štopera Mustafe Akbaša uhvatilo je Bojana Ostojića na spavanju, pa Jahović nije bio u ofsajdu, ali svakako bi Partizanovi centralni bekovi uspeli da ga stignu i nije bilo potrebe da Stojković tu interveniše. On se ipak zaleteo, pogrešno procenio situaciju, Jahović je prvi stigao do nje i pogodio praznu mrežu.

Taj ničim izazvani gol je razgoreo vatru u domaćim fudbalerima. Ali džaba želja kad znanja nema. Kružili su dugo oko Partizanovog kaznenog prostora, imali posed, ali ne i ideju šta će sa loptom. Da nije bilo te Stojkovićeve greške čini nam se da ga Malatija ne bi dala ni da se igralo dva dana. A kad su već na poklon dobili jedan, krenuli su i po drugi koji bi ih sproveo u plej-of za Ligu Evrope.

Crno-beli su se negde i očekivano povukli, Saša Zdjelar je u dve situacije odlično krpio rupe u odbrani, ali ofanzivno – Partizan većim delom poluvremena nije postojao. Istina, teren je vrlo brzo nakon početka meča dobio teksturu krtičnjaka i nije tu bilo lako rolati loptu. Bez obzira, inostrana udarna trojka Partizana u sastavu Umar Sadik - Sejduba Suma – Takuma Asano večeras je potpuno podbacila. Sadik je trčao dosta i u prazno, Asano je ipak igrač kome treba tepih od terena i brisan prostor, a Suma je podsetio na sebe iz onih dana kada Partizanovi treneri nisu znali šta će s njim. Mekan, kao da je bio prinuđen da bude na terenu.

Do kraja poluvremena samo jedna prava šansa, posle centaršuta Zorana Tošića iz slobodnog udarca u sudijskoj nadoknadi Sadik je odlično tukao glavom, ali je Malatijin golman Fabijen Farnol sjajno intervenisao.

U nastavku je Partizan izašao na teren nešto ofanzivnije, ali i dalje je, možda i zbog visoke temperature u Malatiji,  delovao anemično, tromo, previše je mazio loptu umesto da s njom nešto konkretno uradi. Imao je i sreće – i Bojana Ostojića – da preživi situaciju iz 59. minuta kada je Tijevi Bifuma majstorski prošao pored Nemanje Miletića i odložio loptu do Jahovića. Ostojić je na vreme izleteo i spasio verovatan gol.

Takuma Asano u retkom naletu

Ali napred Partizan nikako nije uspevao da poveže neku smislenu akciju. Kao da su onaj meč od pre sedam dana igrali neki sasvim drugi igrači. Ili je možda loša partija protiv Napretka poljuljala samopouzdanje crno-belima? Kako bilo, neprepoznatljiv je bio Partizan. Kompletna ekipa stepenik ispod beogradskog nivoa. Zdjelar i Šćekić su doduše svoje obavili, veoma dobro se i Slobodan Urošević nosio sa Toreom, najopasnijim igračem Malatije.

Srećom po Partizan, Tore je samo jedan, pa se Malatija mučila i da dođe do zone šuta. Rekao je uoči meča Savo Milošević da njegov tim ne ume da se brani taman i da hoće, na kraju se ispostavilo da je defanziva bila bolji deo tima u Anadoliji.

Ipak, kako je meč odmicao Malatija je postajala sve opasnija, pa je Stojković stigao i da se iskupi za grešku kod gola kada je u 77. minutu skinuo zicer Arturu Mini sa četiri ili pet metara. Grabili su Turci sve više prostora, prilazili Stojkovićevom golu, ne znajući ni sami šta će dalje. Pa i tako, crno-beli su strepeli. Duboko u sudijskoj nadoknadi Jahoviću je falio koji centimetar da stigne pas Morikea Fofane i zatrese praznu mrežu...

Partizan je preživeo. Tamo gde nije morao ni da se nasekira. A sada mora - mnogo bolje. 


MALATIJA – PARTIZAN 1:0 (1:0)
/Jahović 7/

Stadion: Malatija Arena
Kapacitet: 22.000
Sudija: Kriv Kavano (Engleska)

Malatija (4-2-3-1): Farnol – Šebake (od 10. Džagiran), Mina, Akbaš, Kaš – Šalali, Jildirim – Tore, Giljerme (od 74. Tozlu), Bifuma (od 68. Fofana) – Jahović.
Parizan (4-4-3): Stojković – Miletić, Ostojić, Pavlović, Urošević – Šćekić, Zdjelari – Tošić (od 71. Lutovac), Suma (od 82. Stevanović), Asano – Sadik (od 96’ Ožegović).

(FOTO: FK Partizan)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara