Moldavci slave gol Nikoleskua (Reuters)
Moldavci slave gol Nikoleskua (Reuters)

Čudo EURO kvalifikacija: I Moldavci igraju fudbal i zbog njih Poljaci vise, a vri u loncu E grupe

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.10.23. | 22:45

Prvo su ih pobedili u četvrtom kolu, a večeras im otkinuli dva boda u Varšavi

Čitav tim joj vredi svega 15.000.000 evra, nema u timu igrača igrača ni blizu liga petice, nikada nije igrala ni na kontinentalnim, ni na svetskim smotrama, a najbolji strelac u istoriji državnog tima ima samo 13 pogodaka... A opet Moldavija je najprijatnije iznenađenje kvalifikacija za Euro u Nemačkoj 2024. A Poljska, nema pravo na alibi. Kada je u 4. rundi imala Roberta Levandovskog, vodila je 2:0, pa izgubila od Moldavije, a ni večeras, kao domaćin, bez najboljeg fudbalera koju njena istorija pamti, nije uspela da pobedi 159. reprezentaciju sa FIFA rang liste - 1:1. I ozbiljno je sebi ugrozila šanse da Evropsko prvenstvo na kojem je učestvovala svaki put od 2008. i na kojem ju je promašen penal Kube Blaščikovskog protiv potonjeg šampiona Portugalije sprečio da se plasira u polufinale.

Ona čuvena narodna "Danas svi igraju fudbal", oživela je i večeras. Igra lopte i Moldavija i od starta kvalifikacija pravi dar-mar u E grupi, ali večeras je temperaturu podigla do tačke ključanja. Albanci su kao lideri za sada bez brige, iako još nisu obezbedili plasman n EURO, ali drugoplasirana Češka (koja je jedva slomila otpor Farana) sa 11, te Polska sa deset i Moldavija sa devet, staju u svega tri boda. A na papiru, najneprijatnije je upravo Poljacima jer su odigrali sedam mečeva i do kraja imaju samo onaj novembarski protiv Češke. Moldavci za to vreme nastavljaju da sanjaju iako ih tokom narednog reprezentativnog okupljanja očekuju utakmice sa prva dva tima grupe, Albanijom i Češkom. Dakle, trenutno je gotovo nemoguće pretpostaviti ko će izvaditi vizu za Nemačku narednog meseca.

Izabrane vesti

"Sramota!" - glasili su naslovi pojedinih poljskih medija na poluvremenu meča u Varšavi kada je njihova selekcija zaostajala sa 1:0. Povod za ogromno nezadovoljstvo reprezentacije sa ozbiljnim kontinuitetom nastupa na velikim takmičenjima dao je Jon Nikolesku, kada je u 26. minutu posle kornera šmugnuo odbrani domaćina. Sanjaće Poljaci fudbalera Herenvena i najboljeg igrača i strelca Moldavije, jer im je u pomenutom meču četvrtog kola sa dva pogotka upravo od zapržio čorbu i bacio ih na kolena.

Raspoloženje u Poljskoj se nije mnogo promenilo i po završetku utakmice. "Drama!" - stajalo je u naslovima pojedinih izveštaja. Jer niko neće pamtiti da je Poljska i večeras, kao i pre četiri meseca nadigrala Moldaviju, da joj je za 180 i kusur minuta fudbala uputila 40 udaraca na gol, da joj je večeras dozvolila samo jedan šut u okvir, onaj iz 26. minuta. Kada vam kapiten Piotr Zijelinski tržišno vredi duplo više od čitavog protivničkog tima, onda je očekivano da dominirate... Pamtiće se samo da je Poljska iz dva meča sa Moldavijom osvojila samo jedan bod i ako ne pobedi Češku u decembru (mada joj ni tada niko ništa ne garantuje), moglo bi da ostane sećanje da je jedna, trećerazredna reprezentacija zaustavila zvanično petu selekciju Evrope iz 2016. godine.

Da, imali su Poljaci šanse da preko Milika i Šviderskog izjednače do kraja prvog dela igre, ali nije se desilo. Moldavce je čuvao raspoloženi golman Kindije Dorijan Rajlean. I jesu Milik i Šviderski u uvodnoj fazi drugog dela nasamarili odbranu gostiju i kumovali izjednačenju u režiji špica Šarlota. Međutim, slaba uteha za selekciju koja je pre nešto manje od godinu dana igrala osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 8. KOLO

Nedelja

GRUPA E

Češka Republika - Farksa Ostrva 1:0 (0:0)

/Souček 76pen/

Poljska - Moldavija 1:1 (0:1)

/Šviderski 53 - Nikolesku 26/




tagovi

Reprezentacija MoldavijeFudbalska reprezentacija PoljskeReprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara