Hviča Kvarachelija (Reuters)
Hviča Kvarachelija (Reuters)

Čovek koji je Italiji otkrio Kvaradonu: Rođeni dribler, pratili su ga tri godine

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.02.23. | 10:17

Kako je spektakularni Gruzin došao u Napoli…

Ne pamti se kada je neki mladi igrač fudbaler u debitantskoj sezoni bacio Seriju A pod noge kao Hviča Kvarachelija u Napoliju.

Gruzin je letos došao na mala vrata iz Dinamo Batumija za 10.000.000 evra i već sada se može etiketirati kao najbolje pojačanje ove sezone, s obzirom na ono što pruža i koliko je plaćen.

Izabrane vesti

Mnogima je bilo čudno što je Napoli požurio da još pre početka letnje pijace kapariše malo poznatog Gruzina ali već posle nekoliko utakmica je Kavarchelija pokazao zašto je tu. Sa 10 golova i devet asistencija na 19 mečeva u Seriji A je bez premca najbolji igrač lige, a spektakularan talenat je pokazao i u Ligi šampiona gde ima četiri gol-dodavanja i dva pogotka.

Frenetični Napolitanci su se brzo zaljubili u njega i već mu nadenuli nadimak Kvaradona. A kako je došlo do ove fudbalske romanse, otkriva čovek koji je najzaslužniji za Hvičin transfer u Napulj.

Bivši italijanski defanzivac Kristijan Zakardo je prepoznao Kvarachelijin potencijal i spojio ga sa Napolijem.

“Poznajem ga godinama i prvi sam ga koji ga je preporučio evropskim klubovima. Juventus i Milan su bili zainteresovani do neke tačke ali na kraju su im bili dovoljni Kjeza i Leao. Imam mnogo prijatelja u Gruziji i često tamo idem u posete pa sam tako saznao i za Hviču. Bio sam posrednik u tom poslu koji je počeo da se dogovara još pre tri godine. Kada sam ga video kako igra u Rusiji pre tri godine, odmah sam se zaljubio u njegove kvalitete. Ušao sam u razgovore sa ljudima koji ga zastupaju i pitali su me da li u Italiji postoji sredina za njega. Pomislio sam na Napoli jer sam znao da ga je direktor Đuntoli pratio i da se kod ljudi iz Rubina već raspitivao o njemu. Pitao je pod kojim uslovima može da ga dovede ali se zbog pandemije sve zakomplikovalo. Iako je bilo i drugih zainteresovanih klubova, porodica je bila ubeđena da je Napoli najbolji izbor”, kaže nekadašnji prvak sveta sa reprezentacijom Italije.

Zašto baš Napoli?

Izabrali su Napoli jer je to ozbiljan klub koji ceni mlade igrače. Povrh svega, tu je Lučano Spaleti koji nije običan trener već učitelj fudbala. Sa njim je Kvara mnogo napredovao”.

Kvaracheija je driblinzima zaludeo Apenine…

“On je rođeni dribler ali sada igra manje ‘jedan na jedan’ i više je u funkciji tima. Postao je važan deo spektakularne ekipe. Poznajem mu celu porodicu, uključujući i starijeg brata Tornikea koji je takođe talentovan. Što zbog posla, što iz zadovoljstva, gledam svaku utakmicu Napolija i malo igrača je igralo tako dobro kao Kvara. Pratim njegov razvoj koji je u savršenoj harmoniji sa okruženjem i navijačima. On je jednostavan momak i snažna ličnost koji ne oseća pritisak”.

Zakardo tvrdi da u Gruziji ima još talenata za italijanske klubove…

“Moguće je da dođu još neki. Reprezentacija Gruzije ozbiljno napreduje, a pogotovo njihova mlada selekcija. Ima tu interesantnih igrača. U junu ću biti u Rumuniji i Gruziji kako bih pratio EP za mlade reprezentacije i upoznao gruzijske talente još bliže”.


tagovi

Hviča KvarachelijaKristijan Zakardo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara