Karlos Baka (©AFP)
Karlos Baka (©AFP)

Clasico Costeño – ko je gazda Karipskog mora?

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.10.22. | 23:05

Kolumbijska Klausura: Junior u Barankilji noćas (01.00) dočekuje Union Magdalenu

Na samo četiri kola do kraja ligaškog dela kolumbijske Klausure, više od polovine klubova i dalje je u konkurenciji za mesta koja vode u eliminacionu fazu takmičenja. Jedno od iznenađenje je svakako liderska pozicija Deportivo Pasta, dok su se do donje trećine tabele klubovi podelili u dve bodovne grupe, one sa 28 bodova, među koje spadaju Atletiko Nasional, Agilas, Independiente Medeljin, Santa Fe i Miljonarios, i one u nešto slabijem položaju sa 24 osvojena boda, među koje spadaju i noćašnji (01.00) rivali Junior iz Barankilje i Union Magdalena, dva tima koja su izglednoj šansi da uđu u plej-of.

Ono što bi trebalo da se naglasi pred ovaj duel, je da Junior i Union Magdalena nisu samo obični rivali, već istorijski i klasični rivali. Za razliku od klasika iz drugih regiona Kolumbije, ovaj ne predstavlja borbu za prevlast u gradu, pošto svaka ekipa ima svoj grad, ovo je već bitka za regiju, pa i više od toga. Ovo je bitka za obalu Karipskog mora, pa otuda i potiče naziv ovog rivalstva, Clasico Costeño ili Obalski Klasik.

Izabrane vesti

Junior i Union Magdalena su se susreli u 202 zvanična okršaja. Hiljade anegdota okružuju obračune ovih klubova i ostalo je bezbroj uspomena, jer je to jedan od Klasika koji se nikada neće zaboraviti. Međutim, ovaj rivalitet vremenom je opao na važnosti zbog ispadanja tima iz Santa Marte, koji je završili 13 godina u drugoj ligi sve do ponovne promocije 2018. godine, a predhodnih sezona rivalstvo je ponovo počelo da dobija na značaju.

01.00: (1,47) Junior (3,90) Union Magdalena (7,00)

Predhodna nedelja bila je veoma uspešna za Junior iz Barankilje koji su pobedama protiv Deportivo Kalija, a kasnije i Atletiko Bukaramange, ovog poslednjeg kao posetioca, što nije mala činjenica, jer su Ajkule u ovom formatu uspele da ostvare tek drugu, ali i uzastuponu pobedu, čime su se približile kvalifikacionoj grupi od osam prvoplasiranih klubova.

Posmatrajući trenutnu tabelu, Junior je sa 24 boda prvi tim van kvalifikacione zone i ima samo bod zaostatka za Onse Kaldasom koji je na osmom i poslednjem mestu koje vodi u eliminacionu fazu takmičenja. U ovom trenutku potrebno im je samo tri boda kako bi stigli do sedmog mesta, ali njegov stameni i najveći rival sa kojim se noćas suočava, u identičnoj je situaciji. Ko god pobedi, moći će da vrati svoje mesto koje vodi u eliminacionu fazu takmičenja, dok će za Union Magdalenu, pored svega to biti važno da se sačuva ispadanja.

Nažalost, nastupi Union Magdalene u ovoj sezoni nije bio najbolji. Posle početnog uzleta na tabeli, prvo ispala u Kupu od istog rivala, a potom izgubila pozicije i u prvenstvu. Tim koji s klupe predvodi Argentinac Klaudio Rodrigez nije pobedio na poslednje četiri utakmice. Doživeo je isto toliko poraza, a u tri od ovih mečeva nije uspeo da postigne ni gol. U prošlom kolu, u veoma važnom meču koji su igrali kod kuće, ali koji je bio ključan za njihov pad na tabeli, izgubili su rezultatom 2:0 od Independijente Medeljina. I pored toga, Union ima isti broj bodova kao i njihov rival Junior, ali tu su još i Amerika Kali i Ekidad, koji takođe očekuju da se nađu u završnici prvenstva.

03.05: (2,70) Onse Kaldas (2,85) Atletiko Nasional (2,80)

Trener domaćih, Hulio Avelino Komesana, će imati na raspolaganju iste igrače koji su nastupali u duelu protiv Atletiko Bukaramange. Jedina sumnja je u oporavku Fredija Hinestroze, sa nadom da će se pridružiti timu, ali za sada je isključen. Komesana je rekao da nema mesta za grešku, i osvrnuo se na odlučnost svog rivala, Union Magdalene, kada god se sastaju u Obalskom klasiku. Međutim, Junior je evoluirao i nada se da će protiv Magdalene potvrditi svoj uspon i dobre rezultate koji su ostvareni u predhodim okršajima, jer su Ajkule u poslednjih šest ligaških utakmica na Metropolitenu ostvarile tri pobede, dva remija i pretrpeli samo jedan poraz.

Od početka 2022. godine, ovo će biti čak petu duel ovih timova. U ligaškom delu Apertura na ovom istom stadionu Ajkule su ostvarile ubedljivu pobedu od 3:1 pred svojom publikom golovima Karijaka Gonzalesa, Setrea i Migela Anhela Borhe. Revanš duel u Santa Marti takođe je pripao timu iz Barankilje rezultatom 3:0. Potom su usledili obračuni u Kupu Kolumbije gde se posle dvomeča sa minimalnim pobedama na obe strane, Junior bolje snašao u penal završnici. U međuvremenu, između dve kup utakmice, odigran je i prvi duel u Klausuri, koji je Union Magdalena dobila rezultatom 2:1.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

---------------

KOLUMBIJA 1, KLAUSURA – 17. KOLO

Sreda

Ekidad – Kortulua 1:1 (0:1)

/Sabag 72 – Erera 21pen/

Pereira – Envigado 0:2 (0:1)

/Zapata 32, Moreno 77/

Četvrtak

Agvilas – Deportivo Kali 2:2 (1:1)

/Salazar 12, Kinjonez 90+3 – Gutijerez 20, Vuletić 74pen/

Amerika Kali – Jaguares Kordoba 1:1 (0:0)

/Ramos 73pen – Kintero 47/

Tolima – Petrolera u toku

Petak

01.00: (1,47) Junior (3,90) Union Magdalena (7,00)

03.05: (2,70) Onse Kaldas (2,85) Atletiko Nasional (2,80)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

KolumbijaKolumbija 1Južna AmerikaJuniorUnion Magdalena

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara