(©Reuters)
(©Reuters)

Crno veče za ex-YU: Crveni kartoni i pune mreže Crne Gore, Makedonije i BiH (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.09.22. | 22:44

U poslednjem meču Lige nacija isključenja zaradili Žarko Tomašević i Todor Todoroski

Neće u lepom sećanju ostati baš svim ex-YU zemljama poslednje kolo Lige nacija. Hrvati su sinoć overili prvo mesto u svojoj grupi na “domaćem” terenu u Beču, a večeras su u utakmicama koje ništa ne mogu da promene redom poraze doživeli Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. 

Mreže su im bile pune, zbog nesmotrenih startova su Žarko Tomašević i Todor Todoroski pocrveneli, a Ivajlo Petev otkako je seo na klupu Zmajeva doživeo je prvi poraz na gostovanjima. Posle pet mečeva na kojima je uzimao barem bod, doživeo je debakl. Rumunija je u regionalnom mini-derbiju deklasirala Bosnu i Hercegovinu, i na taj način joj se revanširala na Bilinom polju - 4:1 (1:0).

Izabrane vesti

Kolo pre kraja Lige nacija osigurala je BiH promociju u A klasu, opustila se i u Bukureštu provela kao bosa po trnju. Četiri gola nije primila još od gostovanja Jermeniji u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo pre tri godine. I tada je sve bilo rešeno... 

Načeo je goste Denis Man, iskoristio je loše pozicioniranje defanzivaca koji nisu držali liniju. Ušunjao se iza leđa poslednje linije, dobio pravovremen pas Bankua i matirao Vasilja. Bio je to uvod u katastrofu čete Ivajla Peteva. Nisali su Rumuni šanse, ispromašivali se u finišu prvog poluvremena i sve naplatili u nastavku. 

Pukla je BiH po svim šavovima posle primljenog gola, šetali su se ofanzivci Rumunije kroz odbranu rivala i bilo je samo pitanje trenutka kada će opet zatresti mrežu. George Puškaš dva puta se upisao na semaforu - prvo sačekao loptu na drugoj stativi, potom postavio konačan rezultat prelepim udarcem sa ivice šesnaesterca - a fenomenalan solo prodor golom - istina, uz dosta sreće i odbitak - krunisao je Andrej Raciju

Kod rezultata 2:0 kakvu-takvu nadu Zmajevima da mogu da izbegnu poraz dao je Edin Džeko trzajem glavom, ali je kroz dva minuta odbrana BiH ponovo kapitulirala i postalo je jasno da Petev neće grupnu fazu Lige nacija završiti bez poraza.

Crna Gora je porazom od Bosne i Hercegovine u prethodnom kolu ostala bez ikakve šanse da se plasira u A divizuju Lige nacija i da je mogla najradije bi preskočila duel sa Finskom - 2:0 (0:0). Ništa joj dobro nije doneo meč koji se igrao po pravom kijametu na stadionu Pod goricom. 

Nervozni su bili Crnogorci, nakupili su se kartona zbog oštrih startova i prigovora. Prednjačio je Žarko Tomašević, koji je u razmaku od osam minuta zaradio dve opomene i morao je da napusti teren već u 17. minutu. Od tog trenutka utakmica je postala igra mačke i miša.

Oliver Antman je pronašao pukotinu i doveo Fince u vođstvo. Izveli su gosti početkom drugog poluvremena blickrig, za šest minuta pokorili su Crnu Goru, a i kod drugog gola Antman je umešao prste. Servirao je loptu na tacni Benjaminu Kalmanu. Šlag na torti bio je crveni karton za selektora Miodraga Radulovića.

Poraz nije uspela da izbegne ni Makedonija protiv Bugarske, koja je poput Crne Gore, veći deo komšijskog derbija u C diviziji Lige nacija igrala sa igračem manje - 1:0 (0:0). Todor Todoroski je neoprezno startovao u 27. minutu, otvorenim đonom nagazih je rivala i dobio direktan crveni karton. Makedonija je porazom od Gruzije izgubila šanse za promociju, a so na ranu sipao joj je Kiril Despodov.

Sevnula je kontra Bugarske, izvršili su gosti munjevitu transformaciju posle neuspešnog napada makedoniju. Radoslav Kirilov je uposlio vezistu Ludogoreca, koji je uštopovao loptu grudima, namestio se na jaču desnu nogu i provukao je iza leđa Stoleta Dimitrijevskog.

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) - 6. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

Grupa 3

Crna Gora - Finska 0:2 (0:0)

/Antman 47, Kalman 53/

Rumunija - BiH 4:1 (1:0)

/Man 38, Puškaš 73, 86, Raciju 79 - Džeko 77/


LIGA NACIJA (C DIVIZIJA) – 6. (POSLEDNJE) KOLO

Ponedeljak

Grupa 4

Gibraltar - Gruzija 1:2 (0:1)

/Anesli 75 - Kvarachelija 19pen, Tsitaišvili 48/

Makedonija - Bugarska 0:1 (0:0)

/Despodov 50/



tagovi

reprezentacija Crne Gorereprezentacija MakedonijeFudbalska reprezentacija BiHreprezentacija Bugarskereprezentacija Finskereprezentacija RumunijeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara