Famozni tiket i radost Herkulesovih fudbalera (AFP)
Famozni tiket i radost Herkulesovih fudbalera (AFP)

“Cimeru, stavićemo po pet evra na tiket da ćeš da upropastiš Ajaks”; “Važi, samo da završim domaći”

Vreme čitanja: 8min | pet. 22.12.23. | 08:10

Čudesna priča o amaterima iz četvrte lige koji su naneli amsterdamskom gigantu najveću bruku u istoriji, a pre 100 godina i najveću do sinoć

U danu kada je prvi čovek najvećeg kluba na svetu najavio još jedan puč na evropski fudbalski poredak sa željom da mali u budućnosti više ne igraju sa velikima, jedan budući advokat je u biblioteci završavao domaći zadatak za faks. Spremao se da usput skokne na utakmicu i nanese istorijsku bruku jednom od najvećih klubova na svetu.

Tri cimera su mu poslala poruku da su stavili po pet evra na tiket. Kladili su se da će baš on dati gol Ajaksu i izbaciti ga iz Kupa Holandije. Ukupno je studentarija bacila 15 evra uloga, a dobitak je iznosio preko 11.000 evra. Za studente, ozbiljna para! Pa čak i u Holandiji…

Izabrane vesti

Tim Piters je završio školske obaveze za sutra, spremio se, odigrao utakmicu, upropastio Ajaks i doneo drugarima novac za letnji odmor. Zamislite četvoricu veselih Holanđana na nekom grčkom ili hrvatskom ostrvu dok ispijaju piće na plaži i muvaju devojke uz priču kako je baš jedan od njih pre par meseci bio najveća fudbalska zvezda u Holandiji.

S tim što to nisu lovačke priče već se stvarno desilo. Makar na jednu noć.

Dok je sinoć u Holandiji i širom Evrope prvi utisak bio šok, da je Ajaks “ovakav i onakav”, priča se ubrzo okrenula ka herojima umesto ka tragičarima.

Tim Piters je 22-godišnji student iz Utrehta. U slobodno vreme igra fudbal za lokalni Herkules koji je trenutno deseti na tabeli u četvrtoj ligi. Svi ispod drugog ranga u holandskom fudbalu imaju amaterski status, pa tako i Piters i njegov Herkules.

Sudbina ih je u šesnaestini finala Kupa Holandije spojila sa slavnim Ajaksom, najuspešnijim klubom u zemlji i četvorostrukim prvakom Evrope. Koliko god da je gigant iz Amsterdama “spaljena kuća” ove sezone i posrće na svim frontovima, sinoć je trebalo da ima lakši trening u Utrehtu i da pumpa mišiće.

Ali čudo je ta grčka mitologija. Prepuna junaka, mitova, preokreta…

Čuveni Herkules je živeo mnogo pre čuvenog Ajaksa i smatrao se najvećim herojem. Polubogom. Nastradao je zbog žene, a njegove strele su kasnije pomogle Grcima da osvoje Troju. U toj borbi je nastradao najveći grčki junak Ahil, a njegovo telo je sa neprijateljske teritorije vratio drugi veliki heroj tog doba, Ajaks. Potom je pokorio Troju, vratio se kao heroj kući i onda se samoubio kada su ga izdali.

Ajaks i HerkulesAjaks i Herkules


Nekih 3.000 godina nakon Herkulesa, bitke za Troju i nesrećnog Ajaksa, u Holandiji se igrala utakmica u sve popularnijem sportu po imenu fudbal. Početkom prošlog veka, Herkules je u Utrehtu dočekao Ajaks iz Amsterdama. Oba kluba su dobila imena po grčkim junacima, ali tada su u holandskom fudbalu vladali neki drugi junaci poput Sparte iz Roterdama koja je bila trostruki uzastopni šampion i čije poreklo imena nije teško pogoditi. Dominirali su i HVV iz Haga sa devet i RAP iz Amsterdama sa pet titula.

Ajaks je prvoligaš postao prvi put 1911. kada je dobio mrtvu trku u drugoj ligi baš sa Herkulesom iz Utrehta koji je sledeće godine ipak uspeo da uđe u elitni rang holandskog fudbala. Nekog maja 1914. godine Herkules i Ajaks su igrali baraž za opstanak pred oko 3.500 navijača koji su tog dana zakrčili grad pa su svi tramvaji bili prepuni. Herkules je dva puta po 1:0 pobedio Ajaks i izbacio ga u drugu ligu.

“Jadni, jadni Ajakse! Ni gol ne umeš da daš. Jadna amsterdamska publiko”, pisao je posle utakmice list Sportkronik.

“Ovo je verovatno poslednji meč Ajaksa u prvoj ligi. Ipak je to običan niželigaš kakvih ima još u Amsterdamu. Vrlo je moguće da ih više nikada nećemo gledati u prvoj ligi”, pisao je tada Algemen Sportblad.

Tim Herkulesa koji je izbacio Ajaks u drugu liguTim Herkulesa koji je izbacio Ajaks u drugu ligu

Do dana današnjeg, to je jedino ispadanje Ajaksa iz lige. Nikada više nisu ispali. Brzo su se vratili u prvu ligu i već 1917. izbacili Herkules iz Kupa Holandije koji su kasnije osvojili. Iste sezone je Ajaks osvojio i prvu titulu šampiona Holandije u klupskoj istoriji. Od tada pa u narednih sto i kusur godina je pisao istoriju fudbala. Krojf, Mihels, Vasović, Neskens, Kajzer, Krol, totalni fudbal, Van Basten, Rajkard, Bergkamp… Ajaks je postao najveći klub Evrope van četiri najjače lige.

A Herkules?

Godinu dana posle te prve Ajaksove titule je ispao u drugu ligu i nikad se više nije vratio. Potom u treću, četvrtu, petu, šestu… Pa sve do sedme lige 1994. godine. Baš tada je Ajaks krenuo u pohod na četvrtu i za sada poslednju evropsku titulu sa Van Galovom momčadijom Van der Sarom, Davidsom, Sedorfom, braćom De Bur, Klajvertom, Overmarsom, Litmanenom i parom časnih starina Blindom i Rajkardom.

I dok je Ajaks nastavio da drma holandskim fudbalom, Herkules se povlačio po amaterskim ligama da bi se poslednjih godina stabilizovao kao četvrtoligaš.

Ali nije to odrpani i siromašni četvrtoligaš kako nama ovde zvuči ta reč. Herkules iz Utrehta ima fudbalski klub, futsal klub, teniski klub, kriket klub, pa čak i klub u badmintonu. Ukupno 20 seniorskih selekcija u raznim sportovima i još 40 u mlađim selekcijama. U futsalu imaju najviše igrača u zemlji.

Nekih stotinjak godina kasnije posle najgoreg rezulata u Ajaksovoj istoriji i tog jedinog ispadanja u drugu ligu, sudbina je u Kupu spojila Herkules i Ajaks. Baš onog dana kada je Florentino Perez još jednom zavapio da takvih mečeva u fudbalu ne bi trebalo da bude.

Šta Real ili Ajaks ima da igraju sa četvrtoligašima? Da rizikuju noge igrača od 50 ili 100 miliona? A pogotovo još ako gostuje tim amaterima od kojih nema nikakve vajde. Ni zarade! Ko da plati to da gleda? Ma ajde, molim vas… Dajte nam Barsa – Real 10 puta godišnje! Po mogućnosti da se igra u Majamiju, Rijadu, Dohi ili Pekingu. To se zove unosna sezona. 

A Ajaks je ovu sezonu bacio pod voz. U prvenstvu je doživeo istorijsku blamažu da prvi put bude zakucan na poslednje mesto na tabeli otkako je fudbal profesionalan sport u Holandiji. U Evropi je ispao u Ligu konferencije. Kup Holandije je bio šansa da se kiseo ukus spere nekim trofejom.

Gostovanje u Utrehtu na stadionu Galgenvard mnogo poznatijeg lokalnog kluba od Herkulesa je trebalo da bude šetnja kroz park i vraćanje poljuljanog samopouzdanja. Šansu su dobili neki rezervisti i klinci ali i prvotimci i skupo plaćeni igrači poput Karlosa Forbsa, Josipa Šutala, Čube Akpoma, Žorža Mikutadzea… Startna postava vredna preko 100.000.000 evra.

A na drugoj strani student Tim Piters i drugari. Na tribinama oko 5.000 ljudi. A na terenu čudo!

I najveća blamaža u istoriji slavnog kluba. Piters je za poluvreme dva puta matirao golmana gostiju, potom se Ajaks vratio u igru sa dva gola u finišu i onda primio gol iz prekida u 93. minutu kojim je eliminisan.

“Ovo čak i nije nezaslužena pobeda. Imali smo još šansi. Od prvog do poslednjeg minuta smo radili sve što treba. Nekad visok presing, nekad svi pozadi. Znao sam da taj Ajaks nije tako jak kao što se misli”, rekao je Herkulesov trener Rene van der Koij koji je isijavao sreću dok je pričao.

Te scene slavlja i radosti treba pogledati po nekoliko puta. Treba ih pokazati Florentinu Perezu, Đoanu Laporti, Andrei Anjeliju… To je fudbal. Takav fudbal ne sme nestati. Amerikanci i Arapi će naći drugi način da uđu u evropski fudbal. Ne moraju baš da ga ubiju i eliminišu ovakve istorijske momente… 


Herkules je režirao najveću snezaciju u istoriji holandskog fudbala. Ajaks je do sinoć imao 29 pobeda u 29 mečeva protiv amaterskih rivala u kupu Holandije.

“Mislim da ćemo postati poznati. I dalje nismo svesni šta smo uradili. Ovo nije normalno. Mislio sam da smo gotovi kada su oni izjednačili. Normalno bi bilo da je 0:6 a ne 3:2”, rekao je dvostruki strelac Tim Piters posle meča. 

Dok je davao izjavu, stizale su mu poruke na telefon. Cimeri su javili da dobitak na tiketu iznosi tačno 11.265 evra.

“Biće to baš jak odmor. Lep novac. Uf, telefon će mi eksplodirati od poruka. Danas mi je bio poslednji rok za seminarski, tako da sam morao da ga završim pre utakmice u čitaonici. Mogu sutra da se opustim”, rekao je student i napadač u slobodno vreme.

Piters je dečko iz Utrehta. Rođen, odrastao i ceo život živi u njemu. Počeo je da trenira u Herkulesu a sa 13 godina je prešao u mnogo poznatiji Utreht. Vratio ga je Herkulesu posle dve godine. Ipak, 2020. se Utreht opet javio i opet ga doveo. Za B tim koji igra u drugoj ligi. Tamo je Tim debitovao u profesionalnom fudbalu ali za prvi tim Utrehta nije nikada. Na 31 utakmici je dao pet golova i u leto 2021. rekao “dosta”.

Upisao je pravni fakultet i rešio da povremeno igra za Herkules u četvrtoj ligi.

“U jednom trenutku sam bio na životnoj prekretnici i odlučio se da to bude obrazovanje, a ne fudbal. Mada, gledajući večeras, možda sam pogrešio”, uz osmeh je rekao lokalni heroj.

Ali nije samo Piters bio junak. Njegova dva gola ja Ajaks neutralisao u finišu. Tada je u 85. minutu sa klupe ušao Mats Grotenberg. I dao gol za pobedu u 93. minutu.

“Morate da idete na prekid da date gol. Ako ne odete, onda nemate šansu ni da ga date”, rekao je zlatni rezervista.

I dok su domaći fudbaleri polivali trenera pivom u trenucima slavlja, komentator na holandskoj televiziji nabrajao zanimanja Herkulesovih fudbalera i poslove koje obavljaju u stvarnom životu. Jedan od besnih Ajaksovih navijača je na društvenim mrežama napisao poruku koja je završila i u tamošnjim medijima:

“Lepo što znamo čime se bave njihovi fudbaleri. Bilo bi lepo da znamo i od kojeg zanimanja Ajaksovi fudbaleri primaju plate. Nije valjda od fudbala? Možda su po zanimanju kloovnvi?”

Taman kada je izgledalo se Ajaks resetovao dolaskom novog trenera Džona van et Šipa (sinoć nije vodio utakmicu, bio kod sina na svadbi u Australiji) usledio je novi fijasko. I sad opet slede dani sramote…

U grčkoj mitologiji je Herkules veći junak od Ajaksa, ima veće moći ali u fudbalu je drugačije. Makar bilo do sinoć… Ako je trebalo čekati 100 i kusur godina da Herkules u fudbalu nadjača Ajaks, reklo bi se da je vredelo. Ovakva čuda se zaista dešavaju jednom u 100 godina.


tagovi

Herkules Utreht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara