FOTO: Reuters/AFP
FOTO: Reuters/AFP

Čovek koji je jeo smrt: Sebastijan Ale za večnost afričkog fudbala (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | ned. 11.02.24. | 23:03

Obala Slonovače je šampion Afrike treći put u istoriji, simbolika najvećeg heroja ne može biti veća, i Kraso osetio dodir slave

O onome što je uradio domaćin 34. izdanja Kupa Afričkih nacija pričaće se decenijama. Slonovi su poznati kao životinje koje najduže pamte, a svih 60.000 duša koliko je ove večeri svedočilo istoriji afričkog fudbala prepričavaće potomcima ono što se dogodilo na Olimpijskom stadionu Alasan Uatara.

Po ko zna koji put Obala Slonovače odbila je da umre, preokrenula finalni meč Kupa afričkih nacija i pobedila Nigeriju 2:1 (0:1). Pobedonosni gol dao je Sebastijan Ale u 81. minutu. Nakon što je preživeo rak testisa, vratio se fudbalu i dao pečat besmrtnoj reprezentaciji. Baš kao u pripoveci Borislava Pekića "čovek koji je jeo smrt".

Izabrane vesti

Drugačiji ishod nije bio moguć. Aktuelna generacija bila je predodređena da osvoji turnir i svojim vampirskim ujedima isisa energiju iz svih protivnika, na prvi pogled značajno živahnijih. Zvuči neverovatno da je šampion kontinenta postala selekcija koja je u trećem kolu grupne faze poražena od Ekvatorijalne Gvineje 4:0, gubila do 86. minuta u osmini finala protiv Senegala, zatim do 90. sa igračem manje protiv Malija u četvrtfinalu, a onda i do pred poslednju trećinu finala s Nigerijom.

Bez obzira verujete li u onostrano ne možete ostati ravnodušni na ono što je Sebastijan Ale uradio. Ako je neko gledao smrti u oči, rekao sebi da ona ne postoji, da u njemu ništa neće "odjednom nešto posiveti" to je onda centarfor od večeras trostrukog šampiona Afrike. Popeo se Ale hrabro po "merdevinama mašte" i ove zime dočakao u jednoj ponosnoj i ratovima razaranoj naciji "lepu ali lukavu dugu". Izmigoljio se defanzivcima Nigerije u odsudnom momentu, pokazao majstortsvo uhvativši loptu u letu nakon Adingrinog pasa i savladao golmana Envabalija.

Isijavali su nervozom Nigerijci u prvih dvadesetak minuta. Osetila se opčinjenost atmosferom u skoro svakom potezu momaka u zelenom. Doza indisponiranosti defanzivne četvorke umalo je koštala izabranike Žozea Peseira već u sedmom minutu. Lucidni Simon Adingra mučio je rivala probojima po krilu, a lukavim ubačajem pred gol rivala pokušao je da uposli Sebastijena Alea. Ostao je kratak za desetak centimetara stasiti napadač Borusije Dortmund, a iako nije zatresao mrežu, samo je pojačao grč kompletnog nigerijskog tima.

Ređale su se panične reakcije gostiju. Samo je puka sreća spasila Olu Ainu velike bruke u 13. minutu. Desni bek Notingem Foresta izbacio je loptu u korner, ali je granica između autogola i korisne intervencije bila tanka. Zaređale su se takve situacije u narednim minutima. Impresioniranost atmosferom osetila se i iz početničke greške Zaidua Sanusija, kada je 27-godišnjak bez ikakvog pritiska glavom poslao loptu u korner, umesto da je rutinski prosledi u naručje golmana Stenlija Envabalija.

Postepeno su se Nigerijci oslobađali pritiska, a podstrek saigračima da u duele ulaze hrabrije dao je predvodnik generacije Viktor Osimen. Najbolji afrički fudbaler u 2023. godini pretrpeo je neprijatnu ćušku od Evana Endike, što glavni arbitar iz Mauritanije nije ili nije želeo da vidi. Zaslužio je defanzivac Rome žuti karton, a činjenica da ga nije dobio ražestila je čitavu klupu Nigerije. Kipteo je selektor Peseiro od besa i na sveopšte zadovoljstvo više od 60.000 navijača na Olimpijskom stadionu Alasan Uatara "požuteo" zbog protesta.

Trebalo je preživeti još par minuta kako bi se prebrodio nalet Obale Slonovače, a Nigerija je u toj nameri uspela zahvaljujući panterskoj intervenciji Envabalija. Maestralnim pasom Frank Kesi zbunio je kompletnu odbranu rivala i dao šansu Simonu Adingri da postane heroj nacije. Šutirao je 22-godišnji levokrilni napadač iskosa sa 12, 13 metara neometan, pozicija nije bila idealna, ali sasvim dobra. Snažan udarac najagilnijeg igrača domaćih u prvom poluvremenu nije bio dovoljan za najboljeg golmana turnira.

Napadala je Obala Slonovače, ali joj se sreća okrenula u 38. minutu. Iz prve prilike na utakmici Nigerija je povela. Kapiten Vilijam Trost Ekong nebeskim skokom posle kornera nadvisio je Serža Orijea i savladao Jahju Fofanu za muk više od 90 odsto navijača na stadionu. Iskusni igrač nastupao je u mlađim kategorijama za Holandiju, a onda je izabrao očevu zemlju i da nije bilo sjajnih Alea i Adingre večeras bi štoper solunskog PAOK-a ušao u anale afričkog fudbala. Za malu utehu dobio je 30-godišnji defanzivac nagradu za najboljeg igrača turnira.

Verovao je trenerski početnik Emers Fae u 11 igrača koje je uvrstio u startnu postavu i potpuno pogodio. Bez izvršene promene u poluvremenu samo je Obala nastavila u ritmu iz prvog dela i umalo joj se to isplatilo već u 50. minutu. Maks Gradel šutirao je neometan sa sedam, osam metara, ali je Kalvin Basi praktično uštopovao loptu na gol-liniji i odložio kapitulaciju Super orlova.

Nije preživela Nigerija 61. minut. Otkrovenja turnira Simon Adingra uputio je filigranski centaršut iz kornera i pogodio Franka Kesija "u trepavicu", a bivši vezista Milana i Barselone utekao je Sanusiju i iskoristio lošu procenu golmana Envabalija da izjednači na 1:1.

Ponovo se u Nigeriju uvukao strah, a Osimen je bio nevidljiv. Nikako nije uspevala vedeta Napolija da uđe u gol šansu i postajala sve nervoznija. Što je još gore, sa Viktora se tenzija prenosila i na saigrače. A onda je u 81. minutu proradila ubitačna kombinacija Adingra - Ale i donela veliku radost u Abidžan, Jamusukro, Buake i čitavu zemlju.

Napadač Crvene zvezde Žan Filip Kraso dobio je veliku čast da u 88. minutu zameni upravo najvećeg junaka Kupa afričkih nacija 2024. godine Sebastijena Alea, učestvuje u poslednjih devet minuta finala (računajući i nadoknadu) i tako na terenu dočeka osvajanje titule šampiona Afrike. Setimo se, baš je Kraso dobijao mesto u startnoj postavi na početku turnira, kada je menjao tada nedovoljno oporavljenog Alea i dao atraktivan gol na otvaranju protiv Gvineje Bisao.

Na nestvaran način Obala Slonovače se treći put u istoriji okitila titulom šampiona Afrike (posle 1992. i 2015.) i tako postala peta selekcija u istoriji sa tri ili više šampionskih pehara. Egipat ima sedam, Kamerun pet, Gana četiri, a Nigerija i Obala Slonovače po tri. Interesantno, ovo je tek drugi put od poslednjih deset finala Kupova afričkih nacija da su viđena više od dva gola, a prvi put se dogodilo da u finalu u kom je učestvovala Obala nije bilo 0:0 i da nije rešeno penalima.

FINALE KUPA AFRIČKIH NACIJA 2024

Obala Slonovače - Nigerija 2:1 (0:1)

/Kesi 62, Ale 81 - Trost Ekong 38/



tagovi

reprezentacija Nigerijereprezentacija Obale SlonovačeKup afričkih nacija 2024Kup afričkih nacijaAfrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara